Sarjauutuus: vakuuttavaa draamaa politiikasta ja arjesta

ve000ft9uh.jpg

Vuoden 2014 syksy oli Suomen televisiossa ennätyksellisen viihdepainoitteinen, kun jokaisella kanavalla tuntui olevan omat possensa tai putouksensa, ja mainiota kotimaista Syke-sarjaa lukuunottamatta kunnolla tehty draama tuntui jäävän naurattamisen jalkoihin. Onneksi nyt alkuvuodesta on alkamassa monta hyvää draamasarjaa, joista monet ovat menneen syksyn sarjauutuuksia Yhdysvalloista. Madam Secretary -nimellä alun perin tunnettu CBS:n draamasarja alkaa tänään MTV3:lla nimellä Rouva Ministeri.

Sarjan pääosassa nähdään enemmän elokuvista tuttu Téa Leoni, joka esittää ulkomaanpolitiikkaan ja poliittiseen historiaan keskittynyttä professoria, joka repäistään rauhallisen elämän keskeltä Washingtonin valtapeliin ja suoraan ulkoministeriksi. Leonin esittämän Elizabeth McCordin taustaan kuuluu vahvasti CIA, jonka palveluksesta hän lähti itse pois eettisistä syistä, ja minkä ajan suhteet hänelle tämän uuden viran toivat. Hänellä on perhe ja rakastava aviomies, hän on älykäs ja viisas eli oppinut mutta myös loistava loogiselta päättelykyvyltään, ja pienestä naiiviudesta huolimatta hän tuntuu ymmärtävän myös valtakunnan politiikan pelikenttää.

ve000g2ylf.jpg

Yksi sarjan ehdottomista kulmakivistä ja suurimmista hohdoista minulle on tällaisen huippuviran arkipäivän toiminnan näkeminen. Tottakai Elizabethin työhön kuuluu suurien maailmanluokan kriisien hoitaminen lehdistön ristitulessa, mutta katsojille näytetään myös peruskokouksia ministerin oman henkilökunnan kanssa sekä sitä arkista hierarkiaa ja nokkimisjärjestystä, joka näyttää toimivan ulkoministeriössä ja Valkoisessa talossa kuten missä tahansa keskivertotyöpaikassa.

Jo ensimmäisessä jaksossa esitellään suurin osa Elizabethin työkuvioiden vakionaamoista, ja tällaiselle sarjafanille lista on aika hengästyttävää luettavaa. Mukana on esimerkiksi lukuisista pahisrooleistaan tunnettu ns. character actor Željko IvanekPrivate Practice -sarjan Tim Daly, legendaarinen Bebe Neuwirth sekä Keith Carradine. Tunnetut näyttelijät vetävät katsojia sarjojen pariin ja monesti myös pitävät katsojat sarjojen parissa, vaikka jotkin muut asiat tökkisivätkin katselukokemuksessa, mutta tämä voi toimia myös sarjaa vastaan: minä esimerkiksi miellän Keith Carradinen pahikseksi jo ihan pelkästään hänen Criminal Minds -roolinsa takia, joten en luota hänen roolihahmoonsa pätkän vertaa. Toisaalta esimerkiksi Ivanek on varmastikin palkattu osaksi näiden ennakkoluulojen takia, joita sarjan tekijät voivat myös manipuloida edukseen.

ve000g2xml.jpg

Sarja alkaa hyvin Homeland-tyylisellä pätkällä Lähi-idästä, jossa amerikkalaiset nuoret kaapataan alkeellisten olojen selliin. Homeland-kytkös selittyy sarjan luojan Barbara Hallin taustalla, joka tietysti on tuon sarjan tuottamisessa. Nykyään ei myöskään pystytä oikein tekemään draamasarjaa amerikkalaisesta politiikasta ilman terroristinäkökulmaa, joka Madam Secretary -sarjassa tuodaan vieläkin lähemmäksi katsojaa Elizabethin CIA-kytkösten takia. Kaiken tämän vastapainoksi näytetään Elizabethin perhe-elämää, joka kuvataan ensimmäisessä jaksossa hämmentävän harmoniseksi, mikä on jo itsessään vihje katsojalle, että sieltäkin puolelta löytyy draamaa tarvittaessa. Elizabethin suhde aviomiehensä kanssa näyttää olevan rakastava sekä fyysisesti että älyllisesti, mutta voin vain kuvitella, kuinka paljon ongelmia tällaiselle pariskunnalle voi luoda työ, jossa toisella on aivan ehdoton salassapitovelvollisuus.

Sarjaan mahtuu mukaan tietysti myös salaliittoteorioita ja salaperäisiä katoamisia sekä politiikan kieroilua. Heti alusta alkaen Leonin Elizabeth kuvataan älykkäänä mutta myös naisena, jota jatkuvasti aliarvioidaan ei-poliittisen taustansa vuoksi. Hänet värvätään ministeriksi juurikin erilaisen historiansa vuoksi (POTUS: ”That makes you the least political person I know”), ja jäykkien politiikan patsastelijoiden rinnalla hän vaikuttaa toisinaan hiukan huithapelilta. Téa Leoni on roolissaan mielestäni huikea, erittäin maanläheinen ja helposti lähestyttävä mutta kova tarvittaessa. Leonin mukaan sarjassa on haluttu näyttää nimenomaan naisen näkökulma tällaiseen huippuvirkaan ja millaista on oikeasti yhdistää koti ja politiikka.

//www.youtube.com/embed/LNEu36NUWj4

Video: Madam Secretary first look

Madam Secretary on saanut Yhdysvalloissa hyvin katsojia, sillä sunnuntai-illoissa sen aisaparina nähdään suosittu The Good Wife. Molempien sarjojen esitysaikataulua sekoittaa aina yhtä tärkeä ilmiö nimeltä Sunday Night Football, jonka takia molempien sarjojen pelätään kärsivän katsojakadosta. Vaikka Madam Secretary ei ole kovinkaan iso hitti viihdesivustoilla, eikä sen somenäkyvyys ole kovin vakuuttava, on se selkeästi silti löytänyt oman katsojakuntansa, mikä selvästi kielii hyvästä draamasta, joka kantaa pilottijaksoakin pidemmälle. Sarja sai lokakuussa tilauksen täydestä tuotantokaudesta, ja hyvin suurella todennäköisyydellä se uusitaan myös toiselle kaudelle. Tästä sarjasta olin innoissani jo syksyllä, kun tsekkailin uusien jenkkisarjojen trailereita, ja nyt näyttää siltä, että uskallan tämän sarjan pariin heittäytyä täysillä; sen verran vakuuttava tuo ensimmäinen jakso oli.

Suomessa sarja alkaa tänään Maikkarilla, ja kaikki jaksot tulevat katsottaviksi myös Katsomoon. Sarjan esitysajoissa kannattaa olla tarkkana, sillä uusia jaksoja tulee sekä maanantaisin että torstaisin!

Rouva Ministeri (eng. Madam Secretary)

MTV3 alkaen 1.1.2015 klo 21.00

Uudet jaksot maanantaisin ja torstaisin klo 21.00

Jaksot myös Katsomossa

KUVAt: MTV OY

 

Kommentit (4)
  1. Tätä odotamme 🙂

    1. Toinenkin jakso upposi eilen hyvin! 🙂

  2. Oon kyllä tykännyt tästä Madame secretarysta todella paljon ja erityisesti siitä että kun maanantaisin tulee sen aina vähän kankeamman työpäivän jälkeen kotiin saa ensin nauttia Good Wifesta ja sen jälkeen Tea Leonin näyttelijätyöstä tämän sarjan parissa. Ja itsekin tykkään juuri siitä että pääsee hieman kurkistamaan huippuviran (viihdeteollisuudeen värittämään) arkeen. Ja oikeasti täytyy myös myöntää että olen ollut ihan onnesta soikeana kun Tim Dalya saan taas katsella säännöllisesti telkkarista ja sarjassa pariskunnan perhe-elämä tuo hyvän ripauksen sitä arkisuutta kaiken politiikan ja jännityksenkin vastapainoksi.

    1. Meinasin tätä jo syksyllä alkaa seurata, kun ihastuin niin trailerin perusteella kunnolliseen ja perinteiseen draamaan, joka on hyvin tehty ja ennen kaikkea hyvin näytelty! Oon vaan viime aikoina tullut niin pessimistiseksi sarjan jatkumisten suhteen, että se tuntuu vaikuttavan halukkuuteen alkaa seurata jotain sarjaa. Mutta kyllä tää on niin hyvä sarja ja varsinkin Téa Leoni on niin hyvä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *