TV Mix -sarjauutuus: huippunerojen rikossarja Scorpion

Yhteistyössä TV Mix

ve000fw19e.jpg

Kuva: MTV Oy

Eilen esittelin tämän viikon sarjauutuuksia sekä uusien kausien että uusien sarjojen suhteen, mutta jätin oman suosikkini ihan omaksi postauksekseen! Subilla alkaa huomenna eli keskiviikkona 7.1. uusi rikossarja nimeltä Scorpion, jonka pääosissa nähdään joukko kovan luokan neroja ongelmia ratkaisemassa. Tämä sarja alkoi Yhdysvalloissa viime syksynä, ja sen katsojaluvut ovat tasaisesti pysyneet 10 miljoonan paremmalla puolella. Vaikka Scorpion keskittyy tieteeseen ja ongelmien ratkomiseen, ei sarjasta puutu perinteistä toimintaa ja katsojia liikuttavaa draamaa!

ve000g3n1q.jpg

KUVA: MTV OY

Scorpion-sarjan pääosissa ovat Elyes Gabel (Rakharo, Game of Thrones), Katharine McPhee (Smash, American Idol) ja Robert Patrick (Terminator 2, True Blood). Sivuosissa ilahduttaa muun muassa American Pie -leffoista tuttu Eddie Kaye Thomas! Sarjan toiminta keskittyy Gabelin esittämään Walter O’Brieniin, joka yhtenä maailman älykkäimmistä ihmisistä johtaa pienyritystä, jossa työskentelee eri alojen neroja. Pieni yksityisillä markkinoilla näppäily ja elämässä jäljessä laahaaminen loppuu kertaheitolla, kun O’Brienin menneisyydestä tuttu Homeland Securityn agentti värvää koko porukan pelastamaan heidät äärimmäisestä katastrofitilanteesta. Tämä huippunerokas iskuryhmä päätyy hoitamaan tapausta pieneen dineriin, jossa tavistarjoilija Paige kohtaa heidät huippuneroksi paljastuvan pikkupoikansa kanssa.

//www.youtube.com/embed/j9-6DRiLsYE

Video: Scorpion first look

Sarjan pilottijakso on mielestäni hyvä esimerkki täydellisesti tehdystä pilottijaksosta! Siinä on kaikkea: vauhtia, draamaa ja tunteita, unohtamatta huumoria ja jännitystä. Pilottijakso esittelee kaikki hahmot ainakin pintapuolisesti sekä näyttää heidän tärkeimmät ominaisuudet ryhmädynamiikassa. Päähahmon historiaa näytetään vähän eli tarpeeksi, jotta katsojaa jää mietityttämään tapahtumien oikea kulku. Tästä menneisyydestä paljastuu myös kytkös agenttiin, mikä tietysti lupaa kitkaa jatkossakin hahmojen välille, vaikka keskinäinen kunnioitus on selkeää. Jaksossa luvataan tulevaisuudessa myös romantiikkaa, kun Paige ja Walter katselevat toisiaan hyvinkin kiinnostuneesti, ja Walter ottaa heti alusta asti isällisen suojelevan asenteen Paigen lahjakasta poikaa kohtaan. Koska nämä kaikki hahmot Paigea ja tämän poikaa lukuunottamatta ovat tunteneet toisensa jo pitkään, on sarjalla valmiina ääretön määrä menneitä tapahtumia ja tunteita kaivettavaksi tulevia jaksoja varten. Konflikteja voi helposti ennustaa myös nerojen ajoittaisen sosiaalisen kyvyttömyyden sekä Paigen luonnonläheisyyden välille eikä voi toki unohtaa Paigen ja agentti Gallon tavisstatusta ryhmän älykkyyttä määritellessä. Yleisestihän ryhmä kokonaisuutena on hyvin tasapainoinen, kuten rikossarjoissa yleensä: kaikki hahmot yhdessä muodostavat täydellisen ihmisen, jolla on kaikki oikeanlaiset luonteenpiirteet ja ominaisuudet, kyvyistä puhumattakaan. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan sarjan tulevaisuutta!

tvmixcrime_1.jpg

TV Mix Crime -karkkipussit Scorpion-sarjalle ominaisessa ympäristössä! (Kuva: The Variety Show)

Tämä Scorpion-esittelyteksti aloittaa yhteistyöni TV Mix -karkkien kanssa, ja tähän sarjaan yhdistän luonnollisesti TV Mix -karkkien uutuuden eli TV Mix Crime-pussin. Vaikka tämä saattaa kuulostaa kornilta, on tällä pussilla yhtymäkohtia Scorpion-sarjaan! TV Mix -karkkeja on hiljattain jaettu eri genreihin, kuten juurikin tämä Crime ja Comedy, ja myös Scorpion on omalla tavallaan uusi ja moderni kokonaisuus. Normaalistihan rikossarjat ovat perinteisiä ’poliisit ja etsivät jahtaavat pahiksia aseilla ja autoilla’, kuten ikisuosikit Law & Order ja Kuuma piiri, mutta nykyään on tajuttu tuoda näihin sarjoihin uutta näkökulmaa siihen perinteiseen kaavaan. Esimerkiksi Bones jahtaa pahiksia oikeusantropologian avulla ja Criminal Minds jahtaa pahiksia suurimmaksi osaksi psykologisin keinoin.

Scorpion on lähellä perinteistä rikossarjaa siinä, että pahiksia otetaan kiinni ja ongelmia ratkaistaan joka jaksossa erillisinä tapauksina, ja samalla pikkuhiljaa raotetaan hahmojen omia luonteita ja historioita. Moderniksi Scorpion:in tekee ehdottomasti se tapa, jolla pahiksia jahdataan ja katastrofeja ratkotaan: sarjassa mennään pitkälti tietotekniikan ja tietoliikenteen maailmassa! Walter ryhmineen ovat huippuluokan hakkereita myös, ja järjestelmään kuin järjestelmään pääseminen on heille suhteellisen helppoa. Nyt, kun olemme viimeisen viikon saaneet kuunnella erilaisiin pankkeihin kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä, joiden takana epäillään olevan joukko suomalaisnuoria, on tämä aihe meitäkin lähempänä kuin koskaan.

tvmixcrime_2_0.jpg

TV Mix Crime -karkit binääreinä! (KUVA: THE VARIETY SHOW)

Kaikki eivät tietenkään tästä sarjasta ole pitäneet, ja eniten kritiikkiä tuntuu vetävän sarjan tekemisessä mukana oleva tosielämän Walter O’Brien, jonka poikkeuksellinen nerous tuntuu olevan laajalti hänen omien sanojensa takana. Joitakin tuntuu vaivaavan myös ne stereotypiat, joilla näitä huippuneroja kuvataan, mutta mikään massayleisölle suunnattu televisiosarja ei pysty välttämään stereotypioita; niiden avulla katsojille kerrotaan helposti ja nopeasti kuka kukin on, sillä yleensä siihen on aikaa vain yhden jakson verran. Minulle televisiosarjojen yksi ehdoton hienous on se, että jaksojen kertyessä ja tarinoiden jatkuessa nämä stereotyyppiset hahmot alkavat kehittyä omiksi persoonikseen, joihin fanit kiintyvät ja koukkuuntuvat.

Koska Scorpion on jo saanut tilauksen täydestä tuotantokaudesta ja sitä pidetään varmana nakkina myös toiselle kaudelle, uskallan jo alkaa päätä pahkaa rakastua tähän sarjaan! Vinkkailin tämän sarjan kiinnostavuudesta jo syksyllä sarjauutuuksia tutkiessani, ja nyt sarja onnekseni alkaa Suomessakin! Tästä ensimmäisestä kaudesta voin vihjailla sen verran, että vierailevina tähtinä nähdään muun muassa NCIS:LA-sarjan Hetty Lange eli näyttelijä Linda Hunt sekä koko NCIS-kokonaisuuden emosarjan JAG:in David James Elliott. Virallisestihan Scorpion ei kuulu alati laajenevaan JAG/NCIS-perheeseen, mutta CBS käyttää nerokkaasti näitä huippusarjojaan uuden sarjansa vetoapuna! Lisäksi Scorpion:ia eittämättä auttaa huhut sarjan päätähtien lämpimistä väleistä, jotka eivät kyllä minua vakuuta vielä muutaman vaikeasti tulkittavan paparazzikuvan avulla. Kaikki kyberturvallisuusasiat ovat nyt suuresti esillä, myös tämän suuren luokan Sony-hakkeroinnin ansiosta, ja tämä näkyy Scorpion:in lisäksi muiden sarjojen tuotannossa. CBS jatkaa itse samalla linjalla, kun maaliskuussa alkaa sen uusin CSI-sarja nimeltään CSI: Cyber, ja Syfy juuri ilmoitti tekevänsä uuden ohjelman tosielämän hakkereista.

Scorpion-sarja jää ehdottomasti omaan sarjaseurantaani näin parin katsotun jakson perusteella! Sarjan uudet jaksot esitetään keskiviikkoisin Subin myöhäisillassa, ja ne voi katsoa myös Katsomosta!

Scorpion

Sub alkaen ke 7.1. klo 23.00

Jaksot myös Katsomossa

 

Kommentit (1)
  1. Jes! Hyvä, että tykkäät! 🙂 Eilen nimittäin katsoin vierestä, kun avokki katsoi pilottijakson telkkarista, eikä hänen naurullaan tahtonut olla loppua joissakin kohtauksissa! Hän väitti sen olleen hyväntahtoista, mutta eihän sitä voi olettaakaan, että IT-alan ammattilainen voisi katsoa with a straight face tällaista sarjaa… 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *