Vaniljainen omenavispipuuro
Kun viikko sitten haimme mummolasta omenia, teimme niistä silloin omenahyvettä. Koska omenia on vielä runsaasti jäljellä tein sunnuntaina omenavispipuuroa. Aikaisemmin olen tehnyt vispipuuroa vain joko puolukoista tai punaherukoista, mutta en omenoista. Periaate on tietenkin sama, mutta tutkin silti ohjeita netistä. Niitähän löytyikin runsain mitoin ja valitsin vaniljaisen omenavispipuuron.
Omenat kuorittiin ja paloiteltiin pieniksi paloiksi. Lisättiin pieni tilkka vettä ja keitettiin n. 10 minuuttia.
Kun omenat olivat kiehuneet pehmeiksi, ne soseutettiin sauvasekoittimella. Sitten lisättiin litra vettä sokeria, vaniljasokeria ja ohjeen mukaan myös mannasuurimot samantien. Minä olen kuitenkin aina lisännyt mannasuurimot vasta kiehuvaan nesteeseen ja niin tein nytkin.
Puuroa keitettiin noin 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Ohjeessa käsketään vatkata puuro vasta jäähtyneenä, mutta minä vatkasin sitä jo aika pian eikä se kyllä ollut vielä jäähtynyt. Näin olen tehnyt aina. Laitan kulhon altaaseen jossa on kylmää vettä ja se jäähtyy ainakin vähän siinä vatkatessa. Punaista puuroa tehdessä huomaa selvästi kun puuro vaalenee vatkatessa, nyt tätä eroa ei huomannut niin selvästi, mutta kelvannee.
Kohta maistetaan. :)
Vaniljainen omenavispipuuro
700 g omenoita
1,5 dl mannasuurimoita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vettä
1 l vettä
Kuori ja poista siemenkota omenoista. Pilko omenat pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan 2 dl vettä ja keitä omenapalat kypsiksi. Tähän menee aikaa noin 10 minuuttia. Soseuta omenapalat esim. sauvasekoittimella.
Lisää omenasoseen joukkoon 1 litra kylmää vettä, mannasuurimot, vaniljasokeri ja sokeri. Keitä koko ajan sekoittaen noin 10 minuuttia. Puuron ei tarvitse kiehua kovaa, riittää että puuro kiehuu hiljalleen.
Laita kypsä puuro jäähtymään vatkauskulhoon. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Tarjoa vispipuuro sokerin, kanelin ja kylmän maidon kera.