Tuloksia kuultu, vastauksia saatu.

Piinaviikot ovat ohitse.

Tapasin tänään lääkärin, ja sain vastauksia. Ahdistus iski samantien – olin kai kovinkin menestyksekkäästi siirtänyt tai jollain tavalla blokannut tunteitani ja pelkojani, kiitos väkisin tehdyn kiireeni.

Uutiset olivat hyviä, niin hyviä kuin tässä tilanteessa ne voivat olla. Leikkauksessa poistettiin kainalorasvan mukana 19 imusolmuketta, joista (kuitenkin vain!) kolme (mutta siis enemmän kuin oletin!) oli saastuneita syövästä. Viipalekuva oli puhdas, paitsi että kainaloon oli kuitenkin jäänyt jotain (ilmeisesti suurentunut imurauhanen, jonka epäillään sisältävän syöpää) ja toiseen munasarjaan oli puolessa vuodessa kasvanut parisenttinen kysta. Kainalo ultrataan vielä ja tsekataan mikä siellä vielä vaanii. Hoitona tulee olemaan neljä kuuria Taxotere-nimistä sytostaattia, joka annetaan kolmen viikon välein jos vain valkosolujen määrä sen sallii. Sen jälkeen leikatun puolen solisluun ja kainalon tienoo sädehoidetaan, 20 tai 25 kertaa. Näiden jälkeen meikän hormonitoiminta lopetetaan Zoladex-lääkkeellä ja aloitan aromitaasinestäjät (lääke, joka käsittääkseni lopettaa estrogeenin tuotannon), mikä tarkoittaa sitä, että tulen näin kolmevitosena saamaan vaihdevuodet.

On jotenkin helppoa kirjoittaa vain tulevista hoidoista, ulkoistaa itsensä tekstistään. Olla vain turta potilas, jota hoidetaan. Olla tuntematta liikoja tai muutenkaan sen enempää; luottaa vain siihen, että näin homma etenee ja minut hoidetaan. Tsempata kuin viimestä päivää, kun sivuoireet käyvät päälle täysillä. Olla vaan urhea ja unohtaa sen tunteen, miltä tuntuu kun maailma romahtaa.

Mä menin kuitenkin kysymään lääkäriltä, että paranenko. Vastaus ei ollut yksiselitteinen kyllä, vaan lääkäri sanoi, että hoidon tarkoituksena on minimoida uusiutumisen riskit. Ymmärsin sen niin, ettei uusiutunutta syöpää sairastavalle anneta nk. turhaa toivoa, vaikka tokihan tässä hoidoilla parantumiseen tähdätään. Kysehän on meikän kohdalla kuitenkin vain paikallisesti uusiutuneesta rintasyövästä, se ei ole ehtinyt levitä kainaloa kauemmas. Tällä hoitoarsenaalilla siis tosiaan vaan minimoidaan uusiutuminen – mutta niinhän sitä viimeksikin tehtiin. Silloin vaan puhuttiin myös paranemisesta. Siitä ennusteesta, että viiden vuoden kuluttua rintasyöpää sairastavista elossa on liki 90 prosenttia, ja annettiin ymmärtää että tottakai minä kuulun niihin, parantuneena. Nyt vasta kunnolla käsitän sen, että tuohon lukuun kuuluvat myös ne, jotka ovat elossa vaikka sairastavat edelleen rintasyöpää. Minähän kyllä aion olla tuossa prosenttiluvussa mukana vaikkei ennusteita mulle enää annettu.

Se on järkyttävä hetki, kun tajuaa, ettei välttämättä paranekaan. Siinä hetkessä ei ole mitään ylevää, ei mitään hienoa ajatusta siitä, että hei, nyt mä tajuan elämän merkityksen ja tiedän mitä elämälläni teen. Sitä vain katsoo taaksepäin, katsoo valintojaan ja miettii, että mikä helvetti mut tähän toi. Tulevaisuudessa siintää kuolema, ja sen ja tämän hetken välissä on pelkkää tyhjää. Ja se on pelottava ajatus, että on itsestä kiinni kuinka tuon tyhjän täyttää. Pelottaa, että kuitenkin se kaikki on turhaa, pelkkää sairautta vain. Että vaikka mitä tekisin, mä kuitenkin kuolen tän sairauteni takia. Helevetin masentava ajatus, ja hei, mulla on sentään päälääkkeetkin käytössä!

Kaipa se tieto nyt kuitenkin lisäsi tuskaa. Tai ainakin ahdistusta.

suhteet oma-elama ajattelin-tanaan
Kommentit (4)
  1. Hei!
    Mitä sinulle kuuluu? Olen käynyt täällä aina silloin tällöin katsomassa oletko päivittänyt blogiasi ja olen vähän huolissani, miten voit? Hyvää kevättä joka tapauksessa <3

  2. Hei Lily! Googlasin ”syöpä” ja ”blogi”. Löysin sivusi, mukavaa. Sujuvasti kirjoittelet elämästäsi syövän kanssa. Minulla on lymfooma. Saan seitsemän kierrosta sytostaattihoitoja. Tällä viikolla on toiseksi viimeinen. Minäkin pidän blogia kokemuksistani. Jos haluat vilkaista, löydät sen täältä: http://sairaanrakaselama.blogspot.fi/ Voimia! T. Heikki

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *