Mitä TV-sarjojen Emmy-gaalassa tapahtui?

Emmys 2018 Angela Sarafyan AP.jpg

Maanantain ja tiistain välisenä yönä Los Angelesissa juhlittiin Emmy-palkintogaalan merkeissä. Yhdysvaltain televisioakatemia jakoi televisiomaailman Oscareiksikin kutsuttuja palkintoja vuotuisessa gaalassa, joka näytettiin suorana lähetyksenä NBC-kanavalla.

Luonnollisesti gaalan juonsivat NBC:n pitkäkestoisen sketsiohjelman Saturday Night Live:n näyttelijäkoomikot Michael Che ja Colin Jost, jotka ovat tuttuja ohjelman Weekend Update -osiosta. Lavalle marssitettiin myös muita SNL-tähtiä, joista moni oli gaalassa ehdolla parhaasta sivuosasuorituksesta komediasarjassa.

Itse gaala oli kohtuullisen perus. Pystejä jaettiin, väkinäisiä vitsejä heitettiin, onnellisia voittajia nähtiin. Kaksi asiaa erotti tämän vuoden gaalan edellisistä: paljon ensikertalaisvoittajia sekä somen sekoittanut kosinta kesken kiitospuheen!

Oikean Oscar-gaalan ohjauksesta parhaan erikoisohjelman ohjauksen Emmyllä palkittu Glenn Weiss kiitti puheensa lopussa naisystäväänsä, todeten: ”Ihmettelet, miksi en halua kutsua sinua tyttöystäväkseni. Se johtuu siitä, että haluaisin sanoa sinua vaimokseni.” Juuri epäsuorasti kositun naisen ilme kertoi kaiken, ja hänet saateltiin lavalle, jossa Weiss antoi hänelle polvistumisen lomassa oman kaksi viikkoa aiemmin kuolleen äitinsä sormuksen.

https://youtube.com/watch?v=MP-Opt-x1u0%3Fecver%3D2

Paikalle olleet TV-tähdet ns. lost their shit, ja moni heistä päätyikin jakamaan hämmästyksen ilosanomaa somessa. Weissin sydämellinen temppu oli parasta suunnittelematonta julkisuutta gaalalle, joka keräsi kaikkien aikojen huonoimmat katsojalukunsa, minkä epäillään johtuvan siirrosta perinteiseltä sunnuntailta maanantaille.

Raikasta Emmy-gaalassa oli myös voittajien lista. Näyttelijäkategorioissa ainoastaan Claire Foyn voitto parhaasta naispääosasta draamasarjassa (The Crown) meni ennustetusti.

 • Paras naispääosa komediasarjassa: Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)
 • Paras miespääosa komediasarjassa: Bill Hader (Barry)
 • Paras naissivuosa komediasarjassa: Alex Borstein (The Marvelous Mrs. Maisel)
 • Paras miessivuosa komediasarjassa: Henry Winkler (Barry)
 • Paras naispääosa draamasarjassa: Claire Foy (The Crown)
 • Paras miespääosa draamasarjassa: Matthew Rhys (The Americans)
 • Paras naissivuosa draamasarjassa: Thandie Newton (Westworld)
 • Paras miessivuosa draamasarjassa: Peter Dinklage (Game of Thrones)
 • Paras naispääosa minisarjassa: Regina King (Seven Seconds)
 • Paras miespääosa minisarjassa: Darren Criss (The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story)
 • Paras naissivuosa minisarjassa: Merritt Wever (Godless)
 • Paras miessivuosa minisarjassa: Jeff Daniels (Godless)

Komediasarjojen puolella Amazonin suoratoistopalvelussa nähtävä The Marvelous Mrs. Maisel korjasi potin, mikä on aivan huippua! Sarja on Gilmoren tytöt -luojan Amy Sherman-Palladinon uusin hengentuote, joka näyttää tuovan hänelle kaiken sen glorian, mitä Gilmoren tytöt ei ikinä saanut. Sherman-Palladino pokkasi vielä kaksi henkilökohtaista pystiä parhaasta komediasarjan ohjauksesta ja käsikirjoituksesta, ja lisäksi Mrs. Maisel voitti parhaan komediasarjan palkinnon! Sarjaa kantavan pääosaesittäjän Rachel Brosnahanin voitto oli huikea yllätys vaikeassa kategoriassa, kuten oli myös sivuosan Alex Borsteinin, joka muistetaan myös Gilmoren tytöistä paristakin eri roolista.

Suomessa The Marvelous Mrs. Maisel on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle, ja toivoisinkin sarjan päätyvän jollekin muullekin alustalle, jotta sen saisi katsoa suomenkielisissä teksteillä mahdollisimman moni.

Komediasarjojen parhaiden miesnäyttelijöiden suoritukset menivät HBO:n synkälle komedialle Barry. Nimiroolissa näyttelijäksi ryhtyvänä palkkamurhaajana nähtävä Bill Hader ei lukuisina SNL-vuosinaan Emmy-pystiä voittanut kertaakaan, kuten ei myöskään nyt palkittu Henry Winkler Onnen päivien legendaarisena Fonziena, joten molempien miesten hämmästystä ja iloa oli huikeaa katsella.

https://youtube.com/watch?v=LENBX1G-8p8%3Fecver%3D2

Matthew Rhysin voitto parhaasta draamasarjan miespääosasta oli myös huippua, sillä vasta kolmannella ehdokaskerralla voitto napsahti kohdalle. The Americans on muutenkin tunnettu siitä, että se ja sen suoritukset ovat vuodesta toiseen ehdolla kaikissa parhaissa kategorioissa, mutta voittoa harvoin tulee. Rhysin voitto sattui myös otolliseen kohtaan, sillä sarja loppui tänä keväänä.

Veikkaisin, että Netflixillä potkitaan nyt vähän itseään perseelle, sillä paras minisarjan (’limited series’) naispääosapalkinto meni Regina Kingille, jonka Seven Seconds -rikosdraama lopetettiin tylysti vain pari kuukautta sen julkaisun jälkeen aiemmin tänä vuonna.

Parhaan draamasarjan palkinto meni äärimmäisen kovatasoisessa kategoriassa ansaitusti HBO:n Game of Thronesille.

Hauska yllätys oli parhaan kilpailurealityn voitto, joka meni RuPaul’s Drag Race -ohjelmalle, jonka juontaja, RuPaul itse, oli pokannut viikkoa aiemmin Creative Arts Emmy -gaalassa parhaan realityjuontajan pystin. Näyttävä ohjelma voitti myös vinon pinon maskeeraus- ja puvustus-Emmyjä.

Mitä minulle jäi käteen Emmy-gaalasta?

Monta sarjaa, joihin pitäisi oikeasti paneutua! Aivan varmasti The Marvelous Mrs. MaiselBarry ja Godless päätyvät katsomislistalleni. Nyt minulla on kesken esim. kehuttu Killing Eve, jonka pääosan esittäjä Sandra Oh oli tänä vuonna Emmy-gaalassa ensimmäisenä aasialaisnaisena ehdolla draamasarjan parhaasta naispääosasta. Oh on puhunut julkisesti siitä, kuinka hänen on ollut vaikea saada tasoisiaan rooleja Greyn anatomiasta lähtemisen jälkeen.

Rakastamani gaalamuoti oli tällä kertaa harvinaisen tylsää, eikä montaa jakamisen arvoista asukymppiä kyllä ollut paikalla minun mielestäni. Miehet olivat onnistuneet naisia paremmin raikkaissa valinnoissa. Ainoa muotimieltäni hivellyt asu oli Westworldin Angela Sarafyanilla (kuva), joka loisti salamoiden kanssa kilpaa Christian Sirianon luomuksessa.

Mutta ah, kyllä tällaiset gaalat lämmittävät sydäntä joka kerta!

 

Mitä sinulle jäi mieleen tästä Emmy-gaalasta?

 

 

 

 

Kuva: Emmys/AP.

Kommentit (2)
 1. Siis tuo kosinta oli kyllä jotain aivan hurmaavaa! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *