Turkis on murha – mutta vanheneeko rikos?

Teini-ikäinen tyttäreni halusi jouluostoksilla piipahtaa UFFissa hetken mielijohteesta. Mahtavaa, että kierrätysmuoti kiinnostaa. Hänen sovittaessaan farkkuja iskin silmäni puoleen hintaan alennettuihin turkkeihin. Kyllä, ihan aitoja, enimmäkseen hyväkuntoisia turkkeja rivikaupalla ja -50%.

Vedin puolihuvikseni rekistä esille mustia lammasturkkeja, koska mummillani oli sellainen. Muistan miten lämmin takki se oli, kun sain kerran lainata sitä vanhojen tansseihin. Siispä päätin kokeilla turkkeja, ja yksi täysin sopiva löytyikin! Se on pitkä, musta lammasturkki, jossa on klassinen kaulus, kaksi taskua edessä ja 3/4 hihat – vähän sellainen Jackie O -tyylinen, A-linjainen takki. Vaate on selvästi tehty mittatilauksena jollekin, koska ehjässä satiinivuoressa ei ole kiinni yhtäkään merkkiä tai lappua. Kauniiden punoskoristenappien alla on tukevat, toimivat hakaset. Turkis on ainakin amatöörin silmiini hyvässä kunnossa, eikä siinä näy kuivahtaneita paikkoja, joista karva olisi lähtenyt irti kuten näiden kanssa voi käydä. 

Minua kiehtoo tässä vaatteessa sen historia ja todennäköinen merkityksellisyys. Se on ehkä ollut jonkun elämän rahallisesti suurimpia vaatesatsauksia, nähnyt monet talviset juhlat ja pakkaset, ehkä kiertänyt naissukupolvelta toiselle arvokkaana vaatteena. Ehkä se kiertää meidänkin perheessä minulta tyttärelle, kenties vielä pitemmälle – teinin mielestä takki on ”aik cool”.

No entäpä tämän ostoksen vastuullisuus? Eläinten oikeuksia puolustava tai vegaani ei tietenkään antaisi mulle synninpäästöä vain siksi, että turkki on käytetty. En ole mikään nahan suurkuluttaja, joskin suosin sitä kengissä enemmin kuin tekonahkaa, ja tämä oli elämäni ensimmäinen turkkiostos. Pidän kuitenkin eläinperäisiä materiaaleja synteettisiä parempina. Turkikseksi päätynyt lammas on todennäköisimmin tapettu lihan, ei nahan, takia, samoin kengissäni kulkeva lehmä. Niin kauan kuin ihmiskunta syö lihaa, sen teollisuuden sivuvirrat ovat nahkavuotia, ja ne on hyvä käyttää johonkin eikä vain polttaa poroksi.

Oli se kaksinaismoralismia tai ei, vedän kuitenkin rajan turkistarhaukseen. En ikipäivänä tukisi esimerkiksi minkkien kasvatusta ostamalla niistä tehtyjä tuotteita. En totta puhuen usko, että koko turkisteollisuus on enää pitkään olemassa – uusien sukupolvien arvot näivettävät sen, ja hyvä niin.

Summa summarum: turkis on murha, mutta ehkä käytetyn turkiksen kohdalla rikos on jo vanhentunut. Kannan tätä vaatetta ylpeänä hyvästä löydöstäni!

Niin ja turkin hinta: 19 euroa. Tämä tässä rikollista oli 😀

Hyvää joulua sulle lukijani! Stay sustained <3

Emmi

muoti ostokset vastuullisuus
Kommentit (1)
  1. en tiiä oliks tää ironiaa vai ei mut tän vegaanin mielestä käytettynä ostetut nahka/turkis/villa -hommat on oikein jees

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *