Long time, no see!

Moi!

Huh, pitkästä aikaa jaksoin avata koneen ja päivittää blogia. Tää kevät on rullannut hurjaa vauhtia eteen päin, mulla on enää 15 päivää töitä jäljellä, jonka jälkeen aloitan lomailun. Lähdemme koko perhe pariksi viikoksi Lappiin kesäkuun alussa, ja toivon tällä matkalla saavani lukuhaasteen  loppuun. Mulla olisi vielä 12 kirjaa lukematta, ja näiden kirjojen löytämiseen tarvitsenkin apua. Mutta palataan siihe blogin lopussa.

Paljon ei päivitettävää ole, olen hissuksiin lukenut kolme kirjaa joista yksi meni ”plus-kirjoihin”. Aloitetaanpa siitä; John Greenin ”Tie tähtiin” on riipaiseva romaani elämästä ja kuolemasta. Kaksi vakavasti sairasta nuorta viettävät viimeiset hetket keskenään ja tarina pujottuukin tämän kaiken ympärille. Sain vihjeen kirjasta yhdeltä nuorelta pojalta, joka kertoi nähneensä tämän nimisen elokuvan. Minun oli pakko tutkia perustuuko elokuva johonkin kirjaan ja tämän jälkeen heti lainasinkin kirjan. Kirja oli minusta hieman pitkäveteinen, ehkä suunnattu teineille/nuorille. Haluaisin kyllä nähdä kyseisen elokuvan, sillä uskon, että tämä on harvoja elokuvia joka olisi mielestäni parempi kuin kirja.

Seuraavaksi luin vuoden 2017 uutuuskirjan (49.) ”Toisen kanssa” (Sanna Raita-Aho/Tuija Sorjanen). Kirjaan oli koottu ihmisten tarinoita pettämisestä. Niin pettäjän, petetyn kuin kolmannen puolen osassa olleet henkilöt purkivat syitä, tunteitaan ja suhteitaan. Kirja oli mielenkiintoinen, se on myönnettävä. En ole ikinä ymmärtänyt ihmisiä, jotka pettävät, mutta joissakin tarinoissa tunsin myötätuntoa ja ymmärrystä. Silti olen sitä mieltä, että ero on parepi vaihtoehto kuin toisen selän takana salaa puuhasteleminen.

Anneli Auerin ”Murhalesken muistelmat” yllätti minut positiivisesti. Kirja oli lojunut hyllyssäni jo jonkin aikaa, enkä oikein jaksanut tarttua siihen. Lopulta aloin kuitenkin lukea kun ei ollut muutakaan ja luin kirjan kahdessa päivässä kannesta kanteen. Olen seurannut Auerin tarinaa mediassa melko vähän, mutta ollut toki tietoinen mistä häntä on syytetty. Kirja pisti todella miettimään hänen syyllisyyttään, tai pikemmin syyttömyyttään. Kuulustelut ja syytökset olivat aivan järjenvastaistaisia! Jos nämä asiat mitä kirjassa kerrotaan pitävät paikkansa, on poliisin toiminta ollut järkyttävää. Ja oli Auer syyllinen tai ei, on kohtelu minusta ollut kohtuutonta ja häneltä on vedetty matto jalkojen alta useaan otteeseen. Kaikille Auerin jutusta kiinnostuneille suosittelen kirjaa luettavaksi! Minulla kirja kuittasi kohdan 45. suomalaisesta naisesta kertova kirja.

Niin, ja tosiaan vielä niitä apuja mistä jo alussa puhuinkin. Ikääntymisestä kertova kirja? Mielellään tositapahtumiin perustuva, kenelläkään hyviä ideoita? Lisäksi kaipaisin vinkkiä ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittaneeseen kirjaan  ja kirjaan jossa selvitetään rikos. Kaikki vinkit otetaan vastaan!

Palataan asiaan!

– Zaida

18342316_10212619105622835_4993137363543973752_n_0.jpg

 

Kulttuuri Kirjat Suosittelen Ajattelin tänään

Kevättä ilmassa.

Moi pitkästä aikaa!

Kevään merkit on monellakin tapaa nähtävissä; aurinko paistaa, kellot on käännetty, lumet sulaa ja maastopyörä on kaivettu kellarista. Myös pientä kevätväsymystä on ilmassa, joten tulevat pääsiäispyhät ovat enemmän kuin tervetulleet. Vapaapäiviä en kuitenkaan pyhitä lukemiselle, vaan maastopyörän kanssa metsässä lenkkeilylle sekä puutöille. Vielä kun ilmat lämpenisivät, tarkenisi pihalla lueskella.

Olen jatkanut hidasta lukutahtiani ja todennut sen toimivaksi. Saatan olla parikin päivää koskematta koko kirjaan ja taas toisina päivinä lukea myöhään. Olen myös etsimällä etsinyt hyviä ja mielenkiintoisia kirjoja ja tylsiltä tuntuvien kirjojen lukemisen olen lopettanut heti alkuunsa, en jaksa tuhlata energiaani niihin.

Seuraavien kahden kirjan lukemiseen käytin paljon aikaa, halusin lukea ne kaikessa rauhassa, kiirehtimättä ja ajatuksella. Pidin molemmista kirjoista kovasti ja suosittelenkin niitä sellaisille, jotka pitkävät tositapahtumiin perustuvista kertomuksista.

Ulla Pihkalan ”Osasto 10 toivoa ja taistelua” on kirja, jonka nimessä on vähintään neljä sanaa (18). Tämänkin kirjan bongasin jonkun sanomalehden sivuilta. Kirjassa Pihkala muistelee yli 30 vuotisen uransa varrella tapaamiaan syöpäsairaita lapsia sekä heidän vanhempiaan. Pihkala hoiti perheitä kunnioituksella sekä parhaalla mahdollisella tavalla. Hän taisteli parempien hoitotulosten puolesta, koki ilon sekä surun hetkiä.

Luen paljon tämänkaltaisia kirjoja ja monet ovat kauhistelleet, etteivät voisi tällaisia kirjoja lukea koska kokevat aiheen ahdistavana tai liian surullisena. On totta, että vakavat sairaudet sekä kuolema ahdistavat tai pelottavat joitakuita, minuakin, mutta ne ovat elämää emmekä niille mitään voi. Luulen, että näiden kirjojen kautta olen oppinut käsittelemään ahdistusta ja pelkoa paremmin. Ja vaikka tässäkin kirjassa moni menehtyy, en kokenut sitä ahdistavana tai liian surullisena. Näiden lasten ja nuorten hoitamisen eteen tehtiin todella paljon työtä ja heidän elämäänsä pyrittiin parantamaan kaikin mahdollisin (ja parhain) keinoin. Oli jokseenkin lohdullista huomata, että lapset eivät pelänneet kuolemaa tai olleet ahdistuneita kohtalostaan, vaan jatkoivat taistelua ja pystyivät käsittelemään sairauttaa, jopa paremmin kuin aikuiset.

Toinen kirja (tositapahtumiin perustuva sekin) käsitteli minulle jo jonkinlaiseksi pakkomielteeksi muodostunutta Pohjois-Koreaa. Olen lukenut eri loikkareiden kirjoittamia kirjoja jo useamman ja vaikka ne kaikki kertovat samat asiat, ovat ne kuitenkin aivan omanlaiset tarinat.

Hyeonse Leen ”Seitsemän nimen tyttö” on kertomus nuoresta tytöstä, joka kohtaloaan uhmaten päättään ylittää Pohjois-Korean ja Kiinan välisen rajan tavatakseen sukulaisiaan. Paluu suljettuun maahan ei onnistu, ja viaton vierailu sukulaisilla vuosien selviytymiskamppailuksi suuressa maassa, vailla yhtään luotettavaa ihmistä. Valehtelu, päättäväisyys ja oveluus ovat selviytymiskeinot karussa maailmassa. Kirja on karu kuvaus yhdestä maailman pahamaineisimmasta yhteiskunnasta sekä elämästä loikkarina.

Jouduin hieman pohtimaan mihin kohtaan kirjan lukuhaasteessa laittaisin, vai tuleeko siitä ns. ”plus-kirja”. Päädyin kuitenkin kuittaamaan kohdan 21. Sankaritarina. Lee pakeni Pohjois-Koreasta, selvisi vuosista Kiinassa salaten alkuperänsä, pääsi Etelä-Koreaan anomaan turvapaikkaa, sai sen, toi äitinsä ja veljensä Etelä-Koreaan sekä on puhunut useissa isoissa tilaisuuksissa ihmisoikeuksien puolesta. Ainakin minusta tässä on sankarallista toimintaa.

Laskujeni mukaan olen nyt kuitannut 36 kohtaa + pari plus-kirjaa. Missä vaiheessa sinä olet?

– Zaida

17807671_10212351549694104_4137382360229814936_o.jpg

Kulttuuri Kirjat Suosittelen Ajattelin tänään