Uusi tuttavuus: Vikings

1791815.jpg

Kuva: MTV

Subilla ankaran mainoskampanjan kohteena oleva Viikingit (eng. Vikings) on oikein mukava uusi tuttavuus. Katsoin sarjan ensimmäisen jakson viime viikolla Katsomosta, ja ehdin jo promota sarjaa avokillenikin!

Ragnar

Lähde: Vikings

Vikings on iskenyt juuri oikeaan saumaan televisiosarjojen muoti-ilmiöissä. Game of Thrones on ihan järjettömän kovaa huutoa, ja kaikki ns. period dramat ovat lehtien palstoilla ja palkintogaaloissa (esim. Downton Abbey). Vikings onnistuu yhdistämään nuo kaksi sarjatyyppiä, ja lopputulos on ainakin näin yhden jakson perusteella erittäin hyvä: Game of Thronesin väkivaltaisuus ja tietynlainen rouheisuus näkyy tässäkin sarjassa, kuten myös ajan anonyymius. Vaikka Vikings sijoittuukin laajaan viikinkiajan käsitteeseen, on nykyihmisten käsitys tuosta ajasta sen verran hatara, että sarja näyttäytyy nykykatsojalle yhtä ajattomana mutta vanhaa aikaa henkivänä sarjana kuin Game of Thrones. Period drama -viittaus taas on selvää siinä, että historiallista taustatietoa on hyödynnetty hienosti asuja ja elinoloja myöten, ja katsojalle tulee tunnelma, että hän pääsee näkemään vilahduksen siitä todellisuudesta, mitä on voinut oikeasti olla n. 1200 vuotta sitten.

Ragnar, Vikings

Kuva: Jonathan Hession

Vikings -sarjan ensimmäinen jakso onnistui hienosti antamaan tarpeeksi vihjeitä tulevan suhteen, jotta katsojaa kiinnostaa jäädä seuraamaan sarjan tapahtumia. Ensimmäisessä jaksossa kerrotaan, kuinka pääosan viikinkisoturi Ragnar haluaa lähteä purjehtimaan valloitusretkelle länteen sen ainaisen idän sijasta, mutta tämän unelman toteutus vaatisi heidän paikallisen viikinkipäällikön uhmaamista. Tätä uhmaa näytettiin jo ensimmäisessä jaksossa, ja hyvinkin näytti siltä, että siitä tulee yksi kantavista teemoista, ainakin ensimmäisen kauden alkuosan kannalta. Ragnarin haaveet tulevaisuuden suhteen vaikuttavat myös hänen vaimoonsa Lagerthaan, joka entisenä naispuolisena taistelijana saattaisi hyvinkin haluta Ragnarin matkaan. Ragnarin matkaan on jo lähdössä hänen veljensä Rollo, joka on myös iskenyt silmänsä Lagerthaan. Kovasti näytti siltä, että Rollo käyttäisi tilaisuuden hyväkseen Lagerthan suhteen, ja että tällä kaksikolla on jo jonkinlainen historia takanaan. Lagerthalla ja Ragnarilla on myös kaksi lasta, Bjorn ja Gyda, joista Bjorn näyttää murrosikänsä ansiosta tulevan hyvinkin pian osaksi joko isänsä tai päällikkönsä suunnitelmia. Tähän kaikkeen heitetään vielä viikinkipäällikön hiukan outoja viboja antava vaimo sekä laivanrakentaja Floki, jonka taitoihin laivan rakentamisen suhteen ei välttämättä kannata luottaa.

Viikingit - Jouko Ahola Copyright: MTV Oy

Ahola kuvassa keskellä Kuva: MTV Oy

Sub (tai ainakin MTV) on ollut selkeästi sitä mieltä, että mielenkiintoisen juonen sijaan kannattaa promota suomalaisen Jouko Aholan roolia sarjassa. Älkää ymmärtäkö väärin, on hienoa, että Ahola on saanut näinkin suuren roolin kohtalaisen suureksi hitiksi nousseessa suurtuotannossa, mutta on sarjassa paljon muutakin. Väistämättäkin monet katsojat hommaavat itsensä ruudun ääreen katsomaan entisen maailman vahvimman miehen suoriutumista Hollywood-tyyppien rinnalla, ja vieläpä puheroolissa! Aholan roolihahmo on nimeltään Kauko, ja roolihahmo vaihtuikin Aholan roolittamisen myötä ruotsalaisesta suomalaiseksi. Kyllä tämä ehdottomasti voittaa Peter Franzénin roolisuorituksen C.S.I.ssa ruumiina.

Lagertha, Vikings

Katheryn Winnick Lagerthana Kuva: Jonathan Hession

Peter Franzénin pienistä roolisuorituksista tulikin mieleeni, että muistatteko hänen pienen roolinsa True Bloodissa Ericin menneisyydestä näytetyissä flashbackeissä? Vikings -sarjassa on meinaan yhdessä pääosassa Alexander Skarsgårdin (Eric) veli Gustaf Skarsgård, joka esittää laivanrakentajahyypiö-Flokia! Muita ns. televisiosta tuttuja tyyppejä on etenkin Lagerthaa näyttelevä Katheryn Winnick, joka loisti muutama vuosi sitten Bonesissa Boothin tyttöystävänä Hannahina. Rolloa esittävä Clive Standen on ollut jopa muutamassa Doctor Who -jaksossa sekä useammassakin period dramassa (minun mielestä period drama voi olla joku muukin kuin ns. pukudraama).

calvin-klein-crave-the-new-scent-for-men-get-it-on.jpg

Kuva: Calvin Klein

Luulin intoni näyttelijöiden menneisyyden selvittelyyn olevan jo hoidettu tämän sarjan osalta (Hannah on ihana Bonesissa), mutta pääosaesittäjän Travis Fimmelin (Ragnar) kohdalla kyllä mentiin yli kaikista odotuksista. Kuinka moni muistaa tuon yllä olevan Calvin Kleinin mainoskuvan? Minä ainakin muistan, ja Travis Fimmelhän se siinä! Miehen mallinura oli kaikin puolin loistava ja erittäin onnistunut, mutta miespä päättikin lähteä tavoittelemaan uraa näyttelijänä. Luin jopa vertauksen siitä, että hän olisi innoitus Sinkkuelämän Smith Jerrodille! Kuvaa katsomalla (googlettakaa toki lisää) voin kyllä tämän hyvin uskoa. Huhhuh! Eipä kyllä Travis Fimmel häviä nykymuodossaan malli-itselleen. Minä ainakin tykkään puhtaasti ulkonäön ja habituksen suhteen hänestä rähjäisen suloisena Ragnarina enemmän. Hänellä on roolissa sopivasti pilke silmäkulmassa, ja mikäs siinä ollessa kun silmät ovat noin kivan siniset.

Vikings, Ragnar, Rollo, Floki

Kuva: History Channel

Kaiken tämän hehkutuksen (tai ainakin tuon edellisen osion) jälkeen on vaikeaa uskoa, että keksin sarjasta mitään negatiivista. Täytyy myöntää, että hirveästi sellaista ei olekaan; sarja on sen verran hyvin tehty, että ei voi valittaa ainakaan minkään ulkoisten seikkojen suhteen. Kuten voidaan todeta, ei tuosta ajasta tiedetä niin tarkkaan, että joka asiasta voitaisiin sanoa, onko se oikein vai väärin tehty sarjassa. Sarjan tekijät ovat myös todenneet, että he noudattavat toki historiallisia tosiseikkoja, mutta että he joutuvat ottamaan tietynlaisia vapauksia draaman suhteen, jotta sarjasta tulee mielenkiintoista katsottavaa. Välillä huomasin pysähtyväni miettimään, että puhuisikovathan viikingit tuolla tavalla oikeasti, mutta ei sillä oikeastaan ole väliä. Kunhan sarjassa ei ole mitään erityisen räikeää (kuten lenkkitossut taistelukohtauksessa), toteutuu historiallisiin tositapahtumiin perustuvan sarjan viihteellisyys tarpeeksi hyvin.

904782_362003693904511_134868701_o.jpg

Kuva: Vikings

Katsoin sarjan ensimmäisen jakson, ja toinen jakso esitettiinkin Subilla eilen. Jouko Aholan rooli alkaa nimenomaan tuosta toisesta jaksosta, ja koko jakso onkin nähtävillä Katsomossa. On muuten kiva huomata, että tällainen ison mainoskampanjan sarja on nähtävissä myös Katsomossa, ja vieläpä mobiiliversiossakin!

Tämä sarja saa ehdottomasti The Variety Show’n hyväksynnän!

Viikingit (Vikings) Subilla keskiviikkoisin klo 22

Kommentit (15)
 1. Hmm, pitäisiköhän mun sittenkin ruveta seuraamaan tätä sarjaa? Olin jo päättänyt, että tämä jääköön sellaiseksi sarjaksi, jota mun mies saa seurata ihan itsekseen, mutta sä sait Viikingit kuulostamaan niin kuumilta hyviltä, että täytyy ehkä itsekin vilkaista, millainen sarja on kyseessä!

  1. Kyllähän tässä sarjassa on runsaasti … elokuvallisia … ansioita, joiden takia sarjaa kannattaa katsoa ihan puhtaasti kultturellissa mielessä. 😀

 2. Hmm, hitsi ärsyttää, että missasin ekan jakson. Mutta ehkäpä mun täytyy vilkaista sitä tokaa. 🙂

  Ps. Ja taas sä revit jostain Doctor Who-viittauksen. :DD

  1. I’m just that good! 😀 (ihan sua ja nanskia ajattelin tässä, myönnetään)

   1. Vilkaisin Tuijotin ja tykkäsin! Mulle tekee ehkä toi raakuus vähän tiukkaa, mutta oli muuten niin kiinnostava, että pakko kattoa jatkossakin. 🙂

    1. Hyvä, että toimii! Ainahan voi kokeilla kattella sormien välistä pahat kohat ja sitten ihan ilman ne kaikki hyvät kohdat. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *