Tumma appelsiinisima

Viikon päästä on vappu, ainakin melkein. Nyt on siis ajankohtaista tehdä simaa jos sitä aikoo tehdä. Minulla ei ole iltaisin aikaa, joten sima täytyy tehdä viikonloppuna. Kun sattumalta huomasin Facebookissa tumman appelsiinisiman ohjeen, kuulosti se niin mielenkiintoiselta, että päätin kokeilla. Eilen kaupassa käydessä hankin tarvikkeet ja huomasin sitten tänään, etten ostanut hiivaa ollenkaan ja fariinisokerikin oli vähissä. Onneksi kaupat ovat auki sunnuntainakin, joten hain puuttuvat tarvikkeet lounaan jälkeen.

IMG_1209.JPG

IMG_1210.JPG

Yleensä teen siman aivan helpoimman mukaan, fariinisokeri ja sitruunaviipaleet ämpärin pohjalle ja kiehuvaa vettä päälle. Kun se on jäähtynyt sopivasti, hiiva sekaan ja jätetään käymään.

Tässä appelsiiniversiossa olikin vähän enemmän hommaa, mutta aika kätevästi se kävi. Ensin piti pestä appelsiinit huolellisesti ja sitten kuorimaveitsellä kuoria ne.

IMG_1211.JPG

Sitten puristettiin appelsiinien mehu.

IMG_1212.JPG

Kattilaan laitettiin 1 dl vettä, 1 dl fariinisokeria, appelsiininkuoret ja appelsiininmehu. Tätä seosta keitettiin hiljaisella lämmöllä n. 10 minuuttia. Sitten kattilaan lisättiin loppu fariinisokeri ja puolet vedestä. Minä jouduin hieman soveltamaan, koska kattilaani ei olisi mahtunut 1,9 litraa vettä. Laitoin siis vain 1,5 l ja loput kylmät vedet ämpäreihin. Aivan oikein, monikossa, ämpäreihin. Kaikki marjasankkomme olivat mystisesti joutuneet väärille teille tai kadonneet, joten jouduin turvautumaan kahteen pienempään ämpäriin.

IMG_1213.JPG

Kun appelsiininkuori-fariinisokeri-appelsiininmehu-vesiseos uudestaan kuumeni kieuhumapisteeseen, piti se kaataman ämpäreihin. Minä koetin parhaani mukaan jakaa sen puoliksi molempiin ämpäreihin. Vielä ohjeessa oli puolikkaan sitruunan mehu, mutta koska oli helpompi laittaa kokonaisen sitruunan mehu, toinen puolikas toiseen ja toinen toiseen, niin laitoin kokonaisen sitruunan mehun. Koska kylmää vettä oli nyt enemmän kuin ohjeessa, oli simantekele samantien sopivan lämpöistä hiivalle. Otin palasen hiivaa, jaoin sen puoliksi ja murentelin siman sekaan.

Ohjeen mukaanhan se oli  pitänyt liuottaa pieneen nestetilkkaseen, mutta huomaampa tässä oikaisseeni vähäsen.

IMG_1214.JPG

IMG_1215.JPG

Nyt sima saa käydä sisällä huomiseen iltaan. Töiden jälkeen huomenna täytyy käydä pullotushommiin. Säilytän lasipullojani auton takakontissa, koska niille ei ole sisällä oikein paikkaa, täytynee hipsiä parkkipaikalle pulloja hakemaan ja pestä niitä valmiiksi huomista varten.

Saa nähdä minkälaista simaa tästä ulee. Teettekö te muut simaa vapuksi?

koti ruoka-ja-juoma diy
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.