Televisio musiikkisoittimena? Älytelevision musiikkisovellukset testissä

Yhteistyössä Samsung

_2088306.jpg

Kun meidän perheeseen ostettiin 90-luvun alussa uusi televisio, ihmeellisintä ikinä oli televisiossa mukana ollut pasianssi. Teksti-tv:kin oli tuolloin vielä uusi ja hieno juttu, ja sen kultakausi jatkui läpi koko 90-luvun, mutta tuo pasianssi oli ensimmäinen television varsinaisen tarkoituksen ulkopuolinen sovellus, joka todellakin jäi mieleen. Nyt 2010-luvulla se uusi ja hieno juttu on älytelevisio, joka on vienyt nämä aikaisemmat laajennukset ihan omiin ulottuvuuksiinsa. Nykyajan sovellukset ovat melkeinpä kaikki verkon kautta toimivia, ja useat niistä hämärtävät television ja muiden elektronisten laitteiden rajoja.

Meidän uudessa televisiossamme on Spotify, ja se on valloittanut meidät molemmat! Kun televisio on usein päällä joka tapauksessa, tulee musiikkikin aika usein valittua suoraan samasta laitteesta. Helppokäyttöisyys vaikuttaa ainakin itselläni monien uusien asioiden käyttöönottoon, eikä Spotify televisiossa eroa tässä mielessä ollenkaan. Itse pidän kovasti myös sovelluksen visuaalisesta puolesta, eli tuon yllä olevan kuvan tavoin sillä hetkellä soivan kappaleen aikana näkyy kyseisen kappaleen kansikuvitus.

_2088281.jpg

Yksi suuri syy, miksi musiikin kuuntelu on lisääntynyt olohuoneessamme uuden television myötä, on television mukana saamamme kotiteatterijärjestelmä. Soundbar on periaatteessa yksi litteä ja leveä kauitinpalkki, joka on asennettu television alapuolelle kiinni, ja tämän lisäksi järjestelmään kuuluu meillä olohuoneen nurkassa pöhisevä langaton subwoofer. Tämä systeemi saa aikaan paljon enemmän ääntä kuin meidän pienehkössä kerrostaloasunnossamme on järkevää edes luukuttaa. Varsinkin matalat äänet tuntuvat jytisevän luissa ja ytimissä, jos niiden kanssa ei ole varovainen. Olimme ostaneet aikaisemmin viime vuonna pienen ministereojärjestelmän musiikkia varten, mutta radiota lukuunottamatta televisio on kaapannut musiikin kuuntelun itselleen!

Spotify on kätevä käyttää television kautta: kirjaudu omilla tunnuksillasi sisään, ja saat käyttöösi omat soittolistasi. Haasteellisen tästä television Spotifyista tekee sen, että se tosiaankin on sovellus eikä se alkuperäinen ohjelma. Omia soittolistoja ei voi noin vain järjestellä haluamallaan tavalla, ja selaaminen listan sisällä alusta loppuun on välillä hidasta. Kannattaa myös ottaa huomioon se, että välimuistin pienuuden takia Spotifyn käyttö hiukan tökkii, varsinkin jos verkon kanssa on haasteita. Tällaisessa käytössä kannattaa tosiaan käyttää niitä omia valmiita soittolistoja tai kuunnella kokonaisia albumeita.

_2088273.jpg

Spotifyn lisäksi meidän naapureita on ilostuttanut mainio YouTube-sovellus, jonka parissa saa helposti vierähtämään hetken jos toisenkin. Makasimme kerran avokin kanssa väsyneinä sohvalla pari tuntia laittaen musiikkivideon toisensa jälkeen pyörimään, usein videon jälkeisistä ehdotuksista valiten. Nykyään useimmat musiikkivideothan tehdään HD-laatuisina, joten kuvanlaatukin on vallan nautittavaa suurelta ruudulta. Avokki on myös hyödyntänyt YouTubesta löytyviä kokonaisia keikkatallenteita, joissa on nykyään paljon valikoimaa myös hyvällä kuvan- ja äänenlaadulla.

Olen myös kokeillut cd-levyn kuuntelemista television kautta, hyödyntäen siten myös blu-ray-soitintamme levysoittimena. Oikein hienosti onnistui tällä tavalla myös Taylor Swiftin levyn luukuttaminen! Näillä eri käyttötavoilla yritän tässä ehkä viestittää sitä, että sovelluksesta riippumatta älytelevisio kotiteatterijärjestelmineen korvaa helposti tavallisen musiikkisoittimen erikoisvarusteineen. Musiikin soittaminen tapahtuu kuitenkin täysin omalla vastuulla, varsinkin kerrostalossa; tai ehkä kannattaa suoraan kutsua naapurit juhliin mukaan!

 

Kuvat: The Variety Show

Kommentit (3)
  1. Mulla meinasi kahvi lentää näppikselle tässä kun luin ton Pasianssi-jutun :D. Tuli elävästi mieleen kun sellainen oli joskus just 90-luvun alussa silloisen poikaystävän telkassa ja sitä oli todellakin ihan että *OOH*  😀 😀 Mutta siis tosi mielenkiintoinen ja avartava juttu, kiitos tästä jälleen kerran!! *haaveilee pasianssin sijaan Spotifysta telkkarissa* 

     

    1. Mahtavaa, että en ole ainoa joka muistaa tollasen pasianssin ja vielä fiilistelee sitä kaikkien näiden vuosien jälkeen! 😀

  2.  Joo, et tosiaan ole ainoa, ihanaa, että on joku toinenkin!!! 😀 Onhan se tosiaan aika hupaisaa miten hienolta noi jutut tuntuivat silloin aikoinaan. Tyyliin *niillä on uusi tosi upea telkka, siinä on TEKSTI-TV!!!* 😀 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *