Vanha TV-suosikki tehdään uusiksi – onko järkee vai ei?

Buffy the Vampire Slayer.jpg

Nyt on meneillään suuri kierrätysbuumi televisiomaailmassa. Uusien ideoiden puutteessa ja kilpailun ollessa kovempaa kuin koskaan menestystä haetaan vanhoilla tutuilla resepteillä, ja usein tuntuukin TV-pomojen vain selaavan menneiden vuosien katsotuimpien sarjojen listoja ja poimivan niistä seuraavat ”uudet” projektit.

Kierrätyssarjoja on paria erilaista. On olemassa ’revival’ eli henkiinherättäminen, joka useimmiten tarkoittaa sarjan tarinan jatkamista alkuperäisen perään. Tällöin yleensä uuteen sarjaan halutaan mukaan kaikki vanhat tähdet, ja moni tällainen projekti kaatuukin jo ennen starttiviivaa jonkun päätähden kieltäytymiseen. Toisena terminä nähdään ’reboot’, joka kirjaimellisesti tarkoittaa uudelleenkäynnistämistä eli jonkun sarjan menestysresepti muutetaan nykyaikaan sopivaksi, jolloin toivotaan saada katsojiksi sekä vanhat että uudet fanit. Monesti näitä termejä käytetään hiukan sekaisin, joka voi aiheuttaa hämmennystä ja harmia tosifaneille.

Suurista otsikoista ja hyperventiloinnista huolimatta monet näistä hypetetyistä projekteista eivät ikinä päädy televisioruutuihin, ja hyvä niin. Itsekin olen vetänyt pari kertaa herneet nenään, kun jotakin omaa lempisarjaani kosiskellaan takaisin ruutuun, mutta joissain tapauksissa olisi aivan ihanaa nähdä itselle niin tutuiksi ja rakkaiksi muodostuneita hahmoja ja näyttelijöitä jatkamassa tarinaansa ja nousemassa jälleen tähdiksi.

Lisäksi on olemassa vino pino sarjoja, joiden paluusta huhutaan ilman sen kummempia oikeita suunnitelmia. Tilanne johtuu siitä, että kierrätysbuumin nyt riehuessa kovimmillaan melkein keneltä tahansa tähdeltä, jolla on joskus ollut menestyvä TV-sarja, kysytään haastatteluissa henkiinherättämisen mahdollisuudesta. Paljon melua tyhjästä, sanovat kaikki asiasta vähänkään tietävät, mutta välillä pienistä sivukommenteista voi lähteä liikkeelle oikea uusvanha projekti.

Magnum P.I. 2018 Jay Hernandez.jpg

Tänä syksynä alkavalla televisiokaudella on monta sarjauutuutta, joiden juuret ovat jo kertaalleen tehdyissä hittisarjoissa. Magnum, P.I.Murphy BrownCharmed ja Roswell, New Mexico ovat tutunoloisia. Tom Selleckin eeppisistä kasariviiksistä tunnettava Magnum on uusi versio tutusta sarjasta, kuten ovat myös Siskoni on noita ja Roswell-sarjojen uutuussarjat. Murphy Brown on henkiin herätetty suosikkisarja, jonka tarina jatkuu nykyajassa.

Kehitteillä on myös uusi Buffy the Vampire Slayer (suom. Buffy, vampyyrintappaja), mikä sai minut heti takajaloilleni. Hiukan harhaanjohtavasti uudesta sarjaprojektista puhuttiin aluksi reboottina eli uutena versiona vanhasta suosikista, mutta tiedot ovat sittemmin täydentyneet, ja kyseessä on ilmeisesti sittenkin revival, eli tarinan jatkaminen tavalla tai toisella. Jokaiseen sukupolveenhan syntyy vampyyrintappaja (paitsi, jos kosmiset pasmat menevät hiukan sekaisin), joten uuden slayerin tarina voisi toimiakin, varsinkin, kun sarjan vastaavana tuottajana toimii itse Buffyn luoja Joss Whedon.

Jo toisen uuden tuotantokautensa tänä syksynä aloittaa Will & Grace, joka teki onnistuneen comebackin yli kymmenen vuoden jälkeen. Jatkoa omalla tavallaan saa myös viime maaliskuussa jatkonsa aloittanut klassikkositcom Roseanne, joka lopetettiin kuitenkin vain muutaman jakson jälkeen sen päätähden Roseanne Barrin twiittailtua lääkehöyryissä rasistisesti. Kohun keskellä sarja muokattiin uudeksi versioksi kaikkien muiden jatkaessa sarjassa nimitähteä lukuunottamatta, ja uusvanhan sarjan nimi on jatkossa The Conners.

Daria MTV.jpg

Uusimmat huhut kertovat seuraavien sarjojen kehityksestä joko uusiksi versioiksi tai alkuperäistä tarinaa jatkaen: ALFFrasierDaria.

Joillekin sarjoille valitaan tehdä ennemminkin revival-elokuva, joka saa hyvin huomiota ja johon saa helpommin isonkin lauman tähtiä kiinnitettyä. Tästä ovat esimerkkinä edellisessä postauksessani mainitsemani Downton Abbey ja pian tuotannon aloittava Deadwood-elokuva.

Nykyisin televisiosarjamarkkinoille on äärimmäisen vaikeaa murtautua, ja hylättyjen sarjojen listaa on aina yhtä lohdutonta lukea, oli kyseessä sitten jo kehitys- tai pilottivaiheessa hylätty tai vain yhden kauden jälkeen lopetettu sarja. Kysehän ei ole itse sarjojen sisällöstä tai niiden onnistumisesta vaan tuottavuudesta. Tuleeko tarpeeksi rahaa mainostajilta tai tuleeko lisää tilaajia.

Pienien, hyvien sarjojen on melkein mahdotonta nousta hitiksi, koska niille ei anneta mahdollisuutta alun perinkään, ja ruutuihin päätyvien sarjojen täytyy usein turvautua äärimmäisyyksiin, esimerkiksi väkivallan keinoin.

On helppo ymmärtää, miksi uusia hittejä haetaan vanhoista hiteistä, mutta se vaikuttaa minusta laiskuudelta ja ennakkoluulottomuuden puutteelta. Toisaalta, tämä ongelma on enemmän mainostuloista riippuvaisten kansallisten kanavien ongelma, ja suoratoistopalvelut tekevät asiat monesti toisin. Vaikka suoratoistopalveluiden nousu on osaltaan aiheuttanut kilpailun kiristymisen mainosrahoitteisilla lineaarisilla (ns. tavallisilla) televisiokanavilla, on se myös mahdollistanut pienempien sarjojen uuden nousun. Suoratoistopalveluilla on varaa tehdä ja ostaa myös pienemmän mittakaavan sarjoja, koska niille löytyy suoratoistosta helpommin yleisöä.

Uutta ja vanhaa, uusvanhaa, samaa TV:tä uudessa paketissa. Tämän hetken suurin televisiosarjavillitys on vanhojen hittien kierrättäminen, mutta mikäköhän on kultaa muutaman vuoden päästä?

 

 

 

 

 

Kuvat: The WB, CBS, MTV.

Kommentit (6)
 1. Kiitti kirjoituksesta! itse tykästyin kovasti hawaii 5-0 reeboottaukseen ja lethal weapon leffoista tehtyyn sarjaan – eli omien kokemusten pohjalta vanhojen klassikoiden uudelleen herättely ei oo ollenkaan huono idea 🙂 sen sijaan spin-offeista on huonoja kokemuksia.. muistatko vielä Frendit spin-offin Joeyn? Tai sen oudon spin-offin SATC:lle? Ei kyllä toiminu 😀

  1. Juu, onneksi jotkut uusintaversiot toimii! 🙂

   Spin-offit on taas asia erikseen, ne on kyllä välillä niin kuraa kun yritetään aivan liikaa, mut löytyy niistäkin helmiä. Joey oli vähän väkisin väännetty, ja sen ongelma olikin, että comic relief sivuosahahmo olikin yhtäkkiä muutettu päähahmoksi.

   Jos Sinkkuelämää-spin-offilla tarkoitit sitä The Carrie Diaries -prequeliä, mä ihan tykkäsin siitä! Mut siinä kans se juju oli, että ei sitä saa ajatella liikaa alkuperäiseen sarjaan liittyvänä, vaan ihan omana sarjanaan, jolla on vaan pieni yhteys hittisarjaan. Samalla tavalla olisin kovasti halunnut nähdä oikeana sarjana Gossip Girlin spin-offin, joka nähtiin ns. backdoor pilot -jaksona itse GG:ssä. Se olis myöskin sijoittunut 80-luvulle Serenan äidin nuoruuteen.

   Voisinkin kirjoittaa oman postauksen spin-offeista ja franchiseista! 🙂

 2. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että tehdään uusi Vampyyrintappaja-sarja, mutta en näe mitään syytä sille, miksi pitäisi yrittää tehdä se alkuperäinen uusiksi.

  1. Ja tämä on juuri se pointti!

   Fanit närkästyivät alkuperäisestä uutisesta, että Buffy tehdään uusiksi, mutta tekijät tarkensivat myöhemmin, että se ei suinkaan ole tarkoitus, on vain yksi oikea Buffy jne. Mielelläni näkisin sarjan, jossa slayer on nykyajassa tai vaikka muutaman sukupolven ennen Buffya!

   Päärooliin haetaan afrikkalaisamerikkalaista nuorta naista, ja uuden sarjan kerrotaan sijoittuvan nykyaikaan alkuperäisen sarjan mytologiaan perustuen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *