Outlander – Matkantekijä alkaa Ylellä!

outlander_matkantekija.jpg

Vihdoin suomalaisfanien odotus on ohi: Diana Gabaldonin Outlander-kirjasarjaan perustuva samanniminen televisiosarja alkaa Ylellä tänään! Sarjasta kuultiin ensimmäiset huhut pari vuotta sitten, ja sarja sai Yhdysvalloissa alkunsa suuren rummutuksen kera viime vuoden elokuussa. Outlander-sarjaa näytettiin ensin kahdeksan jaksoa putkeen, jonka jälkeen esittämisessä pidettiin yli puolen vuoden tauko, ja ensimmäisen kauden toisella puolikkaalla jatkettiin huhtikuun alussa. Tällä hetkellä ensimmäistä kautta on jäljellä kaksi esittämätöntä jaksoa, joten mitenkään määräämättömän paljon jäljessä suomalaiset eivät sarjan pariin tule!

outlander_jamie.jpg

Outlander-sarja kertoo monisyistä ja polveilevaa tarinaa Clairesta, joka päätyy Skotlannissa vuodesta 1945 vuoteen 1743 mystisen portaalin kautta. Hämmentyneenä mutta rohkeana ja voimakkaana naisena Claire pyrkii parhaansa mukaan sopeutumaan uusiin elinoloihinsa, joihin ensin kuuluu salaperäisen skottimieslauman mukana matkustamista ja sittemmin skottiklaanin johtajan ja lairdin linnassa elämistä. Claire on käytännöllisyyteen ja järkeilyyn taipuvainen mutta intohimoinen nainen, joka jatkaa sairaanhoitajan ammattiaan myös menneisyyteen päädyttyään. Häntä auttaa seikkailuissaan hänen laajahko tietonsa skottien historiasta sekä neuvokas asenteensa. Claire on naimisissa vuonna 1945 mutta päätyy 1700-luvun Skotlannissa tapaamaan komean Jamien, johon hän sitoutuu jo alusta asti omalaatuisella intensiteetillä.

Olen aikaisemminkin maininnut olevani hieman kaksijakoinen tämän televisiosarjan suhteen: kirjasta en pitänyt kovinkaan paljon, vaikka sainkin luettua sen yli 600-sivuisen korkealentoisen fantasia-/rakkaus-/kauhu-/trilleri-/matkaromaanin loppuun, mutta toisaalta tällainen kiehtova historiallinen aihe ja sarjan luoja Ronald D. Moore (Battlestar Galactica) houkuttelevat minutkin varmasti ruudun ääreen!

Outlander – Matkantekijä

Yle TV1 alkaen 14.5. klo 21.05

Uusinnat lauantaisin; katsottavissa myös Yle Areenassa!

 

Aiotko sinä katsoa tätä kohistua ja odotettua draamasarjaa?

 

Kuvat: Yle

kulttuuri kirjat suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (12)
 1. Täytyy tää varmaan tsekata. En ole kirjaa lukenut, enkä siis oikeastaan kovinkaan montaa muutakaan kirjaa viime vuosina, mutta tarina itsessään kiinnostaa.

  1. Sarjan ensimmäinen kirja on aikamoinen järkäle, joten kannattaa tosiaan kokeilla ensin tv-sarjaa; siinä tulee kuitenkin se perustarina ja hahmot aika hyvin esille.

   1. Järkäleeltä tuntuu tv-sarjakin, jos niin nyt tv-sarjasta voi sanoa. Vähän tahmeasti lähti käyntiin. Mutta ajattelin antaa vielä toisen mahdollisuuden, jospa toka jakso koukuttaisi?

 2. Minä olen lukenut Outlander-sarjan sitä mukaa kun sitä on ilmestynyt – viimeisimmän lukemiseen meni piiiiitkä aika, kun aiemmat luin suurinpiirtein putkeen, vaikka ne tiiliskiviä ovatkin. Eli pientä ”leipiintymistä” oli ilmassa.

  Kun aloin katsoa sarjaa, häiritsi alussa oman pään sisään muotoutuneet henkilöhahmot, jotka eivät sarjassa vastanneet mielikuviani. Mutta jo parin osan jälkeen olin aivan haltioissani. Ihana-ihana-ihana!
   

  1. Mä voin kuvitella kyllä kuinka mahtavaa on saada omiin lempikirjoihin perustuva tv-sarja, ja mua vähän harmittaa, etten tykänny ekasta kirjasta ihan niin paljoo kuin luulin! Ihan mielenkiinnosta kysyn: miten sitä tarinaa jaksaa noin monen tiiliskiven verran? Kyllähän Gabaldon osaa kirjoittaa, mutta meneehän tuossa jo lukijakin ihan sekaisin. 🙂

   1. Minä solahdin Outlanderin maailmaan niin syvälle, että ongelmista sekaisin menemisen kanssa ei ole ollut kertaakaan. Jos olisin enemmän hihhuli, niin väittäisin varmaankin eläneeni itsekin edellisessä elämässäni 1700- luvulla!
    Kun luin kirjasarjaa oli perheen aivan turha tulla kyselemään, mitä syödään tai missä on se tai tämä – ei kiinnostanut, koska olin Skotlannissa, Ranskassa tai uuden karhean Yhdysvaltain maisemissa…
    Nautin Gabaldonin yksityiskohtaisesta, jopa pikkutarkasta tavasta kirjoittaa ja kuvailla asioita, joten tiiliskivimäisyys ei haitannut yhtään! Päinvastoin, halusin aina vain tietää enemmän ja tarkemmin mitä ihmisille tapahtuu.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *