Omenoita mummolasta
Viime viikolla mummo oli tyttärelle puhunut että voisimme hakea omenoita. Sunnuntaina menimme sitten käymään ja poimimme omenoita sekä puusta että maasta.
Minusta ihana käkkäyräinen omenapuu ja vihreys sen alla ja ympärillä on niin klassisen kaunis puutarhamaisema. Keräsimme omenoita mukanamme tuomaamme pieneen sankkoon, mutta portailla oli toinenkin sankko jonka mummo oli meille kerännyt. Otimme nekin muovikassissa mukaamme. Nyt on siis omenoita enemmän kuin riittävästi.
Viime vuonna sain työkaverilta edellisessä työpaikassa paljon omenoita ja tein niistä silloin omenasosetta, jota on vielä jäljellä pakasteessa. Meillä ei ole muuta säilytyspaikkaa marjoille tai hilloille kuin pakastin ja se on nyt aika täysi.
Omenahyvettä aioimme kuitenkin tehdä heti samantien.
Kuorin omenat ja lohkoin ne tuollaisella kätevällä omenaporalla. Toinen työkaverini, edelleen sieltä edellisestä työpaikasta, osti itselleen tuollaisen jostain, olisiko ollut Ikeasta. No, täällä meidän pikkukylässä ei tietenkään ole Ikeaa, niin pyysin häntä sitten tuomaan minullekin tuollaisen. Ja on muuten maan mainio vehje.
Omenalohkot voideltuun vuokaan ja päälle sulatetusta margariinista, sokerista, kauraryyneistä, manteirouheesta ja kanelista tehty seos.
200-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi ja herkku on valmis.
Nam kylläpä tuli maukasta. Minkälaisia omenareseptejä teillä muilla on? Piirakka on tietysti klassikko, itselleni tuli mieleen myös vispipuuro omenasta. Oletteko kokeilleet?
Ja tässä tämän omenahyveen resepti:
4 isoa omenaa
75 g voita tai margariinia
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
0,5 dl mantelirouhetta
1 tl kanelia
1. Kuori omenat ja leikkaa ne lohkoiksi. Lado omenalohkot voideltuun tuunivuokaan.
2. Sulata voi ja sekoita siihen kaurahiutaleet, sokeri, mantelirouhe ja kaneli.
3. Levitä seos omenoiden päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa rapea omenhyve haaleana vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.