Thanksgiving ja Gilmoren tytöt

Gilmore Girls Thanksgiving.JPG

Tänään pohjoisamerikkalaisissa kodeissa vietetään Thanksgiving eli kiitospäivä-juhlapyhää, jonka aikana perheet kokoontuvat yhteen ja ovat kiitollisia kaikesta hyvästä elämässään. Juhlan juuret juontavat erilaisiin sadonkorjuujuhlallisuuksiin, jotka matkasivat uudisasukkaiden mukana Pohjois-Amerikkaan. Juhlapyhän monet eri aspektit ovat niin syvällä varsinkin amerikkalaisessa kulttuurissa, että suomalaisen voi olla vaikea ymmärtää sen merkitystä, joka monin tavoin menee jopa joulun yli.

Yksi kaikkien aikojen parhaimmista kiitospäivä-jaksoista televisiohistoriassa on Gilmoren tytöt -sarjan 3. kauden 9. jakso, jonka alkuperäinen nimi on ”A Deep-Fried Korean Thanksgiving”. Jaksossa Lorelai ja Rory joutuvat jakamaan juhlapyhän vieton neljään osaan, sillä heidät on kutsuttu neljään eri paikkaan syömään.

Monelle amerikkalaiselle kiitospäivän paras osa on ylenmääräinen syöminen, mitä lähimmäksi Suomessa päästään jouluaterialla. Lorelai ja Rory yrittävät kehittää suunnitelman, jonka avulla he jaksavat syödä kaikissa juhlapaikoissa. Jakson nimi viittaa kahteen noista aterioista, Sookien kiitospäivän pihajuhlaan, jossa hänen miehensä kavereineen uppopaistavat kalkkunan rasvassa, sekä Lanen perheen amerikkalaiskorealaiseen kiitospäivän juhlintaan. Lisäksi Gilmoren naisilla on ohjelmassa Emilyn ja Richardin muodollisempi juhlinta sekä Luken kahvilan rennompi ruokailu, mikä tuntuu olevan se tärkein paikka.

Thanksgiving 2009 Maria.jpg

Minä pääsin yhdeksän vuotta sitten osallistumaan amerikkalaiseen kiitospäivään ollessani vaihto-opiskelijana Atlantan lähettyvillä Decaturissa, Georgian osavaltiossa. Pelasin collegessa lentopalloa, ja yhden joukkuekaverini äiti kutsui minut mukaan heidän perheensä juhlintaan. Tästä olen ikuisesti kiitollinen, sillä muuten olisin varmaan istunut asuntolassa yksin muiden vaihtareiden saatua vastaavanlaisia kutsuja.

Pääsin mukaan Leen perheen kiitospäivään, jossa kokoontuivat isovanhemmat lapsineen ja lapsenlapsineen, ja koko päivän ja illan riitti rentoa hengaamista hyvän ruoan äärellä. Minua kohdeltiin kuin kunniavierasta, mikä oli tosi mukavasti tehty perusamerikkalaiselta perheeltä, jonka perhejuhlaan yhtäkkiä pölähtää paikalle kalju ja ujo nuori nainen Suomesta!

Yksi parhaista muistoista tuolta illalta on ruokapöytäkeskustelu, jossa minulta kysyttiin Suomen ja Venäjän suhteista varsinkin toisen maailmansodan jälkeen. Onneksi olin juuri lukenut verkkouutisista, että oli Mainilan laukauksien vuosipäivä, ja pääsin loistamaan historiallisella tietämykselläni. Illallista väritti myöhemmin myös ääneen luettu artikkeli vastavalitun presidentti Obaman sukujuurien kyseenalaisuudesta.

Seuraavana yönä, aivan liian monen viinilasillisen ja aivan liian vähäisten unien jälkeen, lähdin joukkuekaverini kanssa Black Fridayn viettoon. En ollut aiemmin kuullutkaan koko tavasta, mutta kolmen maissa yöllä mekin lähdimme liikkeelle kauppoihin ja aamupalan söimme pikaruokaravintolan autokaistalta auringon noustua.

Gilmoren tytöt liittyy myös tuohon vuoden 2009 kiitospäivään, sillä ostin Targetista sarjan 7. eli viimeisen kauden DVD:n pilkkahintaan. Jonotuksen kesto ehkä nosti hieman DVD:n arvoa, sillä jono meni kaksi kertaa koko kaupan ympäri, mutta kerrankos sitä Ameriiikassa.

 

Happy Thanksgiving, y’all!

 

 

 

 

 

Kuvat: The WB, Tammy Barton Lee.

Kommentit (3)
  1. Mahtava tarina, olipa ihana lukea! 🙂

    1. Kiitos, kiva kuulla! 🙂

  2. Kanadalaiset itse asiassa viettää Thanksgivingia jo lokakuussa ja alkuperäinen merkityskin on pikkusen eri. Kanadassa kiitetään sadosta ja Jenkeissä muistellaan sitä kun eurooppalaiset tuli Amerikkaan ja kohtasi alkuperäisasukkaat. Ja Kanadan Thanksgiving-juhla Kanadassa on myös vain kolme vapaapäivää kiitospäivälle, kun Jenkeissä taas neljä vapaapäivää. Olin itse ihan pihalla koko kiitospäivästä, mutta pommitin mun kanadalaista kaveria kysymyksillä, joka vastaili mulle auliisti. 😀 Hänen mukaansa ”Americans go CRAZY for Thanksgiving” kun taas kanukit juhlivat sitä yhdellä isolla aterialla. Tietysti varmaan eroja alueittain, mutta ilmeisesti kanadalaisversio on vähän hillitympi. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *