Siemennäkkäri
Viime viikolla eräänä päivänä lounasravintolassamme oli tarjolla siemennäkkäriä. Maistoin kokeeksi ja sehän olikin aivan taivaallisen hyvää. Tuli työkavereiden kanssa puheeksi että olivat tehneet sitä myös itse ja niinpä pyysin itsellenikin reseptiä. Seuraavana päivänä sainkin sen ja lauantaina kaupassa käydessämme ostimme sitten siemeniä poikineen.
Sunnuntaina iltapäivällä oli sitten aikaa tehdä näkkäriä.
Taikinaan tuli erilaisia siemeniä, maissijauhoa, kaurahiutaleita, merisuolaa, rypsiöljyä ja kuumaa vettä. Mietin tuota ohjeen kohtaa, kuumaa vettä. Suoraan hanasta en ota kuumaa vettä mihinkään leipomuksiin ihan hygieenisyyden perustella, mutta ajatelin kuitenkin kiehuvan veden olevan liian kuumaa. Niinpä kuumensin vettä mikrossa, sekin kyllä hieman poreili kun otin sen sieltä, mutta uskon että oli sopivaa näin.
Kuivat aineet sekoitettiin ja lisättiin öljy sekä kuuma vesi.
Taikinasta tuli tällaista ”mössöä” Se oli määrä levittää leivinpaperin päälle esim. muovipussit käsissä jottei sotkisi käsiään ja myöskin koska taikina on kuumahkoa.
Minä käytin tällaisia kertakäyttökäsineitä.
Ihan en saanut levystä niin tasaisen ohutta kuin olisin halunnut, näkkäri on parempaa kun se on ohutta, mutta kyllä näkkäristä ihan kelvollista tuli.
Tässä resepti: Siemennäkkileipä
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl kuorittuja seesamin siemeniä
1 dl kurpitsan siemeniä
0,5 dl pellavan siemeniä
1 tl merisuolaa
2 dl maissijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl rypsiöljyä
n. 3 dl kuumaa vettä
Sekoita seos ja asettele pellille ohut kerros vaikkapa muovipussit käsissä, ette sotke käsiäsi (kuumahko taikina). Paista kiertoilmauunissa n. 1 tunti 150 asteessa. Jos käytät tavallista uunia laita lämmöksi 170 astetta.