Porkkana-cashewpähkinäkeitto
Tänään sain vihdoin aikaiseksi tehdä jo kauan suunnittelemaani porkkana-cashewpähkinäkeittoa. Siihen tarvitaan tietenkin porkkanoita ja valkosipulia, jonka jätin pois. Myös cashewpähkinöitä sekä kasvisliemikuutioita ja vettä sekä appelisiinin mehua.
Porkkanat kuoritaan ja paloitellaan ja valkosipulia käytettäessä, kynnet tulee hienontaa.
Muistin että minullahan on kotona kevätsipulia joten hienonsin pari niitä mukaan keittoon. Aluksi porkkananpaloja ja sipuleita piti kuullottaa öljyssä kattilassa. Sitten lisättiin kasvisliemikuutiot, vesi sekä pähkinät ja jätettiin kieuhumaan.
Porkkanoita saa keittää tovin jos toisenkin ennen kuin ovat pehmeitä, joten en aivan allekirjoita tämän ohjeen valmistusaikaa, alle 30 min. Kyllä minulla kesti kauemmin, mutta tulos oli odottamisen arvoinen. Kun porkkanat olivat kiehuneet tarpeeksi oli keitto valmista soseutettavaksi, hieman jäähtyneenä.
Minulla oli omat epäilykseni cashewpähkinöiden soseutumisesta ja mietin myös veden määrää. Mutta vettä ei ollut lainkaan liikaa, soseuttamisen jälkeen tuloksena oli sakea, pehmeä ja hyvänmakuinen keitto,
Ohjeessa keiton päälle neuvotaan paistamaan pekonikuutioita, mutta minä päätin laittaa krutonkeja. Keiton voi toki nauttia aivan sellaisenaankin, siitä tuli todella hyvää ja pehmeän makuista. Hassua vain, että vasta tätä kirjoittaessani, tajusin että unohdin lisätä appelsiininmehun keittoon, enkä lisännyt myöskään mustapippuria. Taisin olla liian nälkäinen kun jäi ohjeen luku kesken. Täytyy lisätä nyt jälkikäteen hiukkasen niin saa tietää miten se vaikuttaa makuun. Olisin siis voinut aivan hyvin tehdä tätä keittoa jo aikaisemmin jolloin minulla ei ollut appelsiinia kotona, jätin sen tekemättä vain siksi ja nyt sitten unohdin sen. Hassuja juttuja tapahtuu.
Tässä vielä resepti:
700 g porkkanoita
2 valkosipulinkynttä
2 rkl rapsiöljyä
2 kasvisliemikuutiota
1 dl cashewpähkinöitä
1 l vettä
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 (190g) appelsiini
1 rs (140 g) pekonikuutioita
Valmistus:
1. Kuori porkkanat ja paloittele ne. Hienonna valkosipulinkynnet
2. Kuullota kattilassa öljyssä porkkanapalat ja valkosipulit. Murenna joukkoon liemivalmiste ja lisää vesi sekä pähkinät. Keitä kannen alla hiljaa kiehuen kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
3. Anna keiton jäähtyä hetken ja soseuta se sauvasekoittimella. Purista joukkoon appelsiinin mehu ja mausta keitto mustapippurilla.
4. Kuumenna keitto uudelleen ja ruskista sillä aikaa pannulla pekonikuutiot. Jaa keitto lautasille ja ripottele päälle pekonikuutiot. Voit halutessasi hienontaa joukkoon myös tuoretta korianteria.