USA:n tv-syksyn uudet suosikit

supergirl.jpg

Nyt lokakuun loppuessa on hyvä aika tehdä katsaus Yhdysvaltain televisiomarkkinoiden syksyn sarjauutuuksiin ja niiden pärjäämiseen. En tiedä johtuuko tämä omasta kiireisestä syksystäni vai mistä, mutta tämä tv-syksy on ollut kokonaisuutena hiukan pettymys. Uudet sarjat eivät ole olleet ilotulituksen ja riemunkiljahdusten siivittämiä ihanuuksia, eikä televisioviihdejulkaisutkaan ole olleet sarjojen ihastuttamia laisinkaan. Täällä The Variety Show’ssakaan ei ole hirveästi hehkutettu uutuuksia kevään jälkeen, ja mieluummin odottelenkin useamman jakson verran, josko potentiaalisen hyvästä sarjasta kehkeytyy se oma juttu.

Pettymykseksi julistetun televisiosyksyn lensi pelastamaan viime maanantaina Yhdysvalloissa ensi-iltansa saanut Supergirl. Kaikki muistavat 90-luvun hittisarjan Lois & Clark: The New Adventures of Superman, missä Dean Cainin Teräsmies seikkaili Teri Hatcher rinnallaan. Batmanin rinnalla Teräsmies on varmastikin tunnistetuin ja rakastetuin supersankarihahmoista, ja Teräsmies on näistä kahdesta selvästi positiivisempi ja raikkaampi, joten ei mikään ihme, että tässä supersankariohjelmien kyllästämässä ajassa tällaiseen win-win-kaavaan halutaan tarttua uudestaan. Koska jotain haluttiin tehdä eri lailla, nostettiin tämän uuden sarjan päätähdeksi suomenkielisellä nimellä Terästyttö tunnettu hahmo. Aika on jo aivan varmasti kypsä uudelle naisvetoiselle supersankaritelevisiosarjalle, sillä niitä ei ole liiemmin television historiassa nähty, varsinkaan verrattuna miesvetoisiin sarjoihin. Sarjan kohtalaisen suuressa mainoskampanjassa on paljon käytetty hyväksi naisnäkökulmaa, ja Benoistista ja hänen hahmostaan rakennetaan hyvää tahtia nuorien tyttöjen ykkösroolimallia. Koska hahmo on luotu jo 50-luvulla, ja hahmon historialle ollaan tässä uudessa televisiosarjassakin uskollisia modernien ulkopuotteiden lomassa, on naispuolinen hahmo silti Supergirl miespuolisen ja tunnetumman serkkunsa ollessa Superman, ja sarjan pilottijakso ottaakin tähän kantaa hyvin painokkaasti.

https://www.youtube.com/embed/Mh8MYFadTmQ” width=”854″>

Video: Supergirl series trailer

Itse Supergirl on Glee-sarjasta tuttu herttainen Melissa Benoist, joka on puhtaisella imagollaan ja naapurintyttömäisellä ulkomuodollaan kaukana amerikkalaisen median tyypillisestä naispuolisesta supersankarista ja hyvä niin! Arkena Kara Danversina tunnettu Supergirl on johdon assistentti voguemaiselle hirviöpomolle, ja toimistossa hän lähinnä punastelee ja kompastelee, epävarmana omasta identiteetistään ja suunnastaan. Pilottijakson tapahtumat saavat hänet kuitenkin rohkaistumaan pakon edesssä ja testaamaan vauhdikkaampia keinoja omaksua oma teräksinen kohtalonsa. Benoist myy hienosti Karan hahmon katsojalle, ja katsojana oikein odottaa, mihin hienouksiin tämän hahmon kanssa sarjan voi viedä parhaassa mahdollisessa tapauksessa! Sarja on täynnä viittauksia DC Comicsin muihin Superman-maailman hahmoihin, ja faneja ilahduttaa jo pilotinkin runsas määrä viittauksia Superman-maailmaan ja sen aikaisempiin versioihin (tällaiset piilotetut viittaukset tunnetaan usein nimellä Easter egg). Sivuosanäyttelijöistä on aivan pakko mainita takavasemmalta yllättänyt Calista Flockhart (Ally McBealBrothers & Sisters) Karan diivailevana pomona!

quantico.jpg

Enää ei riitä tavallinen poliisisarja tai rikossarja, missä seurataan tavallisten poliisien työtä rikollisia jahtaamassa. Perus-FBI-agentitkin alkavat olla tylsiä, ja vähintäänkin jotain Criminal Minds:in tyylistä erikoisnäkökulmaa tarvitaan katsojien (ja varsinkin televisiotuottajien) mielenkiinnon vangitsemiseksi. Perinteisen poliisisarjan, Greyn anatomia:n ja Homeland:in yhdistävä ABC-kanavan uutuussarja Quantico näyttää, miten FBI-agentteja tehdään. Kurssin aloittavat ihmiset tulevat hyvinkin erilaisista taustoista, ja sarjan dramatisoidun alun mukaan heidät asetetaan heti lähtökuopissa toisiaan vastaan, simuloiden siten tosielämän realiteetteja. Jo kolmen ensimmäisen jakson jälkeen Quantico sai täyden kauden tilauksen kanavalta, joten alku on selkeästi ollut lupaava myös kanavapäälliköiden mielestä.

Video: Quantico series trailer

Terrorisimitrilleriksi nimitettävä sarja menee akatemian opetusta pidemmälle, sillä sarjan twist on 9/11-kaltaisten terrori-iskujen kytkös koulutettaviin agenttikokelaisiin. Sarjan alku näyttää mielenkiintoiselta ja lupaavalta, ja ainakin jollain tasolla sarjan tekijät haluavat kovasti antaa sarjasta modernin ja tasa-arvoisen kuvan, sekä sukupuolien että kulttuurien suhteen. Sarjan pääosassa on Alex Parrish, jota esittää intialainen näyttelijä Priyanka Chopra. Intiassa Chopra on supertähti, joka loistaa sekä elokuvissa että lauluissa, ja tämä monipuolinen medianainen on ensimmäinen Bollywood-tähti, jolla on pääosa amerikkalaisessa televisiosarjassa. Chopra on täysin tietoinen roolinsa merkityksestä ei-valkoisille amerikkalaisille, sillä haastattelussa hän kertoo ihmetelleensä jo nuorena amerikkalaisen television hahmojen kulttuurista yksipuolisuutta. Chopran hahmo Parrish päätyy lupaavasta FBI-taustastaan huolimatta terrori-iskujen pääepäillyksi, ja sarjassa käsitellään siten myös paljon kulttuurillisia ennakkoluuloja, jotka ovat tulleet hyvin tutuksi post-9/11-maailmassa.

blindspot.png

Muistatteko Kyle XY -sarjan navattomasta alienpojasta, joka yrittää sopeutua uuteen elämäänsä? Muistatteko myös sen oudon tummatukkaisen tytön, joka tuli sarjaan mukaan toisella kaudella sekoittamaan kuviot alienmaisella vetovoimallaan? Näyttelijä Jaimie Alexander on jälleen vähintäänkin yhtä oudossa roolissa, johon hänellä on selkeästi luontaista kykyä. Blindspot-sarjassa hänen hahmonsa, joka tunnetaan sarjan alussa vain tunnistamattomille varatulla nimellä Jane Doe, ilmestyy eräänä iltana Times Squarelle New Yorkissa suljettuna  kassiin. Kun hän nousee kassista FBI:n joukkojen ympäröimänä, hän on alasti ja täynnä outoja tatuointeja. Käy ilmi, että hän ei muista entisestä elämästään yhtään mitään, mutta luonnollisestikin virkavalta pitää häntä hyvin epäilyttävänä. Tämän mysteerinaisen vartalon peittävät tatuoinnit ovat kuitenkin vihjeitä sekä hänen menneisyyteensä että FBI:n työhön, joten hänen kanssaan aletaan tehdä yhteistyötä. Pikkuhiljaa naisen kyvyt alkavat tulla esille tutkintojen edetessä, ja hänen menneisyytensä alkaa raottaa oveaan.

Video: Blindspot series trailer

Jaimie Alexander on näkynyt viime vuosina myös supersankarimaailman otsikoissa, sillä hän esittää Marvel Comicsin maailmassa Sif-hahmoa sekä molemmissa jo ilmestyneissä Thor-elokuvissa että Agents of S.H.I.E.L.D. -sarjassa. Alexander tuntuu itse olevan innoissaan Blindspot-sarjan badass-hahmostaan ja tämän lukuisista tatuoinneista, joiden luomiseen menee päivässä aikaa mitä tahansa kahden ja kahdeksan tunnin väliltä. Sarjan katsojaluvut ovat olleet sen verran mukavat, että se sai täyden kauden tilauksen jo kolmen televisiossa esitetyn jakson jälkeen, mikä on itsessään jo suuri luottamuslause ja positiviinen merkki tulevaisuudesta. Blindspot vaikuttaa kiehtovalta sarjalta, joka kiinnostaa kyllä ehdottomasti.

limitless.jpg

Jos sinua kiinnostaa yli-ihmiset, jännitys, FBI-touhut ja ihmisaivojen kapasiteetin testaaminen, CBS-kanavan Limitless voi olla uusi suosikkisi! Sarja perustuu samannimiseen elokuvaan vuodelta 2011, jonka tarinaa sarja jatkaa pienellä viiveellä. Limitless-elokuvan päätähti Bradley Cooper on vahvasti mukana Limitless-sarjan tekemisessä, sillä hän on sarjan vastaavana tuottajana ja lisäksi esiintyy sarjassa pienessä mutta hyvin merkittävässä sivuosassa. Käsittääkseni sarjan juoni ja yleinen mielenkiintoisuus on ihan hyvä, jopa hyvä, mutta suurin innostus liittyy nykyään jo aika supertähdeksi luokiteltavan Cooperin television puolelle hyppäämiseen. Cooperin elokuvasta tuttu hahmo Eddie Morra antaa sarjan päähahmolle Brian Finchille mysteerisen pillerin, jonka avulla ihminen saa käyttöönsä aivojensa todellisen kapasiteetin, mikä tarkoittaa tarkkoja muistikuvia aivan kaikesta, mitä ihmiselle on elämänsä aikana tapahtunut. Morran ehdot Finchille eivät ole ihan mitkään helpoimmat, ja Morra palaakin Cooperin kiireisen aikataulun sallimissa rajoissa muistuttelemaan, ohjailemaan ja uhkailemaan Finchiä. Luonnollisesti Brian Finch päätyy uusien kykyjensä ansiosta yhteistyöhön FBI:n kanssa, joka silti suhtautuu häneen vähintäänkin epäillen.

Tavanomaiseksi poliisisarjaksi Limitless tuskin muuttuu, vaikka siinä selkeästi on näitä ’ulkopuolinen yli-ihminen auttaa virkavaltaa’ -elementtejä, joilla moni rikossarja nykyään ratsastaa. Tuttuja kasvoja sarjasta ei todellakaan puutu, ihan ilman Cooperiakin, sillä pääosan Brian Finchiä näyttelee Jake McDorman, joka on tunnettu sarjoista Greek ja Manhattan Love Story sekä Cooperin viimevuotisesta hittielokuvasta American Sniper. Finchin FBI-paria esittää Dexter:istä tuttu Jennifer Carpenter, toista FBI-agenttia Hill Harper (CSI:NY) ja FBI-pomoa 90-luvun Robin Hood -elokuvasta tuttu Mary Elizabeth Mastrantonio. Cooperin siivittämänä Limitless sai koko kauden tilauksen myöskin kolmen esitetyn jakson jälkeen, joten selkeästi Cooperin, McDormanin ja Carpenterin yhdistelmään luotetaan CBS:llä!

 

 

 

Kuvat: CBS, ABC, NBC, CBS.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *