Kasvispiirakka
Tytär meni tänään uimahalliin kuntosalille ja uimaan ystävänsä kanssa. No sen jälkeen tulee tunnetusti nälkä ja mietin mitä ehtisin tehdä nopeasti. Kotona ei taaskaan ollut mitään erikoista, mutta onneksi jotain löytyi eli ainekset kasvispiirakkaan. Minulla on suolaisen piirakan resepti joka on todella helppo ja nopea tehdä ja kaiken lisäksi oikein maukas.
Pohjataikinaan tarvitaan vehnäjauhoja, perunamuusijauhoja, leivinjauhetta, vettä ja voisulaa tai juoksevaa margariinia jota minä yleensä käytän. Täytteeksi voi laittaa kinkkua, tonnikalaa, jauhelihaa, sieniä, ihan oman maun mukaan. Sipuli kuuluu itseoikeutetusti kaikkiin tämäntyyppisiin piirakoihin. Minä päädyin tällä kertaa kasviksiin, koska se oli sopivin saatavilla oleva.
Pilkoin sipulit ja laitoin pannulle kuullottumaan ja vähän ajan päästä lisäsin kasvikset. Maustoin herbamare yrttisuolalla ja jätin hautumaan ja kypsymään.
Kasvisten kypsyessä valmistin pohjataikinan. Kaikki aineet sekoitetaan ja vaivataan taikinaksi. Tässä menee ehkä n. 5 minuuttia.
Taikina painellaan voideltuun vuokaan ja täyte levitetään päälle. Ohjeen mukaan pohjaa pitäisi paistaa ensin yksinään, mutta en ole koskaan tehnyt niin ja aina on onnistunut. Tätä piirakkaa on kyllä aika vaikea saada epäonnistumaan.
Täytteen päälle tulee vielä ruokakerma-kananmunaseos ja juustoraastetta.
Tässä vaiheessa tytärkin oli jo kotiutunut eli aivan en ehtinyt tehdä piirakkaa valmiiksi, mutta tokihan sen oltava vielä uunissakin, niin en olisi varmaan missään tapauksessa ehtinyt saada sitä aivan valmiiksi. Mikä olisikaan ihanampi tervetulotoivotus kuin kypsyvän piirakan tuoksu uunista, no, se melkein onnistui.
Ja näin hieno piirakasta tuli.
Vaikka täällä on tänään ollut aika viileä päivä, uhmasimme säätä ja viileyttä menemällä parvekkeelle syömään. Sen verran oli kuitenkin viileä keli että pakenimme sisälle aika nopeasti. Tämä oli hyvä iltapala.
Ja sitten se resepti: Suolainen piirakka
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunamuusijauhoja
1 dl vettä
1 dl voisulaa tai juoksevaa margariinia
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
Kinkkua tai kalaa tai vihanneksia,….
2 dl ruokakermaa
2 munaa
suolaa
juustoraastetta
Paistetaan 200 asteessa ensin pohjaa yksinään 5-6 min, täytteiden lisäämisen jälkeen vielä 30 min. Minä siis en ole noudattanut tätä ohjetta vaan lisännyt täytteet suoraan pohjan päälle ja paistanut 35 minuutia. Uunin lämpökään ei tainnut olla ihan 200 astetta eli mahdollisesti 175 astettakin riittää.