Vuoden pukudraamatapaus: Pikku naisia -minisarja

Pikku naisia 2017 Yle Lionsgate.jpg

Pukudraamojen ystävät huokailevat yleensä englantilaismaisemien perään ja näkevät lempiohjelmissaan englantilaishahmoja, mutta välillä kaavaan saadaan poikkeuksia, kuten nyt Pikku naisia -sarjan myötä.

Pikku naisia -minisarja perustuu amerikkalaiskirjailija Louisa May Alcottin romaaneihin. Yleensä aihetta käsittelevät elokuvat ja televisiosarjat sovittavat ruutuihin Alcottin ensimmäisen Marchin perhettä käsittelevän samannimisen kaksiosaisen romaanin, joka on julkaistu myös kahtena erillisenä osana.

Pikku naisia Yle 2017 Lionsgate.jpg

Romaanin ja televisiosarjan tarinan alku sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan aikaan 1860-luvulle, mutta se kasvaa tyttöjen mukana. Marchin perheessä on neljä tytärtä, ahkera äiti, ja sodassa osaansa tekevä pastori-isä. Tytöt siirtyvät yksi kerrallaan lapsuudesta aikuisuuteen, eikä siirtymäaika ole kenellekään helppoa, varsinkaan varojen ollessa rajallisia ja sodan kauhujen pauhatessa ympärillä.

Helmat ovat leveitä ja talvet pitkiä Massachusettsissä, mutta tytöt ovat aina kekseliäitä omien huvitustensa suhteen, eikä oppiminen ikinä lopu. Sarjan yleisilme on raikkaan erilainen ajoittaisista synkistä sävyistään huolimatta, ja kuvaustapa vaikuttaa modernimmalta kuin yleensä pukudraamoissa.

https://youtube.com/watch?v=xduKAqUfucc%3Fecver%3D2

Vaikka tarinassa on havaittavissa yhteiskunnallisia vaikutteita, on Alcottin tyyli pieni. Arkisissa sattumuksissa on voimaa ja tilaisuus oppimiseen, vaikka nuoret tytöt usein haaveilevat isoista ja vaikuttavista tapahtumista. Jokaiselle perheen tytöistä muodostuu omanlaisensa polut, jotka eivät ole kenelläkään näkyvissä lapsuuden leikkien keskellä.

Pikku naisia Lionsgate Yle 2017.jpg

Itse pikku naiset ovat näyttelijöinä kohtalaisen tuntemattomia, mutta sarja toimii varmasti hyvänä astinlautana heille. Sarjassa nähdään ikäjärjestyksessä tytöistä Meg (Willa Fitzgerald, Scream), Jo (Maya Hawke), Beth (Annes Elwy, Electric Dreams) ja Amy (Kathryn Newton, Big Little Lies), sekä muut hahmot: Marmee-äiti (Emily Watson, Gosford Park), Robert-isä (Dylan Baker, The Americans), Laurie-poika (Jonah Hauer-King, Howards End), herra Laurence (Michael Gambon, Harry Potter -elokuvat) ja Marchin täti (Angela Lansbury, Murhasta tuli totta).

Jos pääosan Jo’ta näyttelevä Maya Hawke (yllä) vaikuttaa jotenkin oudosti tutulta, voi se johtua siitä, että hänen vanhempansa ovat näyttelijät Uma Thurman ja Ethan Hawke! Lisäksi sarjassa nähdään pienessä sivuosassa Pretty Little Liars -sarjassa ihastuttanut Julian Morris.

https://youtube.com/watch?v=VWC7GVpkrcg%3Fecver%3D2

Moni katsoja varmaan automaattisesti vertaa tätä uutta minisarjaa vuodelta 1994 olevaan klassikkoelokuvaan, jossa loistivat mm. Winona RyderChristian BaleSusan SarandonClaire Danes ja Kirsten Dunst, mutta uuden pariin kannattaa aina lähteä avoimin mielin. Uuden sarjan brittinäyttelijöiden määrän sanotaan johtuvan toisena tuottajana olevasta BBC:stä, jonka yleisradiomandaattiin ei helposti muuten saisi kuulumaan amerikkalaisklassikkoa. Tähän, ja kustannuksiin, liittyen sarja myös kuvattiin Irlannissa.

Lastenkirjoihin usein määriteltävät edistysmielisen Alcottin kirjat vetoavat myös aikuislukijoihin. Laadukkaan pukudraaman ystäville tiedoksi sarjan olevan sekä BBC:n ja Masterpiece PBS:n yhteistyötä että Hakekaa kätilö! -sarjan luoneen Heidi Thomasin käsikirjoittama. Alun perin sarja nähtiin Briteissä viime jouluna ja Yhdysvalloissa tämän vuoden toukokuussa.

Pikku naisia Yle Lionsgate Angela Lansbury.jpg

Kolmiosainen Pikku naisia -televisiosarja nähdään Yle TV1:ssä tiistaisin klo 21.00, alkaen 5. kesäkuuta. Jaksot nähdään myös uusintana keskiviikkoiltapäivisin, ja Yle Areenassa ne ovat katsottavissa 30 päivän ajan.

 

P.S. Jos minisarjan päätyttyä tarinan jatko kiinnostaa, kannattaa lukea myös jatko-osat Pikkumiehiä ja Plumfieldin pojat! Myös Alcottin omaan tarinaan kannattaa ehdottomasti tutustua!

 

 

 

 

 

Kuvat: Yle/Lionsgate.

Kommentit (1)
  1. Moi!

    Huomasitko jo ensi viikon maanantaina järjestettävän Lilyn Afterwork-tapahtuman? Tapahtuma pidetään uudessa Más Rooftop Barissa Narinkkatorin laidalla ja on avoin kaikille Lilyn bloggaajille. Ilmoittaudu mukaan täällä: http://www.lily.fi/blogit/toimitus/hei-bloggaaja-tervetuloa-lilyn-afterwork-tapahtumaan-11-kesakuuta

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *