Sun häät on naurunalaiset

Hääohjelmakaudella kaikkien luokkainho kukkii. Ihan skarppi keskiluokka jaksaa oikeasti ilman sen kummempaa analyysia täyttää jotain Katso-lehden bingoa, jossa sheimataan ulkonäköä, promiskuiteettia (omg häissä edellisen liiton lapsia), rahan säästämistä häämenoissa jne.

Tykkään välillä tositelkkarista, mutta musta se guilty pleasure ei ole kiinni siinä, että on itse vähän ihanasti nolo osoittamalla luokka-asemaan sopimatonta telkkarimakua. Koko mielihyvä perustuu sille ylemmyydentunnolle, jossa taputellana itseä selkään siitä, että työväenluokkaisuus ei rajaa omia valintoja. Että oma hyvä maku määritellään sillä, mihin itse ei sortuisi.

Samaan aikaan ollaan kädet silmillä kaikkien tuotantoon liittyvien aktiivisten valintojen kanssa: meillä on verorahotteisia ohjelmia, jotka rekryää köyhiä tyyppejä naurunalaiseksi telkkariin niiden tärkeän elämäntapahtuman tiimoilta. Ja ennen kaikkea meillä on valtava yleisö, joille tärkeintä on sheimata sitä porukkaa kotisohvilla ja somessa. Aivan kuin KUKAAN olisi tolla leikkaus- ja editointitavalla arjessa tai stressin alla mitenkään edustuskelpoinen. Kaikki tietää tositelkkarin olevan rakennettua, mutta jotenkin sen formaatin ajatellaan kertovan kohteistaan kaiken oleellisen.

Tietenkin näissä ohjelmissa asia kietoutuu julkisuuteen. Kun siellä on, on katseen kohteena, tiesi riskit, blaa blaa. Se oikeuttaa sanomaan mitä vaan. Ihan kuin se ei valuisi arkeen tai olisi osoitus isommista arjen luokkapoliittisista rakenteista.

Kun white trash irstailee ja dokaa temppareissa, on ihana dumata. Kun keskiluokkainen kaveri päätyy pettämään, sillä on varmaan terapiassa ratkaistavia ongelmia ja sitä paitsi ei saa slutsheimata. Dehumanisointi on varattu niille, joiden tekoripset huomaa. Ei sille estetiikalle, jossa tehdään helvetisti töitä, jotta oma olemus ja sivistys näyttäiis vaivattomalta, iloiselta vahingolta.

Koen jatkuvaa tuskaisuutta ja noloutta siitä, miten luokkatietoinen välillä olen itse. Sama fiilis kaihertaa myös silloin, kun joku kaveri jaksaa hollata cooliuden sääntörikkomuksista: jollakin näkyy väärä logo, rintsikat ei istu, joku ei ole syönyt vieläkään sushia ja joku vaate on automarketista.

Tunnen tosi siistejä tyyppejä, jotka valitettavasti toiminnallaan myös jaksaa rajata sitä, mikä jää ulkopuolelle – ja minkä arvoista se on. Ei minkään.

(Paitsi sitten kun se monetisoidaan taas isoissa muotitaloissa tms, tjeu vaikka goottiestetiikan uusi tuleminen.)

Samalla on ivattava sitä, että pukeutui vaikka 3 vuotta sitten sen ajan trendin mukaan. Joku voisi ehtiä nauramaan sulle ensin, jos et pidä helvetinmoista showta.

Siinä sitä sit seisoo vieressä vaivaantuneena, kun on just se tyyppi, joka ostaa ne kirppikselle kärrätyt nolot vaatteet.

Oon jotenkin päässyt keplottelemaan itseni Siisteihin Piireihin, mutta olen samalla hyvin tietoinen, että jos en olisi tuttu, mun habitus ja toiminta olisi karsastettavaa.

Tällainen myrkyllisyys on hirveän rajaavaa oman olemisen ja toiminnan kannalta. Jos itsensä antaa ajatella muista jatkuvasti jotain pahaa, se katse kääntyy myös itseen. Toivottavasti jollakin rakentavalla tavalla.

 

 

Blogipostaus on FB-päivitys, jonka kieliasua en editoinut fiinimmäksi.

Kulttuuri Suosittelen Ajattelin tänään Uutiset ja yhteiskunta

Marsujen puolesta, maailmaa vastaan

Aika monen mielestä on ollut hauskaa liittyä Facebookissa marsuaiheiseen tapahtumaan, johon ei aio oikeasti osallistua. Saman kohtalon koki myös nokkahuilukurssi.

Joidenkin mielestä tapahtuma on söpö. Osan mielestä taas tapahtuma on älytön ja niin ristiriidassa juuri heidän identiteettinsä kanssa, että kiinnostuksen osoittaminen sitä kohtaan on huvä sarkastinen heitto. Ja sitten on se hupailijaosasto, joka menee tapahtuman kommenttikenttään puhumaan marsujen syömisestä tai nokkahuilun työntämisestä ruumiinaukkoihin. 

Hohhoijaa.

Jostakin syystä juuri ne jutut, jotka vetävät pikkutyttöjä puoleensa, ovat avointa riistaa vitsailulle. Peruskouluaikana tämä näkyi meetvurstivitseinä heppatytöille, ja nykyään digitaalisina valtauksina. 

Tapahtuman järjestäjille trolliarmeija on riesa. On vaikea varata sopivaa tilaa ja tarjoilua, kun osallistujamäärä voi olla mitä tahansa kolmen ja kolmensadan välintä. On myös vaikeaa päivystää tapahtumasivun kommenttikentillä ja napata käppäkommentteja pois. Vapaaehtoispohjalta tehtävät tapahtumat harvoin työllistävät ketään, eli moderointi tehdään silloin, kun ehditään. Ja aina ei ehditä. Sieniyhdistys ei jaksa ja voi poistaa joka ikistä päihde-avausta seinältään. Marsu- ja nokkahuilutapahtumat katosivat netistä.

Monen tapahtuman kommenttikentät on ennakkomoderoitu tai poistettu kokonaan. Rakenna nyt sitten siinä yhteisöllisyyttä ja madallettuja osallistumiskynnyksiä.

Samoin netistä katoaa jatkuvasti monta kirjoittajaa, joita ei jatkuva nälvintä kiinnosta. (Aloitin itsekin tämän blogin 2012, ja lopetin samantien.)

En voi sanoa, että marsunäyttelyt tai nokkahuilut kiinnostaisivat minua, päin vastoin suhtaudun niihin tosi penseästi. Minulla on suuri ilkeyden ja nokkeluuden potentiaali, ja voisin halutessani sanoa vaikka mitä vaikka mistä. Ja näin toiminkin joskus pienempänä, koska tässä maailmassa on niin helppoa vaikuttaa älykkäältä kommentoimalla pisteliäästi kaikkea ympärillään. Solvaus on tosi helppo ja kannattava sijoitus, siinä ei tarvitse tehdä muuta kuin avata suunsa. 

On tosi vaikeaa väistellä niitä hetkiä, joissa kyynisyys ja etäisyys olisivat ne helpoimmat valinnat. Vilpitön kiintymys ja innostus onnistuvat jotenkin ärsyttämään monia. Se, että joku ei tajua häpeillä itseään ja ottaa ironista etäisyyttä tekemisiinsä, on ilmeisesti anteeksiantamatonta. Jostakin syystä viisikymppisen ukkelin postimerkkeily ei kuitenkaan kerää samoja antipatioita kuin vaikkapa tytön kiintymys hevoseen — oikeaan tai kepistä valmistettuun. 

Jos niihin tapahtumiin on pakko iskeä, miksei kohde voisi olla mieluummin toinen? Hyväuskoisuudella rahastavat enkeliterapiat ja yksisarvishoidot. Vanhuksia kusettavat ennustajalinjat. Joukkoimmuniteetin vaarantavat rokotekriitikot. Uransa ilkeydelle rakentavat kolumnistit.

Nettiä ei pidetä oikeana asiana, todellisuuden jatkeena tai osasena. Jos netissä loukkaantuu, on vähän yliherkkä ja nolo. Kukaan ei kuitenkaan mieti sitä, miksi jonkun harmiton puuhastelu hiertää niin paljon, että oma nihilismivyöry on oksennettava toisten harrastuskerhoon. Se on toki huumorin valepuvussa tehtyä. Mutta se sulkee aina niitä pois, jotka haluavat tehdä jotakin asiaa tosissaan ja täysillä, heittäytyä. Moni puhuukin intohimoistaan vähätellen. Käsityöt muuttuvat ”neulooseiksi”, ja oma aikaansaannos ”on vaan tämmönen”. Mää tässä vaan huvikseni soittelen ja piirtelen. 

Tavoitteellinen tekeminen verhoillaan puuhasteluksi, että kukaan ei vaan luulisi, että on tosissaan. Tosissaan oleminen on sama asia kuin olla naiivi ja yksinkertainen. Se on paikka, johon on helppo iskeä. Se on pohjaton lähdemateriaali kiusauksen kohdetta etsiville. Vilpittömyyden ja höpsöyden väheksyntä on jotenkin niin syvällä ajan hengessä, ettei suurin osa kiinnostustaan tapahtumaan klikkaillut varmasti miettinyt, että heidän tekonsa on yhdenlainen väheksymisen muoto. Meillähän on jopa erilaisia viihdetuotteita, joiden koukuttava alku perustuu siihen, että jotkut kehtaavat olla tosissaan, eivätkä ole vielä tajunneet olevansa ihan paskoja. Idolsissa päästetään ääneen myös sävelkuurot teini-ikäiset mylvijät, joiden itku tallennetaan kotikatsomoiden dissattavaksi. Sieltä ne nostetaan someen, reaktiogiffeiksi ja viraalivideoiksi. Itepähän lähtivät, oma vika, Siperia opettaa. 

Kiusaaminen ja yleinen dissailumieliala ovat toki erilaisia, mutta sävyt ovat samat. Ja molemmat johtavat pahimmillaan samaan: asioita jätetään tekemättä ja haaveita toteuttamatta ja ilmaisematta. Elämä on aika ankeaa, jos mistään ei saa innostua liikaa. Jos tämän oppii jo lapsena, saa aikuisena painia huijarisyndrooman ja motivaatio-ongelmien kanssa. Ihan kuin ei olisi parempaa tekemistä. Vaikka nokkaihuilun ronklausta tai marsun harjausta.

Puheenaiheet Ajattelin tänään Uutiset ja yhteiskunta