Miten #metoo vaikuttaa TV-sarjoihin?

House of Cards S5 Frank Underwood.jpg

Kun elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin skandaali iski Hollywoodiin, ihmiset hurrasivat oikeuden toteutumisen ja ahdisteltujen kuulemisen puolesta. Weinstein on syytösten mukaan jo vuosia käyttänyt korkeaa asemaansa väärin ahdistellakseen nuoria naisia, jotka yrittävät vain pärjätä ja edetä Hollywoodin raa’assa maailmassa. Weinsteinin skandaalin siivittämänä muidenkin vaikutusvaltaisten ihmisten uhreja alkoi tulla esiin, sekä naisia että miehiä, ja nyt toiveet ovat korkealla, että nämä kohut oikeutetusti muuttaisivat Hollywoodin kulttuuria, joka sortaa heikompia.

Tapauksia on viime viikkojen aikana paljastunut joka puolelta viihdemaailmaa, musiikkimoguleista (Def Jam -levymerkin Russell Simmons) poliitikkoihin (republikaanien senaattoriehdokas Roy Moore), eikä televisiomaailma poikkea tästä kaavasta lainkaan. Reilu kuukausi sitten House of Cards -sarjassa ihastuttavan Kevin Spaceyn ura kaatui ihan parissa päivässä. Häntä syytetään seksuaalisesta ahdistelusta monessa eri tapauksessa, mutta varsinaisen PR-katastrofin aiheutti hänen vastineensa ensimmäisenä julkisuuteen kokemustensa kanssa astuneelle Anthony Rappille (Star Trek: Discovery).

Puolustaessaan nuorta itseään kännisestä sekoilusta, josta toki on pahoillaan, jos joku pahoitti mielensä, Spacey jatkoi paljastamalla olevansa homo. Kukaan ei suuttunut tästä paljastuksesta, vaan siitä, että Spacey yritti muuttaa anteeksipyynnön ja vastuunsa hyväksymisen omaksi tarinakseen kaapista tulemisesta. Pian tämän jälkeen muitakin syytöksiä alkoi tulla esille seksuaalisesta ahdistelusta ja häirinnästä yleiseen myrkyllisyyteen työkaverina.

Koska Netflixin hittisarja House of Cards on paraikaa keskellä tulevan kuudennen kauden kuvauksia, oli sarjan viimeiseksi jäävän kyseisen kauden tulevaisuus pitkään limbossa. Netflix tiedotti nopeasti, että väliaikaisesti Spacey ei ole osa kuvauksia, mutta vasta pari viikkoa sitten Netflix teki julkiseksi ratkaisunsa jatkaa sarjaa Robin Wrightin (Claire Underwood) vallatessa lopullisesti pääosan. Huhut kertoivat aiemmin, että Spaceyn sopimuksessa olisi lauseke, joka estäisi sarjan jatkamisen ilman häntä, mutta oma veikkaukseni on, että Netflix maksaa mielellään mahdolliset suuretkin sanktiot Spaceylle, jotta yksi heidän suurimmista sarjoistaan saa jatkaa ilman Frank Underwoodin hahmoa, joka oli muutenkin jo jäämässä vaimonsa varjoon.

Käytännössä Spaceyn ura näyttelijänä on ohi, mutta koska kaikki nämä skandaalit ovat niin tuoreita, ei niiden pitempiaikaisia vaikutuksia voi vielä arvioida tarkasti. Tällä hetkellä Spacey on tiputettu kaikista keskeneräisistä projekteistaan, ja hänet kuvattiin tuoreeltaan kuntoutuslaitoksessa.

Transparent Amazon Jeffrey Tambor.jpg

Oman osansa seksuaalisskandaalista sai kuukausi sitten Amazonin hittisarja Transparentin pääosaa esittävä Jeffrey Tambor. Myös mm. Arrested Development -sarjassa vakuuttanut Tambor on saanut paljon palkintoja ja suitsutusta roolistaan transnaisena. Sarja ja Tambor saivat kovan kolauksen, kun syytöksiä alkoi nousta Tamborin epäilyttävästä käytöksestä sarjan kuvauksissa sekä seksuaalisen ahdistelun että yleisen aggressiivisuuden muodossa.

Tambor myönsi olevansa herkästi räjähtelevä ihminen, eikä hänen kanssaan ole aina helppoa tehdä töitä, mutta että hän ei ole ikinä ollut ahdistelija. Sarjan tekijät alkoivat huhujen mukaan heti miettiä sarjan jatkamista ilman Tamborin palkittua hahmoa, mutta Tambor teki pian oman ratkaisunsa ja kertoi loukkaantuneensa politisoidusta ilmapiiristä, vaikka hahmon näytteleminen on ollut hänelle suuri kunnia. Aiemmista lausunnoistaan huolimatta Tambor ei kuitenkaan ole poistumassa sarjasta vapaaehtoisesti, joten koko sarjan ja Tamborin hahmon kohtalo on vielä vaakalaudalla.

Vielä ei tiedetä, vaikuttavatko syytökset Tamboria kohtaan Netflixin Arrested Development -sarjan tulevaan kauteen, joka on jo kuvattu ensi vuoden ensi-iltaa varten.

Wisdom of the Crowd CBS Jeremy Piven.jpg

Lokakuun lopussa julkaistiin ensimmäinen syytös Entourage-sarjasta tähdeksi ponnistanutta Jeremy Piveniä kohtaan, eikä tässäkään tapauksessa syytös jäänyt ainoaksi. Tähän mennessä neljä naista on tullut esiin omalla nimellään kertoakseen Pivenin väitetyistä ahdisteluista. Piven on syytösten mukaan ahdistanut naiset kirjaimellisesti nurkkaan ja kähminyt heitä kovakouraisesti sekä ylä- että alavartaloista ja vasten naisten tahtoa.

Piven on tiukasti kiistänyt kaikki syytökset ja toivonut, ettei häneen kohdistetut väärät syytökset syö oikeiden uhrien kohtaloiden painoarvoa. Entourage-sarjan koti HBO on kertonut ottavansa syytökset vakavasti, sillä monet syytetyt tapaukset sattuivat kyseisen sarjan kuvauksissa, mutta heidän mukaansa heille ei ole tehty mitään valituksia aiheesta. Tämän enempää ei HBO:lta ole kuultu asian suhteen.

Pivenin uusi sarja Wisdom of the Crowd sai ensi-iltansa syksyllä CBS-kanavalla, ja syytösten ollessa otsikoissa CBS ilmoitti, etteivät he tilaa sarjaa alkuperäistä kolmeatoista jaksoa enempää. Varsinaisesti syyksi ei sanottu Pivenin skandaalia, mutta sarja ei myöskään ollut pärjännyt katsojaluvuissa kovinkaan mairittelevasti.

Louie Louis C.K. FX.jpg

Muun muassa Louie-komediasarjasta tunnettu koomikko Louis C.K. on myös ollut syytetyn penkillä seksuaalisesta häirinnästä, ja monista muista skandaalien kohteista poiketen hän on myöntänyt toimineensa syytetyllä tavalla väärin.

Marraskuun alussa The New York Times -lehti julkaisi artikkelin, jossa neljä naispuolista koomikkoa omilla nimillään ja yksi nimettömänä kertoivat Louis C.K.:n taipumuksesta masturboida naisten nähden. Kaikissa tapauksissa naiset olivat joko aloittelevia koomikoita tai joka tapauksessa häiritsijäänsä alemmalla tasolla ammatillisesti, ja Louis C.K. masturboi joko heidän nähden tai kuullen.

Louis C.K. otti edeltäjiinsä nähden täysin erilaisen linjan näihin ahdistaviin syytöksiin. Hän myönsi kaiken ja kävi anteeksipyynnössään läpi oman vääristyneen ajatteluprosessinsa ja siitä irtautumisen. Hän kertoi tiedostavansa naisten ihailleen häntä ammatillisesti ja käyttäneensä tätä valtaa hyväkseen. Hän pyysi myös anteeksi kaikilta asianosaisilta sekä elämässään olevilta kollegoilta ja perheenjäseniltä.

Louis C.K.:n anteeksipyyntö oli sellainen, joka pitäisi saada kaikilta seksuaaliseen häirintään ja ahdisteluun syyllistyneiltä: anteeksipyytäminen, vastuunkantaminen ja ongelman ymmärtäminen. Luonnollisestikaan tämä ei tilannetta poista, joten tällä hetkellä Louis C.K.:n kanssa yhteistyön ovat lopettaneet HBO, FX ja Netflix.

The Ranch Netflix Danny Masterson.jpg

Viimeisin televisiomaailmaan liittyvä skandaali liittyy That ’70s Show -sarjasta tuttuun Danny Mastersoniin. Hiukan mutkikkaampaa tapausta on tutkittu ja nostettu otsikoihin jo useamman kerran vuosien varrella. Syytöksen mukaan Masterson on 2000-luvun alussa raiskannut kolme eri naista, jotka ajavat nyt asiaansa uudestaan. Tapahtumien jälkeen LAPD teki tutkimusta aiheesta, mutta koko juttu sössittiin tavalla tai toisella, ja uusimpien huhujen mukaan Mastersonin edustaman skientologian ulottuvaiset lonkerot ovat vastuussa varsinaisten syytteiden nostamatta jäämiseen.

Viime vuoden lopulla LAPD alkoi tutkia näitä kolmea tapausta uudemman kerran, ja ilmeisesti varsinainen tutkinta on vielä kesken. Syytökset nousivat pinnalle tänä syksynä Weinsteinin skandaalin alkaessa ulottua viihdemaailman joka kolkkaan. Masterson on alusta asti kiistänyt syytökset.

Joulukuun alussa Netflix erotti Mastersonin The Ranch -komediasta, jossa Masterson on ollut pääosassa Ashton Kutcherin kanssa. Erottamislausunto ei ottanut kantaa Mastersonin statukseen sarjan vastaavana tuottajana.

Masterson näkyy The Ranch -sarjan jaksoissa vielä ensi vuoden puolelle, koska hän oli ehtinyt jo kuvata noin puolet tulevasta tuotantokaudesta, ennen kuin hänet kirjoitettiin ulos sarjasta.

* * *

Pahoittelen, että en ole kirjoittanut Hollywoodia ja koko maailmaa ravistelevasta skandaalista aiemmin. Tapauksia seksuaaliseen häirintään tai ahdisteluun liittyen tuli, ikävä kyllä, monen viikon ajan niin jatkuvalla syötöllä, etten halunnut tarttua aiheeseen aivan keskeneräisenä.

Sanomattakin on selvää, että Harvey Weinsteinin skandaalin aloittama asioiden paljastuminen on hyvä asia, jotta seksuaalisen hyväksikäytön kulttuurin muutos saadaan alulle.

Ongelmaksi asia muodostuu silloin, kun kyseessä on monien muidenkin kuin vain syylliseksi havaittujen ihmisten elanto. Joissain tapauksissa kokonaiset sarjat ja elokuvat saatetaan kuopata, koska niiden päätähti on syytettynä seksuaalisista rikoksista, mutta tällöin myös sivulliset joutuvat kärsimään. Lukuisat kameramiehet, maskeeraajat, lavastajat, assistentit ja muut voivat joutua työttömäksi yhden ihmisen idioottimaisten ja rikollisten tekojen vuoksi.

Toinen ongelma on syyllistäminen assosiaation kautta. Jo nyt on näkynyt syytöksiä ihmisille, jotka ovat olleet samoissa projekteissa esim. Weinsteinin tai Spaceyn kanssa, vain koska he ovat sattuneet tuntemaan kyseisen ihmisen. Ilmassa on lynkkauksen tuntua, joka on todella vaarallista, varsinkin alalla, jossa maine on kaikki kaikessa. Syylliset syytteeseen, toki, mutta hudit voivat myös vahingoittaa täysin sivullisia ja syyttömiä ihmisiä.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun laajamittaisempi paljastuminen vaikuttaa jatkossa tiettyihin televisiosarjoihin ja muuhun viihdemaailmaan. Tapausten kirjo on niin laaja, että tämä hajonta oletettavasti vaikuttaa myös näyttelijöiden tulevaisuuden mahdollisuuksiin. On täysin mahdollista, että monet syylliseksikin todetut tekevät ns. chrisbrownit ja jatkavat pian uraansa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

 

Gallup:

Saako ahdistelusta ja häirinnästä syytettyjen aiemmista näyttelijäsuorituksista ja projekteista vielä nauttia?

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: David Giesbrecht / Netflix, Amazon, CBS, FX, Netflix.

Kommentit (4)
 1. En näe miksi ei saisi nauttia.

  Kevin Spacey on edelleen yksi taitavimmista Oscar-palkituista näyttelijöistä, joka on tehnyt kunnioitettavan uran elämänsä aikana. Hänen henkilökohtainen persoonansa ja esiin tulleet ahdistelusyytökset eivät ole vieneet noita näyttelijäntaitoja pois tai romuttaneet kaikkia niitä hienoja elokuvia/sarjoja, joissa hän on esiintynyt (House of Cards, American Beauty, The Usual Suspects yms yms).

  Tämä #metoo-kampanja on mielestäni paisunut jo pelottavalla tavalla lynkkaysmeiningin puolelle, ja nyt ollaan systemaattisesti tuhoamassa ihmisten elämiä syytösten seurauksena. En sano etteikö tämä kampanja olisi äärimmäisen tärkeä (sillä se todellakin on ja tietoisuutta näihin asioihin täytyy lisätä), mutta loppujen lopuksi yksittäisiä tekijöitä suurempana syypäänä on mätä yhteiskuntarakenne, joka on opettanut isolle osalle miehistä ja naisistakin, että ihmisten seksualisointi on ok. Mikäli tästä kampanjasta ei pystytä kollektiivisesti oppimaan jotain uutta, ei käteen lopulta jää muuta kuin parin silmätikuksi joutuneen ihmisen rikki menneet urat.

  Kuten mainitsit, Louis C.K. hoiti tämän asian oikealla tavalla ja kieltämisen sijaan otti vastuun teoistaan, sekä lähti pureutumaan tekojensa taustalla oleviin syihin eli omiin vääriin ajatusmalleihinsa. Toivon todella, että hän oppii näkemään asiat eri tavalla ja saa sitä kautta vielä omat virheensä anteeksi, jotta voi jatkaa uraansa stand up -koomikoitten tähtikaartissa. Itse tulen ainakin jatkamaan hänen tuotantojensa seuraamista kaikesta huolimatta.

  1. Ei mullakaan oo mitään sitä vastaan, että hyvistä sarjoista ja elokuvista nauttisi jatkossakin!

   Median ja yleisön reaktiot näihin syytökseen vaihtelevat suuresti, ja joitain tyyppejä ollaan paljon valmiimpia tuomitsemaan julkisesti kuin toisia. Myös tuotantoyhtiöt ja muut mediayhtiöt ottavat omilla teoillaan kantaa syytösten uskottavuuteen, sillä joissakin tapauksissa tyyppi on saman tien erotettu, mutta toisissa tapauksissa ”asiaa tutkitaan” jne. Tähänhän varmasti vaikuttaa syytettyjen tekojen törkeys ja laajuus.

   Mielenkiintoista tulee tosiaan myös olemaan tulevaisuus, eli ketkä näistä ihmisistä pystyvät jatkamaan uraansa, ja saako joku oikean tuomion, ja jatkuuko ura senkin jälkeen, jne. Ainakin nämä jenkkien toitottamat ”innocent until proven guilty” ja ”suoritettuaan tuomionsa on suorittanut velkansa yhteiskunnalle” joutuvat koetukselle jatkossa.

 2. Minusta rooli on rooli ja siitä voi nauttia oli tekijä kuka hyvänsä. Itse en seuraa juurikaan julkisuuden henkilöiden (näyttelijät, muusikot, kirjailijat jne) yksityiselämää vaan minua kiinnostaa vain heidän työnsä. Toki joissakin tapauksissa yksityiselämä voi vaikuttaa sen verran, että haluanko ostaa heidän tuotoksiaan tai mennä keikalle.

  1. Juuri tuo mun pointti oli: missä vaiheessa yksityiselämän tekemiset vaikuttavat negatiivisesti näyttelijän työstä nauttimiseen? Monestihan mielikuvat näyttelijästä itsestään ja tämän aiemmista rooleista vaikuttavat siihen, miten joku tietty rooli näyttäytyy katsojalle.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *