Mitä tehdä kun leipä on loppu?
Eilen lauantaina oli aikalailla ohjelmaa. Ensinnäkin viikolla tuli aika lyhyellä varoitusajalla synttärikutsu. Viikollahan ei juuri ole iltaisin aikaa, joten synttärilahjan etsiminen 12 vuotta täyttävälle pojalle jäi siis lauantaihin. Mutta eipä hätää, Luhdalla oli outlet ja sieltä ajattelimme löytää jonkin lahjan, vaan toisin kävi.
Tavaraa siellä oli paljon, mutta ei sellaista mikä olisi soveltunut tarkoituksiimme. Itsellenikin olisin halunnut takin ja lenkkarit, vaan eipä löytynyt. Siksi jäi outletistäkin juttu tekemättä.
No suuntasimme muihin kauppoihin ja löysimmekin kivan puseron pojalle lahjaksi. Tässä vaiheessa kuitenkin nälkä jo kolkutteli ovella, joten päätimme suunnata abc:lle syömään kun puhelimessakin oli kuponkietu kaksi yhden hinnalla.
Sitten totesimme ettemme ehdi enää ruokakauppaan ilman kauheata kiirettä, joten päätimme lykätä homman sunnuntaihin. Synttäreille menimme kolmeksi ja sieltä tultuamme minulla oli skype sovittuna kaukomaille. Saunan jälkeen mietimme iltapalaa ja kauhuksemme huomasimme ettei kotona ole yhtään murua leipää, paitsi näkkileipää. No näkkileipä on tällä hetkellä huono vaihtoehto minulle, koska se on terävää ja voisi tuntua ikävältä tuossa valtavassa kolossa joka takahammasrivistössäni on poiston jäljiltä.
Hetken miettityäni muistin teeleivät, tuon brittiläisten keksinnön juuri tällaisiin tilanteisiin. Siitäpä sitten tuumasta toimeen.
Ohje löytyi jälleen tästä kymmeniä vuosia vanhasta vihkostani. Jauhoja, leivinjauhetta, hieman suolaa ja sokeria, nesteeksi sulatettua margariinia (lue juoksevaa margariinia) sekä maitoa. Taikina sekoitetaan ja lätsäistään litteiksi kakkaroiksi pellille.
Tyylipisteitä ei anneta. (ne ovat nolla), mutta
maku korvaa kaiken. Margariinia päälle ja juustokin sopii.
Nopea ja helppo herkku vaikkapa yllättää muu perhe sunnuntaiaamuna lämpimäisillä. Tässä vielä resepti haranvarpaitteni tueksi.
4 dl vehnäjauhoja
2 tl elivinjauhetta
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 dl sulatettua margariinia
1,5 dl maitoa
Aineet sekoitetaan nopeasti taikinaksi ja nokareista muodostetaan litteitä leipiä pellille. Ohjeessa kehotetaan tekemään kaksi, minä tein tällä kertaa neljä hieman pienempää.