Saturday Night Live: Suomi vs. USA

MTV3:n kevätkauden suursatsaus Saturday Night Live alkaa lauantaina 6.2. suuren medianäkyvyyden saattelemana. Tämäkään ohjelmauutuus ei ole alkuperäinen idea, sillä samalla nimellä esitettävä emo-ohjelma on pyörinyt Yhdysvalloissa NBC-kanavalla jo vuodesta 1975. Kyseessä on suorana lähetyksenä tehtävä sketsiohjelma, jossa vakionäyttelijät panevat kerran viikossa parastaan vaihtuvien julkkisjuontajien osallistuessa numeroihin parhaan kykynsä mukaan. Ohjelmaa tahdittavat myös musiikkiesitykset, joissa tuoretta hittimusiikkia esitellään suurelle kuulijakunnalle, ja nämäkin esiintyjät saattavat eksyä sketseihin mukaan. Ohjelman sketsien sisältö on toisaalta äärimmäisen ajankohtaista, sillä monesti sketsit käsittelevät kyseisen viikon poliittisia ja kulttuurisia tapahtumia, ja toisaalta perinteistä sketsiviihdettä, jossa ajan myötä tietyt hahmot alkavat elää omaa elämäänsä ja saattavat jopa päätyä ohjelman ulkopuoliseen maailmaan.

Video: SNL Suomi - traileri

Suomen Saturday Night Live -ohjelman esittelyvideot keskittyvät joko esittelemään hassunhauskasti vakiokaartia (Aku Hirviniemi, Pamela Tola, Kalle Lamberg ja Jussi Vatanen) tai selittämään ohjelman amerikkalaista historiaa oikeasti hauskalla historioitsijatyylillä. Näistä pätkistä ja lukuisista verkossa pyörivistä haastatteluista on ollut hiukan vaikeaa saada kunnollista käsitystä ohjelman sisällöstä ja etenkin sen vertailukelpoisuudesta alkuperäiseen nähden. Viikottaisia juontajia on kyllä kerrottu etukäteen, ja ensi-illassa haasteellisen roolin saa kaikkien suomalaisten jenkkimies Renny Harlin. Myös koomikko André Wickströmillä on ohjelmassa tekemistä, sillä hän on vakiokoomikkona mukana legendaarisessa uutiskatsauksessa. Ohjelman taustajoukoista löytyvät ne perinteiset summaset ja saariluomat, ja käsikirjoitusporukassa häärii esimerkiksi Siskonpeti-ohjelmasta tuttuja koomikoita.

Video: SNL 23.1.2016 - Palin Endorsement Cold Open

Lauantainen suora lähetys alkaa NBC-kanavalla perinteisesti suoraan ensimmäisellä sketsillä ('cold open'), joka päättyy sanoihin "Live from New York, it's Saturday Night!". Tätä seuraa alkutekstit, joiden jälkeen tulee viikon vierailevan isännän tai emännän alkumonologi. Vaikka vieraan suoriutumista arvotetaan myös itse sketsien perusteella, kerää suurimman huomion auttamatta tämä alkumonologi. Varsinkin koomikoiden vieraillessa ohjelmassa voi nauttia pienimuotoisesta stand-up-keikasta hyvillä mielin.

Koska ohjelma on pyörinyt Yhdysvalloissa jo 40 vuotta, ja sillä on ollut historiansa aikana ruudussa äärimmäisen suosittuja näyttelijöitä ja näiden äärimmäisen suosittuja hahmoja, on ohjelmalla aikamoinen arkistolaatikko ammentamista varten. Jos tietyt julkisuuden henkilöt nousevat uudestaan ajankohtaisiksi, tuodaan useimmiten myös heidän alkuperäiset näyttelijät ohjelmaan takaisin vierailemaan. Eittämättä parasta, mitä Yhdysvaltojen tulevista presidentinvaaleista saadaan popkulttuuriin, on edellisistä vaaleista tuttujen kasvojen palaaminen politiikan julkisuuteen ja siten myös SNL:ään. Sarah Palin kaivettiin Alaskan lumikasoista Trumpin äänitorveksi, ja Hillary Clintonin ehdokkuus ja menestys takaavat hänestä reippaasti materiaalia myös tulevaisuuteen.

Mitäköhän Suomessa sanotaan ohjelman aluksi?

VIDEO: SNL 23.1.2016 - Screen Guild Awards

Saturday Night Live:n kulmakivi on aina ollut ajankohtaisten asioiden käsitteleminen, usein aika raa'ankin piikittelevällä tavalla (tämän postauksen videot ovat reilun viikon takaisesta jaksosta). Mitenköhän Suomi-versio onnistuu tässä? Putous jo omalta osaltaan on näyttänyt kohteliailta suomalaisiltakin löytyvän pokkaa politiikalle nauramiseen, mutta sitä pitää löytyä rutkasti lisää jatkossa. Osuva ja hyvä komiikka koettelee hyvän maun rajoja, joten tämänviikkoisista uutisotsikoista voisi tehdä sketsiä esimerkiksi suomalaisten pakettiautokyytimispaniikista, ihmisten reaktioista Niinistön valtiopäivien avajaispuheeseen, Alf Rehnin puheesta syntyneestä kiltti tyttö -keskustelusta, Robinin uudesta musavideosta sekä luonnollisesti odotuksista itse SNL-ohjelmaa varten.

VIDEO: SNL 23.1.2016 - Bland Man

Ongelmanahan ohjelmassa on löytää se hyvä tasapaino oivaltavien sketsien ja tuoreiden aiheiden välillä, siten, että välillä haukotaan henkeä uskaltamisesta mutta että aina ei tarvitse yrittää shokeerata. Toivon Suomen Saturday Night Live -ohjelmalle kaikkea hyvää, mutta yritän myös muistuttaa ihmisiä, että tällaisen ohjelman tarvitsee kypsyä useamman vuoden, ennen kuin sen oikeasta menestyksestä voi sanoa mitään. Pelkään, että ohjelma ei onnistu siinä, missä alkuperäinen amerikkalaisversio on onnistunut, mutta odotan kyllä mielenkiinnolla kotimaisia aikaansaannoksia, sillä ohjelman konsepti on ihan loistava!

 

Aiotko sinä katsoa Saturday Night Live -ohjelmaa?

 

 

 

Kuva: MTV3.

Kommentit

Mua vähän kyllä pelottaa, että ohjelma floppaa. Ja tätä on niin mainostettu.

 

Maria Hakkala

Riski floppaamiseen on kyllä aika suuri, mutta toivottavasti onnistuu!

heidi e.l. (Ei varmistettu)

Olen samaa pähkäillyt! SNL on oma instituutionsa ja mainosten perusteella pelkään Suomiversion jäävän väljähtyneeksi Putoukseksi. Ehkä olen pessimistinen, mutta en usko suomalaisilta löytyvän tarpeeksi pokkaa ottaa käsittelyyn vaikeita, ajankohtaisia ja/tai poliittisia aiheita kriittisesti ja piikitellen. Aion mielenkiinnosta katsoa ensimmäisen jakson alun, mutta jos tuntuu ettei alkuperäisen henkeä saavuteta niin vaihdan kanavaa :) Hassua muuten, ei tule mieleen että alkuperäistä olisi Suomessa esitetty, eli mahtaako suuri yleisö ihan olla perillä siitä, mitä sarjalta odottaa...

Maria Hakkala

Ensimmäisen jakson perusteella yllätyin positiivisesti politiikan piikittelyn määrälle ja laadulle! :) Tuo suuren yleisön tietoisuuden määrä on hyvä pointti, ja varsinkin Renny Harlinin härski alkumonologi voi hämmentää kotimaista yleisöä.

Amma
Why you little!!

Semi-innolla odotan, hieman ehkä kauhunsekaisin tuntein, mutta kyllähän tämä tsekattava on!

Maria Hakkala

Kyllä oli eilen pakko kipittää ravintolasta kotiin kahdeksaksi, sillä kyllähän tällainen ohjelma pitää katsoa nimenomaan livenä. Oli kyllä yllättävän hyvä! :)

Suvi55

Tavallaan kiinnostais, mutta tavallaan ei.

Suurimpana miinuksena on tuo Hirviniemi, jonka juttujen taso ei ole kehittynyt sitten Putouksen ensimmäisen kauden. Ei vaan jaksais enää.

Maria Hakkala

Olin jo unohtanut, kuinka hyvä Hirviniemi on tekemään imitaatioita! Mä kyllä tykkään Hirviniemestä, ja kaikkihan riippuu käsikirjoittajien juttujen tasosta. :)

Koska mä kuulun ilmeisesti harvinaiseen osaan suomalaisista jotka eivät nauraneet Putouksen jutuille niin taidan jättää tämänkin väliin, liikaa Putous-väkeä mukana. Toki yritän jostain löytää sketsipätkiä jos vaikka sittenkin olisi hauska.

 

En ole alkuperäistäkään SNL:ä katsonut sen kummemmin, muutaman sketsin silloin tällöin ja on kyllä naurattaneet. Toki olen valikoinut vain "parhaat" päältä ja katsonut esim suosikkinäyttelijöiden osuuksia (kuten sen missä Kit Harington oli Jon Snow:na illalliskutsuilla).

Maria Hakkala

Ensimmäisen jakson perusteella yllätyin posiitivisesti, että mukana oli myös muutamia muita näyttelijöitä nimikaartin lisäksi. Pikku hiljaa sinne voi tuoda mukaan tuntemattomampia tapauksia, kuten SNL:n kuuluukin tehdä.

Itsekin olen enemmän katsonut jenkkiversiota 'parhaat päältä' -tekniikalla, sillä aikamoinen osa politiikkajutuista menee minultakin ohi. 

Hemmuli (Ei varmistettu)

Tosi harmillista että suomalaisessa versiossa on vain yksi nainen vakiokasvona, eikä hänkään ole mitään suomalaisten koomikoiden parhaimmistoa. Luultavasti en aio katsoa, toivoisin ennemmin että tuota jenkkiversiota saisi jollekin kanavalle ohjelmistoon.

Maria Hakkala

Ihmettelin itsekin Tolan valintaa vakiokaartiin, mutta yllättävän hyvin hän toimi tuossa ensimmäisessä jaksossa! :)

debbie downer (Ei varmistettu)

Tässä Suomi-SNL:ssa on jo monta asiaa pielessä ennen ensimmäistä jaksoakaan. Ensinnä ehkä se, että uskoisin että löytyisi paljon tuoreempia ja originellimpiakin formaatteja kuin tämä, joka ei lähtökohtaisesti tunnu sellaiselta joka sopisi Suomen televisioon, mistä ne esimerkiksi repii joka viikoksi uuden, edes joten kuten esiintymistaitoisen ja ajankohtaisen julkkiksen isännöimään?
Toiseksi myös se, että miksi tässäkin ohjelmassa on ne samat viisi naamaa, jotka näkee katsomalla mitä tahansa komediashow'ta; SNL:n hyviä puolia kun on kautta rantain ollut se, että se on tuonut paljon tuntemattomia lahjakkuuksia kuuluisuuteen.
Kolmanneksi toki se seikka, että alkuperäisen SNL:n tasossa on myös aika harvoin mitään juhlittavaa ja se on pysynyt jenkkilän tv:ssa lähinnä sen takia että noh, se on instituutio - jonka iso pomo pitää tuotantoyhtiötä taskussaan. En silti kiellä katsovani sitä ja yleensä skippaan vain jaksot joissa on joku aivan karsea isännöimässä, onhan se yhdenlainen tapa pysyä populaarikulttuurissa kiinni... samaa ajankohtaisuutta en kuitenkaan uskaltaisi odottaa Suomen äs än ällältä.

Maria Hakkala

Ilmeisesti nyt ensimmäisellä kaudella vedetään yhteensä 12 jaksoa, kun eihän jenkeissäkään ihan joka lauantai tule uutta jaksoa. Toivon myös uusia kasvoja ruutuun, mutta ymmärrettäväähän on, että alkuun pitää saada kansan suosikkinaamoja houkuttelemaan katsojat ohjelman pariin.

Eihän SNL jenkeissäkään ole aina mikään huippusuosittu, mutta se nousee aina arvoon arvaamattomaan esim. presidentinvaalien alla.

saaraignatius (Ei varmistettu) https://vastustamatonta.wordpress.com/

Hei olipa mukava löytää blogi, jossa on sama rakkauden kohde kuin omassanikin! Huippua. Itse en ehtinyt hypettää SNL:ää ennakkoon, mutta ensimmäisen jakson jälkeen tein sitä sitäkin enemmän. Sarjassahan on kerrassaan mahtavaa itseruoskintahuumoria. Kirjoitinkin aiheesta omassa blogissani. Mutta niinhän siinä kävi, että katsojalukujen perusteella floppasi ja pahasti. Harmi, koska käsikirjoitus toimii, vaikka osa sketseistä on selvästi kopioituja. Jään seuraamaan mielenkiinnolla postauksiasi. :)

Kommentoi