Sarjauutuus: kasaria ja tietokoneita Halt and Catch Fire -tyyliin

hcf.jpg

AMC on kanava monien menestyssarjojen takana, ja muun muassa Mad MenBreaking Bad ja The Walking Dead kuuluvat kanavan rajoja rikkoviin huippumenestyksiin. Yksi AMC:n tämänhetkisistä draamasarjoista on Halt and Catch Fire, jonka ensimmäinen kausi ilmestyi tämän kuun alussa katsottavaksi HBO Nordicin suoratoistopalveluun. Halt and Catch Fire on 80-luvun alkuun sijoittuva sarja, jossa seurataan tietokonealan kehitystä Dallasissa.

hcf2.jpg

Sarja keskittyy kolmen päähenkilön tarinan seuraamiseen, joista yksi on väärinymmärretty ja kohtalaisen paljon viinaan menevä tietokonenero, toinen älykäs ja viekas sekä itseriittoinen asioiden toimeenpanija, ja kolmas on alan tulevaisuutta edustava anarkistinen kauhukakara. Ensimmäisen jakson loppuun mennessä nämä kolme ovat löytäneet toisensa ja valmistautuvat taisteluun isoa pahaa IBM:ää vastaan pienen teksasilaisen elektroniikkayrityksen suojista.

hcf3.jpg

Halt and Catch Fire -sarjassa on useampikin teema, joista pilottijakso raapaisee vain hiukan pintaa. Dallasissa toimii moni vielä nykyäänkin tunnettu tietokonealaan liittyvä yritys, ja näiden välillä käydään armotonta kilpailua aivan kuten tänäkin päivänä, ja nuoremmalle väelle tällainen sarja opettaa taustoja nykyajan yritysten valtataistelusta ja nokittelusta. Nämä yritykset kätkevät sisäänsä jos jonkinlaista kykyä ja perussuorittajaa, ja jokaista onnistujaa kohden on äärettömän monta epäonnistujaa. Tietojensa ja taitojensa avulla taistelevat työntekijät kohtaavat vielä muunlaisia ongelmia, ja selvimmin ne tulevat esille sukupuolten välisissä eroavaisuuksissa. Väärinymmärretty neromme vaimo on myös töissä suuressa IT-alan firmassa, mutta jo ensimmäisessä jaksossa annetaan ymmärtää, ettei tämä saa tarpeeksi arvostusta taidostaan töissä tai kotona. Toisaalta on sinänsä jo virkistävää nähdä Teksasiin sijoittuva sarja, jossa nainen käy töissä. Halt and Catch Fire on saanut kritiikkiä nimenomaan naisten kohtelusta sarjassa, sillä viisas kauhukakara seksualisoidaan heti ensimmäisen jakson alussa, ja tästä on vedetty mediassa viittauksia muihin IT-alaa koskeviin elokuviin ja sarjoihin. Minä taas otin kyseisen tapauksen positiivisena esimerkkinä siitä, että naispuolinen IT-nero voidaan silti nähdä seksuaalisena olentona; monestihan sarjoissa ja elokuvissa nainen on joko tai (esimerkiksi The Big Bang Theory -sarjassa Penny ja Amy).

//www.youtube.com/embed/4NqNvBV8TCs” width=”854″>

Video: Halt and Catch Fire trailer

Peruskaapelikanava AMC:llä nyt menneenä kesänä debytoinut Halt and Catch Fire sai katsojia ihan kohtalaisesti, mutta nykyajan armottomassa televisiobisneksessä sille povattiin melkoisen varmaa kuolemaa. AMC kuitenkin uusi sarjan toiselle kaudelle, ja he nimenomaan kommentoivat asiaa näiden odotuksien kannalta: 

”We have a history of demonstrating patience through the early seasons of new shows, betting on talent and building audience over time. We see that opportunity here and look forward to a second season of Halt and Catch Fire from creators Chris Cantwell and Chris Rogers, and showrunner Jonathan Lisco.”

Todella virkistävää! En muista koska joku televisiokanava olisi kommentoinut antavansa sarjan kehittyä rauhassa, vaikka sarja ei olisikaan lyönyt voimassaolevia katsojaennätyksiä heti ensimmäisten jaksojensa aikana. Hyvä, AMC! Juuri näin! Voisin kuvitella, että varsinkin näissä niin sanotuissa period drama -sarjoissa pitää katsojille antaa hiukan enemmän aikaa sarjaan rakastumiseen; ensin pitää käydä läpi kaikki aikakauden perusläpät ja rakentaa varsinkin nuoremmille katsojille aikakauden maailma alusta asti. Kontekstin rakentaminen vie aikaa, ja on myös ymmärrettävää, että tällaisessa kymmenjaksoisessa ensimmäisessä kaudessa ei saada annettua sarjasta irti aivan kaikkea.

Sarjan pääosissa nähdään juonittelevana innostajana Lee Pace (Pushing Daisies), alkoholistinerona Scoot McNairy (Bones) ja kapinallisnousukkaana Mackenzie Davis (What If). Mietin koko pilottijakson aikana, että miten ihmeessä Gordon Clarkia näyttelevän McNairyn ääni on niin älyttömän tuttu, vaikka naamaa en tunnistanut en sitten millään. Internetin ihmemaailma osasi kertoa jakson katsomisen jälkeen, että kyseessä on Bones:issa Boothin epäluotettavaa narkkarivasikka Noelia näyttelevä mies! Kriitikot puolestaan ovat sekä kehuneet että haukkuneet sarjaa, ja onhan se nimetty vuoden jännittävimpien uusien sarjojen joukkoon (Critics’ Choice Television Award). Minua kiinnostaa sarjassa sen 80-lukulaisuuden lisäksi IT-alan historia, ja juttelimmekin pilottijakson jälkeen pitkään avokin kanssa ko. historiasta ja sarjan paikkansapitävyydestä. Avokki kommentoi sarjaa näin: 

”Yhden jakson perusteella sarjassa on onnistuttu välttämään usein tv-sarjoja ja elokuvia vaivaava Hollywood-technobabble (I’m looking at you, CSI: New York!), ja sarjan tapahtumat ja taustoitukset vaikuttavat hyvin uskottavilta. Tietenkin joitain erivapauksia on otettu, mutta esimerkiksi kahden päähenkilön autotallissa suorittama tietokonesirun toiminnallisuuden mallinnus oli harvinaisen hyvin todellisuutta vastaavasti kuvattu.”

Halt and Catch Fire -sarjan ensimmäisen kauden kaikki kymmenen jaksoa ovat nyt katsottavissa HBO Nordicilla!

(toinen kausi julkaistaan Yhdysvalloissa todennäköisesti ensi kesänä)

Kuvat: AMC

Kommentit (6)
  1. Kuullostaa ihan ok sarjalta ja kiva tietää että jatkoa on tulossa. 

    1. Joo, on kyllä aika syvältä alkaa kattoo sarjaa, koukkuuntua ihan täysin ja sit kuulla, että sarja jäi yhteen puolikkaaseen kauteen!

  2. Harmi että on HBO Nordicilla kun meillä on Netflix ja olen päättänyt että yksi palvelu riittää. 😀 Kymmenen jaksoa nyt toki katsoisi sen ilmaisen kokeilujakson aikana. 😉

     

    Vaihtaisin muuten palvelua sillä HBO:lla on paljon muitakin sarjoja ja leffoja mun makuun, mutta HBO Nordicin lasten puoli ei taida olla yhtä kattava kuin Netflixin? Meillä kun lapsi tykkää katsoa omia juttujaan niin pitää miettiä sitäkin.

    1. Ei HBO Nordicin lasten puoli oo todellakaan Netflixin kaltainen, ja HBO Nordichan on suoraan aikuisille markkinoitu, kun taas Netflixiä kaupataan koko perheen ratkaisuna.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *