Skandaali Amerikan suurimmassa realityperheessä

19kids.jpeg

Amerikkalaista televisioviihdettä on ravistellut viimeisen viikon aikana ison luokan skandaali, kun kristinuskostaan ja omanlaisesta perhekoostaan tunnettu Duggareiden perhe on keskellä valtavaa hullunmyllyä. Perheen vanhin poika Josh Duggar myönsi viime viikolla käyttäneensä 15-vuotiaana hyväkseen useampaakin alaikäistä tyttöä. Hän on käynyt asian läpi aikanaan viranomaisten kanssa, mutta varsinkin hänen vanhempansa Jim Bob ja Michelle ovat saaneet kritiikkiä siitä, että heiltä meni tuolloin yli vuosi viedä Josh viranomaisten puheille, sillä Josh lähetettiin ensin kristilliseen hoitolaitokseen. Koko asiasta puhutaan mediassa hirveän epämääräisin termein, joten on vaikeaa tietää, mitä oikeasti on tapahtunut. Mediassa käytetään sanaa ’molestation’, mikä teknisesti voi kattaa sekä hyvin lieviä että aivan hirveitä asioita. Huhut kertovat hyväksikäytön toisten osapuolien olevan ainakin osaksi hänen omia siskojaan, mutta tätä ei ole virallisesti kommentoitu (vaikkakin se on päivänselvää esille kaivetussa poliisiraportissa, ja samainen raportti osoittaa hyväksikäytön olleen sieltä lievimmästä päästä, jos näin voi sanoa). Joka tapauksessa TLC veti nopeasti 19 Kids & Counting -realityn pois ohjelmistostaan, ja toistaiseksi se on hyllyllä niin Yhdysvalloissa kuin meillä täällä Suomessakin (varmistin tämän SBS Discoveryltä, joka on esittänyt ohjelman aikaisempaa versiota Friillä).

19_kids_jessa_ben.jpg

Mainostajat kaikkoavat ohjelman yhteydestä kuin rotat uppoavasta laivasta, mutta osa sympatiosta on muun perheen puolella, vaikka Joshia itseään ja hänen vanhempiaan paheksutaankin. Koska Duggarin perheen seikkailut ovat olleet hyvin suosittuja, kaavaillaan nyt uutta spin-offia perheen kahden nuoren pariskunnan ympärille. Jill Duggar meni Derick Dillardin kanssa naimisiin viime kesänä, ja he saivat juuri viime kuussa ensimmäisen lapsensa. Jillin pikkusisko Jessa meni myös viime vuonna naimisiin, ja hän odottaa miehensä Ben Seewaldin (kuvassa yllä) kanssa esikoistaan syntyväksi myöhemmin tänä vuonna. Omien parisuhteidensa myötä heittämällä perheen suosituimmaksi nousseet Jill ja Jessa voisivat monen mielestä jatkaa perheen realityperintöä, varsinkin kun Josh ja vanhemmat menevät nurkkaan häpeämään.

Tämä skandaali on kokonaisuudessaan hankala asia, joka muuttaa muotoaan median käsittelyssä jatkuvasti, ja koko perhe on tulilinjalla ankarimpien mielestä. Monet vihamielisimmät kommentoijat tuntuivat oikein riemastuvan tästä skandaalista, ja kommentoijista huokuu teennäinen oikeamielisyys, mikä juontaa juurensa monen ärsytyksestä Duggarin perheen avoimesta uskovaisuudesta. Monet tuntuvat myös olevan nyt oikeutettuja sanomaan, että ’tiesin, ettei kukaan ole oikeasti noin hyvä ihminen’.

Totta on, että Duggareiden taru Amerikan ihmeellisimpänä ja suurimpana realityperheenä on sellaisenaan lopussa, mutta en millään jaksa uskoa, että tämä skandaali lakaisisi koko laajan perheen julkisuudesta. Ihmiset eivät yleensä osaa antaa anteeksi tai unohtaa tällaisia asioita, joten suuria muutoksia perheen julkiseen esittämiseen tullaan varmasti tekemään. Ehkäpä vastaus onkin toisen sukupolven painottamisesta, josta Josh Duggar on vanhimpana lapsena ollut aina jonkin verran erillään.

 

KUVAt: TLC

Kommentit (2)
  1. Mä oon törmännyt enemmän siihen schadenfreudeen, että kun uskontonsa vuoksi Duggarit ovat tukeneet näemmä kampanjoita, joissa argumentoitu homouden ja transihmisyyden olevan pahoja sen takia, että nämä ihmiset muka raiskaisivat/seksuaalisesti hyväksikäyttäisivät useammin hetero/cis-ihmisiin verrattuna. Siis sen jälkeen kun Joshin tapaus ollut heidän tiedossa. Pata kattilaa soimaan on vähintäänkin osuvasti sanottu.

    Tosin tässä tapauksessa ehkä hirveimpiä ihmisiä ovat kyllä ne fanit, jotka ihan pokkana väittävät, että niin kauan kuin on Jeesukselta pyytää anteeksi, kaikki pitäisi antaa anteeksi. Ymmärrän kyllä, että sensaatiohakuisuus nyt on aina se juttu tällaisissa reality-tv-hommien osalta, mutta jumankauta, ei se uskonnollisen anteeksiannon pyyntö ole mikään Monopolikortti, jota vilautella joka kerta, kun tekee väärin muita kohtaan.

    1. Ehkä molemmilla kuvailemillasi osapuolilla on mennyt ajatusmaailma liian äärimmäisyyksiin. Vahingonilo on kyllä ollut vahvoilla kommenttibokseissa, ja motivaatiot tuntuvat vaihtelevan uskonnollisuuden yleisestä vastustamisesta Duggareiden oman tuomitsemisen paheksumiseen. Haluaisin ihmisten ylipäätään löytävän tällaisissa kysymyksissä sen keskitien kaiken yliuskonnollisuuden ja epäuskonnollisuuden välistä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *