Televisiosarjabloggaajan valokuvausvälineet

Olen usein kertonut täällä blogissa bloggaamisen taustoista, sillä haluan kertoa teille tekemisen taustoista! Monta vuotta blogeja seuranneena olen usein miettinyt, miten blogit käytännössä toimivat ja mitä kaikkea bloggaajat tekevät blogin taustalla. Eräästä suositusta suomalaisblogista luin kerran määritelmän tälle tavalleni jakaa bloggaamisen käytännön puolta: metabloggaaminen. Samaan hengenvetoon ko. bloggaaja kertoi itse välttelevänsä sitä viimeiseen asti. Ymmärrän sen, kyllä, omalla tavallaan, sillä osaltaan blogit ovat pakoa todellisuudesta, eikä kaikkia lukijoita välttämättä kiinnosta, kuinka muoti- ja lifestylebloggaaja päätyy testaamaan blogissaan peitteitä ja tyynyjä. Minä olen kuitenkin aina ollut kiinnostunut asioiden taustoista, minkä takia luonnollisesti myös rakastan kaikkea mahdollista trivia- ja taustatietoa televisiosarjoihin ja elokuviinkin liittyen. Omalla naiivilla tavallani (ja hieman itsekkäästi) uskon myös lukijoideni olevan kiinnostunut samanlaisista aiheisista, joten jatkan samalla linjalla tulevaisuudessakin!

Tämän postauksen varsinainen aihe on käyttämäni valokuvausvälineet. Otsikossakin erottelen kertovani nimenomaan televisiosarjabloggaajan valokuvausvälineistä, sillä blogini aihe vaikuttaa siihen, että erilaiset kamerat eivät välttämättä ole kädessä kuin pari kertaa viikossa. Monissa blogeissa omat kuvat ovat se pääasiallinen sisältö, mutta täällä The Variety Show'ssa pääpaino on nyt ja jatkossakin televisiosarjojen promokuvissa, sillä en todellakaan voi laittaa tänne loputonta määrää kuvia omista jaloistani televisioruudun edessä yhdistääkseni kuvan ja tekstin (Instagram onkin sitten asia erikseen). Haluan kuitenkin luoda tänne hiukan omaa sisältöä pelkän tekstin lisäksi, ja joissakin tietyissä hetkissä itse otetut valokuvat toimivat parhaiten.

Kuvissa vilahtelee kolme eniten käyttämääni laitetta: 1) Olympus E-520 -digijärjestelmäkamera, 2) iPad 3, sekä 3) Nokia Lumia 625. Jo tämä listaus itsessään kertoo, että en ole hirveän suuri tekniikkaintoilija! Kuvaavaa on myös se, että teknisesti en ole yhdestäkään näistä laitteista varsinaisesti itse maksanut, sillä sekä tabletti että kännykkä ovat joululahjoja ja kamera on teknisesti vanhempieni. Tämä vuodelta 2008 oleva digijärkkäri on lojunut viime ajat puolikäyttöisenä vanhempieni kaapissa, joten viime vuoden lopulla pyysin sen itselleni semi-loputtomaan lainaan voidakseni harjoitella oikeaa valokuvaamista blogia varten. Kameran tehot ovat riittäneet minulle vallan mainiosti ainakin toistaiseksi, sillä en ole hirveästi osannut vielä pienkuvauksesta eksyä yleisempään kuvaukseen. Kysyessäni kuvausta harrastavalta isoveljeltäni vinkkejä viikonloppuisen Tukholman reissun kuvaamiseen tällä järkkärillä, kehotti hän hyvin painokkain sanakääntein jättämään 'niin vanhan ja nolon' kameran kotiin!

Niissä tilanteissa, kun minun on tarvinnut ottaa edes välttävän hyviä kuvia jossakin muualla kuin kotona päiväsaikaan, olen kääntynyt muutaman vuoden vanhan iPadimme puoleen. Kuten kaikki varmasti tietävät, kannettavissa laitteissa Applen tuotteilla on paremmat kamerat kuin monella muulla vastaavalla tuotteella, joten olen hyvin tyytyväisenä utilisoinut tätä näppärää tablettia. Tukholman reissulla otin kaikki valokuvani iPadilla, joka kulki nahkakotelossaan kätevästi mukana. Aina mukanani on myös Nokia Lumia 625, jolla on erityinen paikka sydämessäni sen ollessa ensimmäinen älypuhelimeni, mutta jonka valokuvausteho on kirkasta päivänvaloa lukuunottamatta yksinkertaisesti liian huono. Olisi kätevää, jos aina joka tapauksessa mukanani kulkevassa kännykässä olisi myös hyvä kamera, mutta toistaiseksi teknologisesti pihinä ihmisenä tyydyn varavaihtoehtoihin. Tilanteesta riippuen käytän usein näitä muita valokuvausvaihtoehtoja (digijärkkäri ja tabletti), mutta aika usein malttamattomana kehotan avokkiani kaivamaan kännykkänsä esille, jotta voin ottaa sillä kuvia (tähän saattaa liittyä myös levotonta sormien liikettä, kun kaikki ei tapahdukaan ajatusta nopeammin).

Isoveljeni otti nämä kuvat valokuvaukseen käyttämistäni laitteista, ja salaa olen sitä mieltä, että hän valitsi näiden kahden alimmaisen kuvan vintage-erikoistehosteen korostamaan laitteideni verrattaista vanhuutta ja teknistä riittämättömyyttä! Hän kuitenkin itse innostui kaivamaan näitä kuvia varten esille sekä muutaman salaman että sateenvarjon telineineen. Pitäisiköhön minunkin pikkuhiljaa alkaa panostaa näihinkin välineisiin? Varsinkin, kun bloggaaminen on ehdottomasti suurin harrastukseni, joka myös intohimon puolelle lipsuu enemmän kuin usein!

Mitä laitteita teillä on käytössä blogikuvaamiseen tai sosiaalisen median käyttöön? Panostatteko niihin paljonkin rahaa? Onko teillä joitain vinkkejä minulle näistä laitteista tai tulevista mahdollisista hankinnoista?

 

Kuvat: Otto Salmijärvi

Kommentit

Eeru
Packing peanuts

Mulla innostus kuvaamiseen oli ja tuli ensin, blogi myöhemmin joten en perustele kuvauskalustoa bloggaamisella vaan ihan omana juttunaan.

Suosittelen käymään jollakin kuvauskurssilla (työväenopisto, kameravalmistajien (maksua vastaan) tarjoamilla tai pyydät lisää opastusta veljeltä ennen isoihin hankintoihin ryhtymistä. Mikään ei harmita niin paljon kuin nurkissa pölyttyvät käyttämättömät "aarteet". Kamerakamoihin kun saa uppoamaan omaisuuksia jos haluaa, mutta jos niitä ei osaa (tai ei koe tarpeellisiksi) käyttää niin turhaksi jäävät.

Niin ja ne laitteet: Canonin 600d järkkäri, Samsungin NX1000 minijärkkäri ja näihin muutamia lisäobjektiiveja (saatuja ja itse ostettuja), satunnaisesti käytän lisäsalamaa, jalustaa ja kaukolaukaisinta. Olen tykästynyt valovoimaisiin 28mm sekä 50mm objektiivehin, mutta oleellisinta kalustossa on se että se palvelee omia tarpeita ja tuntuu luontevalta käyttää. 

Maria Hakkala

Kiitos hyvistä vinkeistä! :)

Nimneomaan haluan miettiä mahdolliset hankinnat tarkkaan, sillä A) en tee sellaisia yleensä, ja B) olisi hyvä saada omille (kehittyville) taidoille sopivat laitteet! Alun järjettömistä kiukkuhetkistä selvittyäni kuvaaminen on pikkuhiljaa kehittynyt, ja oon löytäny siitä jopa itseäni miellyttävää puuhailua. :)

Silkkitassu

Meillä oli ensin kamerat (kummallakin sama kamera, minkä johdosta ensi kontakti tuli tehtyä), sit miehen valokuvaajan urahaaveet ja nyt kasvava kavalkaadi härpäkkeitä. Blogi tuli sit muista syistä. 

Mulla oli ensin Nikon D40 (ja pari objektia), sit päivitettiin sitä Nikon D7000 (ja muutama muu lisäobjekti ja salamoita ja jalustoita yms.) ja nyt ehkä ollaan siirtymässä Nikon D700:seen jos tähdet ovat kohdallaan. Oman blogin kuvat pääasiassa ovat Samsung SII:lla otettuja, koska siitä on kasvanut käden jatke. Kaipaisin kyllä jo päivitystä puhelimeen. 

Mä suosin kiinteitä objekteja ja käytän mielelläni jalkazoomia. Oma intohimo tosin löytyy macrokuvaamisesta. Nykyään mä vain harvemmin olen kameran takana. Ja onhan noihin uponnut rahaa.

Maria Hakkala

Mä oon siitä onnekas, että kun tarve edes jonkinlaiseen blogikuvaamiseen tuli ajankohtaiseksi, löysin todella pienellä vaivalla itselleni riittävät välineet. Näin on hyvä mallailla sitä omaa osaamista ja innostusta ja miettiä, mikä on tulevaisuudessa hyvä itselle!

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Mun blogissa kissakuvilla on aika olennainen osa, mutta välineistö on melko yksinkertaista. Mulla on Canon 650d järjestelmäkamera, ja siinä se peruslinssi, joka tuli paketin mukana. Lisäksi mulla on sellainen edullinen zoomi, joka on hyvä esim. päivänpaisteessa eläintarhassa kuvatessa, mutta yhtään hämärämmissä olosuhteissa sillä ei tee mitään. Tarkoituksena olisi ostaa kiinteä objektiivi, esim 50mm, mutta se on vasta harkinta-asteella. Sellainen, jossa olisi vähän parempi valovoima, sillä tuolla perusobjektiivilla ei talviaikaan saa oikein kummoisia kuvia.

Lisäksi mulla on enoltani lainassa lisäsalama, jonka kanssa olen pari kertaa talven aikana harjoitellut, mutta laihoin tuloksin. Ei ole tainnut yhtään salamalla otettua kissa-kuvaa päätyä blogiin asti, sen verran heikkoja ne ovat olleet.

Kuten tuossa yllä jo kommentoitiinkin, näihin kameroihin varusteineen (erityisesti niihin varusteisiin) saa uppoamaan käsittämättömän summan rahaa. Kannattaa siis rauhassa miettiä mitä kaikkea tarvitsee, ja kuinka huippuominaisuuksilla. Itselläni on siis ihan peruskalusto ja osaan käyttää eri asetuksia vain välttävästi jos sitäkään, mutta silti esim. eräs valokuvaamista "oikeasti" harrastava kaverini tykkää blogini kissakuvista, sillä niistä näkyy se rakkaus siihen tekemiseen. :) 

Maria Hakkala

Mä oon vielä näiden lisälaitteiden suhteen siinä 'miks ihmeessä tollasen voi tartteta' -vaiheessa, ja varsinkien objektiivien erilaisuus saa mut usein vain tuijottamaan monttu auki, sillä mulla ei oo minkäänlaista käytännön kokemusta erilaisten objektiivien ominaisuuksista.

Isoveljelläni on myös kuulemma lähtenyt hiukan lapasesta noiden varusteiden suhteen, mutta muusikon avopuolisona olen todellakin tutustunut varustelun äärimmäisyyksiin. :D

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Mulla on Nikon D3000, ja siinä alkuperäinen putki. Haaveissa olisi ostaa parempi putki tai useampi, mutta oon niin auttamattoman pihi, että pitäs varmaan ensin voittaa lotossa tms. :D Kamera itsessään toimii edelleen kuin unelma, vaikka muistaakseni on ostettu vuonna 2010. Toisinaan harjoittelen kuvaamista innokkaasti, mutta toisinaan sitten taas turhaudun omiin taitoihin tai ennemmin niiden puutteeseen. Tietty se parempi putki vois auttaa asiaa. :D

Ah niin, ja on mulla sitten tommonen Canonin peruspokkari, joka sekin on aivan riittävän hyvä kamera. Sitä käytän yleensä (kosteammissa, köh) juhlissa tai vastaavissa tilanteissa, kun en viitsi järkkärijärkälettä raahata mukana. Kännykän (Samsung S3) kameralla tulee kans napsittua kuvia kiitettävästi, kuten instasta varmaan on käynyt selväksi. :D

Maria Hakkala

Oho! Anteeks, tää kommentti on mennyt ihan ohi!

Mä oon kans aika pihi teknologian suhteen, ja en haluais satsata rahaa itselle tuntemattomaan laitteeseen, ihan vain ulkopuolisten arvioiden perusteella. Esim. nyt kun vanhempieni kamera on ollut mulla käytössä jo puolisen vuotta, osaan laittaa sille rahallisen arvon. Enkä mitenkään hirveesti nauti valintaprosessista ylipäätään, joten senkin takia tällanen 'joku muu valitsee hyvän mun puolesta' toimii erittäin hyvin. :)

Bloggaamisen puolesta tarvitsisin ehdottomasti sellasen järkkärin, jolla saisin laitettua kuvia suoraan nettiin, tai vastaavasti kännykän, jonka kamera olisi huimasti parempi kuin tämänhetkinen Lumiani (mikä ei sinänsä ole vaikeaa, koska tämä on yksi niistä halvimmista Lumioista). Uskon kyllä, että ärsytyskynnys ylittyy jossain vaiheessa, ja laitan säästöjä likoon. Valokuvauskurssillekin pitäisi vääntäytyä! :)

Kommentoi