Pottuja, pottuja
Voih, olen pettynyt tämän vuoden perunasatoon. Kuokan heiluttamisen jälkeen saimme muutaman puikulan ja tavallisen perunan. Perunat eivät olleet kovin suuria, mutta onneksi olivat maukkaita. Omaan maan perunat maistuvat kyllä hyvälle ja ovat puhtaita. Hieman kyllä harmittaa, koska perunoiden esikasvattamiseen käytin aikaa ja näin vaivaa niiden eteen. Taidan ensi vuonna jättää esikasvattamisen väliin ja niiden tilalle saan laitettua jotakin muuta kasvamaan. Toisaalta olihan niitä mukava laittaa ja seurata miten lähtevät kasvamaan.
Yleensä tykkäämme syödä uudet perunat keitetyttyinä voi nokareen kera. Meillä on aina kova keskustelu mieheni kanssa siitä, miten perunat tulisi keittää oikeaoppisesti. Hän haluaa keittää perunat tönkkösuolatussa vedessä. Ensiksi laitetaan vesi kiehumaan ja sitten erittäin paljon suolaa ja perunat perään. Missään nimessä ei saa suolaa laittaa keitetyn perunan päälle. Minä tykkään keittää niitä vähemmän suolaisessa vedessä.
Pidämme myös mausteisista lohkoperunoista sinihomejuustokastikkeen kera. Pää mausteena perunoissa on valkosipuli ja cayennepippuri sekä suola ja paprikajauhe, unohtamatta öljyä. Muutaman kerran olen myös keittänyt perunoita jonkin aikaa kattilassa, jonka jälkeen olen laittanut ne astiaan ja uuniin paistumaan. Olen maustanut ne valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä (esim. rosmariini, oregano tai basilika),suolalla ja öljyllä. Kun perunat ovat kypsiä, olen valellut niitä vielä paistoastiassa olevalla yrttimausteöljyllä. Perunat toimivat hyvin esimerksi porsaan pihvin tai kanan kanssa.
Sinihomejuustokastike
1 prk kermaviiliä
valkosipulia maun mukaan
sinihomejuustoa maun mukaan
sitruunapippuria maun mukaan
Eräs ystäväni kertoi syövänsä jouluaattona uusia perunoita. Olin ihan ihmeissäni ja tuumasin: ”No mistä niitä silloin saa?” Hän kertoi ostavansa loppukesällä uusia perunoita noin reilun peukalon kokoisia ja keittävänsä niitä hieman, jonka jälkeen ne pakastetaan. Muutaman minuutin keittämisen jälkeen perunat jäähdytetään nopeasti jäisessä vedessä, kuivataan hieman, pussitetaan ja pakastetaan. Perunat otetaan pakkasesta suoraan kiehuvaan veteen kypsymään ja keitetään normaalisti suolavedessä. Ja kyllä muuten oli hyviä! Vielä voisi ehtiä laittaa perunat pakkaseen…
Miten sinä tykkäät syödä pottusi?
Oman maan potut ovat ihanan puhtaita ja maukkaita.