Tvättmyter och tips

Alla älskar känslan av rena, mjuka kläder efter en dusch och vi tvättar gärna plaggen efter varje användning, men är det verkligen en bra idé? Här kommer jag att reda ut myter och sanningar om tvätten, för att en gång för alla lista ut det rätta sättet att tvätta på.
 
Enligt Mats Johansson, som är forskare på Textilhögskolan i Borås, tvättar vi för ofta och med för varmt vatten. Faktum är att det inte behövs för att kläderna ska vara fräscha och rena, utan sliter bara ut dem snabbare. Dessutom kostar det pengar, samtidigt som det inte är bra för miljön att köra tvättmaskinen stup i kvarten, det förbrukar massvis av energi och vatten, samt kan eventuellt släppa ut ovälkomna kemikalier i naturen.
 
Många tvättar sina underkläder och strumpor i 60 grader, men de blir lika rena i 30 eller 40 grader. Moderna tvättmaskiner och tvättmedel kan nämligen tvätta rent i mycket lägre temperaturer än de äldre varianterna. T-shirtar, BHs och dylikt behövs inte tvättas varje gång de har använts – inte ens om du har svettats ordentligt. En T-shirt kan användas åtminstone 2-3 gånger per tvätt utan problem.
 
Ibland räcker det att lufttorka dem, så avdunstar svetten och lämnar möjligtvis lite salt efter sig. I värsta fall kan man blötlägga/skölja dem och sedan lufttorka. Att soltorka kan bleka ut färgerna i kläderna, så häng kläderna ut och in, eller utanför solens smekande strålar. 
 
Undvik helst sköljmedel och mjukmedel helt. De gör sällan särskilt stor skillnad, men kan förkorta plaggens livslängd, är dåliga för miljön och luktar starkt, samt irriterar huden. Enligt Mats är det en slags fuktbindande plast som gör att kläderna känns mjuka, med andra ord är de alltid lite fuktiga om man använder sköljmedel.
 
En viktig sak att tänka på är att den miljövänligare tvättningen med lägre temperaturer och mindre tvättmedel kan bidra till att själva tvättmaskinen blir smutsig i längden. Därför är det viktigt att göra rent trumman, tvättmedelsfacket och andra utrymmen ibland. Man vill ju inte tvätta kläderna i en massa svamp, bakterier och mögel. Allas har en del tips i frågan.
 
Det första och enklaste steget är helt enkelt att lämna luckan öppen efter tvätt, så att fukten avdunstar och vädras ut. Tvätta i högre temperaturer ibland (t.ex. en gång i månaden) med vittvättmedel som innehåller blekmedel, eftersom det dödar många av mikroorganismerna. Använd en extra sköljning efteråt om din tvättmaskin har den funktionen.
 
Ibland bör du ta ut tvättmedelsfacket och diska rent med diskmedel, använd gärna en gammal tandborste för att komma åt ordentligt. Trumman kan du tvätta med ättika, men många nyare modeller har självrengöringsprogram, t.ex. bra Miele tvättmaskin som dessutom gör rent tvättmedelsfacket automatiskt. Om du väljer att tvätta maskinen med ättika så blir du samtidigt av med eventuella kalkavlagringar.
 
Här är några tips för att spara pengar, skona miljön och få kläderna att hålla längre:

  • Tvätta inte så ofta, utan använd plaggen ett par gånger per tvätt
  • Använd mindre tvättmedel, men underdosera inte (prova dig fram)
  • Skippa sköljmedel helt och hållet
  • Lämna luckan öppen efter tvätt och gör rent maskinen ibland
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *