Granola

Työttömänä ollessa tulee aina mietittyä mitä kaikkea voisi tehdä itse kun on enemmän aikaa. Aluksi leivoin paljon sämpylöitä, siinäkin säästää kun kaupan leipä on aika kallista. Pitäisi vain keksiä uudenlaisia reseptejä, koska kyllästyy jos tekee aina samanlaisia. Mutta kyllä ne olivat hyviä, ihan heti ei kyllästytty. 

Satunnaisesti ostamme myös rapeaa mysliä kaupasta, kunnes eräänä päivänä näin aamuteeveessä jutun miten sitä voi tehdä itse. Siitä innostuneena aloin suunnitella ja etsiä tietoa, mutta jokunen tovi vierähti ennen kuin teimme sitä itse. Tulostin lukemattomia reseptejä netistä ja yhdistelin niistä sitten oman versioni.

Granolahan tarkoittaa nimenomaan rapeaa paahdettua mysliä. Sen perusraaka-aine on kaurahiutaleet (ainakin niisä jotka löysin) täydennettynä lukemattomilla muilla aineilla. Erilaisia pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, rusinoita jne. sekä mausteita. Oman maun mukaan.

Meidän versiomme on tällainen:

5,5 dl kaurahiutaleita, 0,5 dl kookoshiutaleita, 1 dl pekaanipähkinöitä, 1 dl saksanpähkinöitä, 0,5 dl muskovadosokeria/ruokokidesokeria, 0,5 dl juoksevaa hunajaa, 0,75 dl rypsiöljyä, 1tl kardemummaa, 0,5 tl suolaa, 1 tl vaniljasokeria.

Pähkinöitä paloitellaan hieman pienemmiksi ja kaikki kuivat aineet sekä mausteet sekoitetaan. Sokeri, hunaja ja öljy sekoitetaan toisessa astiassa, sitä voi lämmittää hieman mikrossa, niin aineet sekoittuvat paremmin. Tämä seos lisätään kuiviin aineisiin ja sekoitetaan hyvin, jotta kosteus levittyy.

Seos levitetään uunipellille leivinpaperin päälle ja paistetaan 150 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Sen jälkeen pelti otetaan uunista ja käännellään granolaa ja paistetaan vielä 5 minuuttia lisää. Paistoaika riippuu uunista ja myös granolan koostumuksesta. Meille tuli ensimmäisellä kerralla sellainen virhe että paistoimme ehkä hivenen liian kauan ja granola maistui hieman kärähtäneeltä. Tosin, siinä versiossa meillä oli mukana kanelia ja totesimme että se saattoi korostaa tätä kärähtäneen makua. Jätimme siis seuraavissa versioissa kanelin pois ja olimme tarkempia paiston kanssa ja ahhh, niin hyvää siitä tuli.

Granolaa voi nauttia oman makunsa mukaan maidon, maustamattoman jugurtin, rahkan tai melkein minkä vaan kanssa.

IMG_0652.JPG

Nyt emme olekaan taas vähään aikaan granolaa tehneet, mutta suunnitelmissa ollut. Paistamisen jälkeen granolan tulee antaa jäähtyä kunnolla, mielellään yön yli ja sitten sitä voi hieman paloitella, mutta siten että rapeus säilyy.

Kun granola on täysin jäähtynyt, sen varastoida ilmatiiviiseen kuivaan lasitölkkiin ja se säilyy hyvänä viikkoja.

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma diy
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.