Ladataan...

Kuva lainattu: Silvia Brazzoduro on Unsplash

 

Rakennushankkeeseen on hankittava aina vastaava työnjohtaja. Laki määrää tämän asian Suomessa. Vastaavan on oltava koulutukseltaan ja kokemukseltaan tehtävään sopiva. Rakennusvalvontaviranomaisten vaatimukset pätevyydelle saattavat vaihdella paikkakuntakohtaisesti. Yleensä vaatimuksena on rakennusinsinöörin tai rakennusmestarin koulutus. Vastaavan työnjohtajan (kutsutaan myös vastaavaksi mestariksi) tulee olla rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymä, eikä rakennustöitä työmaalla saa aloittaa ennen kuin hyväksyntä on tehty.

 

Vastaava työnjohtaja toimii aina rakennuttajan eli tässä tapauksessa meidän etujen ajajana koko projektin ajan. Vastaava valvoo rakennustyön kokonaisuudesta. Myös, että rakennusprojekti etenee säännösten ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Vastaava työnjohtaja huolehtii rakennustyön aloittamisen ilmoittamisesta rakennusvalvontaviranomaiselle ja että tarkastusasiakirjat pidetään työmaalla aina ajan tasalla. Häneltä saa apua myös teknisessä neuvonnassa.

 

Vastaava työnjohtaja kannattaa valita huolella ja vaikka tavata ennen päätöksen tekoa. Tässäkin henkilökemioilla on merkitystä ammatillisen osaamisen lisäksi. Valinta kannattaa myös tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa rakennusprojektia, niin vastaava on alusta asti perillä kaikesta. Hankkeesta suositellaan aina sovittavan kirjallisesti, esim. kuinka monta työmaakäyntiä palkkio sisältää. Varmista myös, että hinta sisältää matkakorvaukset. Esim. arkkitehtiä kilpailuttaessamme osassa tarjouksista oli eritelty matkakulut kilometrikorvausperusteisesti. Hintaan voidaan sisällyttää myös urakointien kilpailutuksen vertailu, urakoinnin & materiaalien valinnoissa avustaminen. Vastaavan mestarin hintahaitari on noin 4000 - 7000 € luokkaa, riippuen mitä kaikkea sopimus pitää sisällään. Palkkio voidaan sopia myös tuntiperusteisesti, itse kannatan kuitenkin kokonaishintaa.

 

Ennen valintaa on hyvä kysellä suosituksia sopivista toimijoista esimerkiksi muilta rakentajilta. Mekin löysimme suosituksen perusteella meidän vastaavan mestarin. Meillä sopimukseen ei ole esim. määritelty tiukasti työmaakäyntien määrää. Normaalisti käyntejä on 30-50, mutta meidän vastaavamme käy niin usein kuin tarve vaatii.

 

Meidän tontilla on suoritettu viime viikolla maaperätutkimus, jonka tuloksia odottelemme. Maaperätutkimuksesta tulossa blogiin ensi viikolla tarkempi tietopaketti!

 

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN' / FACEBOOK / INSTAGRAM

Ladataan...

Rakennusprojektin melko alkuvaiheessa pitää päättää takan paikka. Suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja ovat mm. korvausilmalle varattava putken paikka, piipun/hormin paikat, ja esim. varaava takka tarvitsee vahvennetun betonilaatan alleen.
 

Kuva: @165m2

 

Takka tulee toimimaan meillä lisälämmönlähteenä ja tärkeänä tunnelmanluojana. Olohuoneessa takka on upea katseenvangitsija ja sijoitetaan näkyvälle paikalle. Paraatipaikka ansaitsee arvoisensa kauniin takan ja tyylillisesti yllä oleva Nordpeis Monaco takka on juuri sellainen. Suomen kaunein koti voittajan Tiiun takka on myös erittäin paljon mieleeni. Meille tulee näillä näkymin kiertoilmatakka olohuoneeseen. Valkoisella rappauksella ja mustalla kolmeen suuntaan avautuvalla nostoluukulla. Toiveissa olisi sijoittaa takka ikkunaseinälle niin, että sohvalta ja ruokailutilasta on siihen esteetön näkymä.

 

Kiertoilmatakan hyötyjä

 • Lämmittää nopeasti huoneilmaa
 • Lämmitysteho on säädettävissä eli takkatulta voidaan ylläpitää tunnelmanluojana. Vertaa esim. varaavaan takkaan, jossa jo muutaman pesällisen poltto saattaa kuumentaa asunnon pätsiksi.
 • Soveltuu hyvin maalämmön kanssa lisälämmönlähteenä
 • Puhdas palotekniikka, takan lasi pysyy puhtaana
 • Pienhiukkaspäästöt minimaalisia uusissa laadukkaissa takoissa
 • Voidaan asentaa vahvistamattoman lattian päälle

 

 

Kuva: @jotulstoves / Linnatuli.fi

 

Saunatuvalle haluamme myös kiertoilmatakan, mutta kevyempänä versiona. Monella valmistajalla on valikoimissaan tuollaisia mustia "pönttöjä", ylläolevat on Jotulin ja Linnatulen. Valkoinen Harmaja blogissa on kaunis Conturan takka. Tulipesän saa käännettävänä mallina, jolloin lasiluukun suunta voidaan sijoitella sinne, missä kulloinkin oleskellaan. Melkein kallistun itse tuollaisen jalallisen mallin perään, joka on hieman sirompi. Sijoittaisin takan saunatuvalla Linnatulen kuvan tavoin ikkunanurkkaan tai ikkunan eteen. Kuvissa muutenkin ihana tunnelma, samantapaista havittelemme saunatuvalle.

Kilpailutus takkojen osalta pitäisi pistää kohta puoleen käyntiin. Vaikka Rakenna ja remontoimessuilla nähtiinkin osa malleista livenä, niin mielelläni vielä kävisin katsomassa kaikki mallit ennen lopullisen valinnan tekoa.

 

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN' / FACEBOOK / INSTAGRAM

 

Ladataan...

Kun ryhtyy rakennusprojektiin, täytyy miettiä millaisella valmiusasteella haluaa talopaketin tilata. Lisäksi talovalmistajien toimitussisällöt voivat poiketa toisistaan huomattavasti ja tarjousten vertailu voi olla hankalaa. Meillä arkkitehti on onneksi apuna tarvittaessa tärkeässä vertailutyössä.
 

 

Avaimet käteen, muuttovalmis, valmistalo. Näillä termeillä usein kutsutaan toimitusta, jossa talotoimittaja hoitaa kaiken yhdellä sopimuksella ja pääset muuttamaan täysin valmiiseen taloon. Avaimet käteen toteutus on ensikertalaiselle rakentajalle ehdottomasti helpoin ratkaisu. Myös budjettia laatiessa helpoin tie, kun kaikki rakentamisen kustannukset ovat ennakkoon tiedossa.

 

Meidän nykyisen kodin avaimet käteen paketti sisälsi maatyöt, perustukset sekä etupihan ajoväylät ja niiden päällystämisen kivituhkalla. Myös pääsuunnittelu, vastaava mestari, rakennusluvan hakeminen sekä vesi- että sähköliittymien tilaamiset hoituivat silloisen talotoimittajamme Siklan kautta. Nämä kaikki osa-alueet eivät normaalisti kuulu kaikkien talotoimittajien paketteihin. Avaimet käteen toimituksessamme talon sisäpuolen työt, kuten tasoitus ja maalaus, lattioiden asennus, märkätilojen kaakeloinnit, kiintokalusteiden asennus jne. kuuluvat hintaan. Myös kaikki materiaalit kuuluivat paketin hintaan. Riippuen talovalmistajasta, voi heillä olla omat sisustusmateriaalimallistonsa, jotka saattavat olla suppeita ja hyvin tavanomaisia. Mikäli haluaa valita yksilöllisempiä tai parempia materiaaleja, niin luonnollisesti kustannukset nousevat.

 

Siklan avaimet käteen hintaan sisältyi Värisilmän sisustussuunnittelijan käyttö. Meille oli asetettu tietty hintakatto eri materiaaleille, esim. laminaatti 25 € / neliö. Jos valitsimme halvemman materiaalin, hinta hyvitettiin - jos taas kalliimman, saimme siitä lisälaskun. Siklan avaimet käteen paketti oli mielestäni melko joustava. Jouduimme kuitenkin tarkkaan pitämään kirjaa, ettei budjettiylityksiä tulisi, kun valitsimme parempia materiaaleja. Edellytyksenä myös oli, että teemme valinnat Värisilmän mallistosta.

 

 

 

Räätälöity toimitus. Nyt aiomme valita uuden talomme kohdalla valmiusasteeksi levyvalmiin eli ns. viittä vaille valmiin toimituksen. Joka tarkoittaa, että talo tehdään talotoimittajan puolelta ulkoa täysin valmiiksi, mutta jätetään sisältä levypinnoille. Levyvalmis toimitus on joustavampi vaihtoehto kuin perinteinen muuttovalmis talo, mutta vaatii meiltä enemmän työtä. Tämä toimitusmuoto antaa meille mahdollisuuden räätälöidä kodistamme täysin meidän näköisen ja saamme valita kaikki sisustusmateriaalit itse ilman valmiiksi määrättyjä mallistoja tai hinnastoja, ainoastaan oma budjettimme on rajana valinnoille. Levyvalmiissa talossa jätetään talon varsinaiset rakennustyöt ammattilaiselle. Sisustustyön voi hoitaa osaavana kaverina itse tai tilata urakointina ulkopuoliselta tekijältä. Me emme ole niin käteviä käsistämme, että tekisimme itse mitään sisustustöitä. Aiomme siis kilpailuttaa maalaus- ja tasoitusurakoinnin sekä sisustusurakoinnin. Haluamme myös päästä valitsemaan täysin vapaasti kaikki sisustusmateriaalit lattioista, kaakeleista ja kiintokalusteista lähtien.

 

Talopaketin voi tilata melkein millä valmiusasteella tahansa. Avaimet käteen ja räätälöidyn lisäksi on muitakin vaihtoehtoja. Talotehtaat käyttävät hieman eri nimityksiä valmiusasteista. Alla avattuna eri valmiusasteita.

 • Materiaali- ja elementtipaketit sisältää valtaosan rakennustarvikkeista työmaalle toimitettuna. Asennukset tilataan erikseen tai tehdään itse. Osuus valmiin talon kustannuksista 20-25%.
 • Runkovalmis kantavat ulko/väliseinät ja välipohja asennetaan valmiiksi. Loput työt tilataan erikseen tai tehdään itse. Osuus valmiin talon kustannuksista n. 30%.
 • Vesikattovalmis talo rakennetaan sateelta suojaan, muuten hyvin sama sisältö runkovalmiin toimituksen kanssa. Osuus valmiin talon kustannuksista n. 35%.
 • Muuttovalmis asiakkaan vastuulle jää vain pääsuunnittelijan ja vastaavan mestarin hankinta, tavaran vastaanotto, siivous, ulkomaalaus, perustukset. Osuus valmiin talon kustannuksista 80-85%.
 • Talovalmis (Avaimet käteen) muuttovalmista laajempi. Osuus valmiin talon kustannuksista 90-95%.

 

Kirjoittelen talotoimittajan valinnasta sekä kilpailutuksesta lisää, kun se tulee ajankohtaisemmaksi.

 

 

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN' / FACEBOOK / INSTAGRAM

Ladataan...

Meillä on selkeät toiveet tulevan talon ulkonäöstä, enkä malttaisi odottaa ensimmäisiä luonnoksia arkkitehdiltamme. Nykyisen kotimme julkisivuasioita ei mietitty ihan näin tarkasti ja ulkonäöllisiin seikkoihin olisi voinut silloin panostaa enemmän. Silloin ainoa toive julkisivulle oli, että saamme tummanharmaan talon.

 

Kuvat lainattu: @villa_vipan

Yllä olevan kuvan talon tyyli on juuri sitä, miltä haluamme tulevan kotimme näyttävän. Talon julkisivun värimaailma miellyttää kovasti. Luulen, että verhoilu on Siperian lehtikuusesta tehty ja sehän harmaantuu ajan saatossa kauniisti eikä vaadi välttämättä mitään pintakäsittelyä kuten maalausta.

 

Toiveemme talon ulkonäöstä

 • Moderni, selkeälinjainen arkkitehtuuri
 • Ulkoverhoilu pystylaudoituksella, materiaalina Siperian lehtikuusi. Arvokas & luonnollinen, on n. 40-100% kalliimpi ulkoverhoilumateriaali kuin esim. tavallinen kuusipaneeli.
 • Mustat ikkunan karmit & muut yksityiskohdat
 • Isoa ikkunapintaa oleskelutilojen puolelle ja muihin tiloihin huomioiden auringon kiertosuunta. Kuitenkin niin että näkösuoja naapureihin säilyisi.
 • Autotalli tai katos kytkettynä taloon. Ei erillisenä rakennuksena.
 • Talon ja pihan hyvä ulkovalaistus

 

Kuva lainattu: @honkarakenne

Yllä oleva kuva on Honkarakenteen messukohde Savukvartsi Vantaan Kivistön asuntomessuilta vuodelta 2016. Kohde on ekologinen hirsirunkoinen talo lehtikuusiverhoilulla ja sillä oli messujen alhaisin hiilijalanjälki. Tämä oli ulkonäöllisesti suosikkikohteeni tuolloin ja muistan, että kiinnostuin silloin ekologisemmasta rakennustavasta enemmän.

 

 

Kaava määrittelee joskus hyvin tarkastikin talon ulkonäköön liittyviä seikkoja. Asuinalueen kaavasuunnittelu määrittää kaavan. Lisäksi alueelle saatetaan laatia erillinen rakentamisohje, jonka koostaa kaupunkisuunnittelu. Näillä ohjeilla pyritään saamaan asuinalue yhtenäisen näköiseksi ja varmistetaan alueen vähimmäislaatukriteerit.

 

Kaava voi määrittää mm. seuraavia asioita

 • Katon kaltevuus, harjasuunta, materiaali, väritys
 • Julkisivun materiaali ja väri, saako olla puu/hirsi/kivitalo, onko vaalea vai tumma värimaailma?
 • Julkisivuarkkitehtuuri, moderni vai perinteinen?
 • Ikkunat
 • Kerrosluku
 • Terassit ja niiden koko, saako olla lasitusta?
 • Parvekkeet
 • Aidat, mitä materiaaleja saa käyttää ja pitääkö rajata naapuritontteja?
 • Pihan kasvillisuus
 • Piharakennukset, niiden määrä ja koko
 • Autopaikkojen määrä, autotalli, autokatos

 

Pinterestissä löytyy tallentamiani kuvia taloista, joiden ulkonäkö miellyttää meitä.

Odottelemme kuumeisesti arkkitehdiltä ekoja luonnoksia talon julkisivusta ja pohjasta. Talon asemointi tontille on alustavasti tehty ja se vaikuttaa kaikinpuolin hyvältä. Asiat edistyy :)

 

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN' / FACEBOOK / INSTAGRAM

Ladataan...

Kävimme viime viikonloppuna Myyrmäki-hallissa järjestetyillä Rakenna ja remontoi messuilla. Pientä jännitystä messuille osallistumisen suhteen aiheutti vauvan laskettu aika, joka ajoittui niin lähelle messuja. En kuitenkaan synnyttänyt messuilla! :)

 

Hyödyllinen 430 sivuinen Rakenna ja remontoi 2019 kirja :)

 

RR-messuilla oli mielestäni mielenkiintoisia näytteilleasettajia mm. seuraavilta toimialoilta

 • Talovalmistajat
 • Keittiövalmistajat
 • Kodinkoneliikkeet
 • Kunnat ja niiden tonttitarjonta
 • Eri lämmitysmuodot
 • Maatyöt ja perustusfirmat
 • Sisustusvalinnat, kaakelit, lattiat
 • Kiinteistövälitys
 • Portaat
 • Terassit ja lasitukset
 • Katto ja ikkunafirmat
 • Saunat
 • Talotekniikka, LVI, sähkö jne.

 

Yllä olevat kuvat Onrakenteen ja Gradon pisteiltä.

Tuollainen Onrakenteen ULLA kiertoilmatakka on meillä vahvana vaihtoehtona olohuoneeseen. Gradon KIDE tai LEIJU mallit on myös meidän ykkösvaihtoehtoina sisäportaiksi, kuvan porras on Kide. Gradon portaat on muutenkin mielestäni portaiden Ferrarit!

 

Lattiakaivoillekin on nykyään tyylikkäitä vaihtoehtoja <3

 

Messujen parasta antia oli se, että pääsi juttelemaan eri edustajien kanssa ja kyselemään tarkempia hintoja sekä pyytämään tarjouksia. Mukaan tarttui läjä esitteitä ja yhteystietoja. Saimme lisäksi uusia ideoita ja hurjasti tietoa mietinnässä olevista ratkaisuista. Muutamia ennestään meille tuntemattomiakin toimijoita mahtui mukaan. Tämän vuoksi messut ovat hyödyllinen käyntikohde kaikille rakentajille.

 

Selkeänä erona esim. asuntomessuihin tai vaikkapa Habitareen huomasin, että näytteilleasettajat tulevat huomattavasti aktiivisemmin keskustelemaan messukävijöiden kanssa. Tuntuu myös, että eri näytteilleasettajia on enemmän kuin asuntomessuilla. Etenkin tekniikkaan keskittyviä. Asuntomessut ja Habitare toki keskittyvät enemmän myös sisustuspuoleen.

 

Messujen miesvoittoinen kävijäkunta pisti silmään. Mukaan mahtui myös perheitä, kuten mekin. Lapsille oli oma Muksula, johon olisi voinut jättää lapsen hoitoon tunnin ajaksi. Meidän esikoinen totesi tulevansa meidän mukaan kiertämään messuja, koska tiesi näytteilleasettajien tarjoavan usealla pisteellä karkkia. Ovela poika!

 

Meitä kiinnosti messuilla seuraavat toimijat

 • ABB Oy kodin sähköistys ja automaatio, älykoti - Pitää miettiä sähkösuunnitelma huolella ja mitä toiminteita halutaan automaation taakse.
 • Ecoste Oy puu-/hirsirakenteiset kodit - Erittäin varteenotettava vaihtoehto talotoimittajaksi.
 • Ekovilla Oy lämmin, hengittävä ja ekologinen eristeratkaisu - Tätä halutaan meille!
 • Grado Design Oy
 • Pisarameri mikrosementtipinnat - Ainakin saunatuvan lattiaan ollaan mietitty mikrosementtiä.
 • Saunatohtori Oy
 • Suomen Sisustustakka Oy
 • Tulikivi Oy
 • Unidrain Oy design lattiakaivot - Mahdollistaa suurten laattojen käytön kylpyhuoneissa.
 • Vieser Oy lattiakaivojärjestelmät - Hyvä kilpailija Unidrainille, tyylikkäitä design lattiakaivoja!
 • Muutamia meille uusia yrityksiä saatiin lisäksi listallemme kilpailutusta varten maanrakennuksen, perustusten ja maalämpötoimittajien saralta.

 

Myyrmäki-hallissa järjestetään lisäksi Omakoti messut syksyisin, seuraavaksi ne ovat 25.-27.10.2019. Jännä nähdä, missä vaiheessa projektimme tuolloin edistyy.

Vauvakin syntyi tiistaina, jatketaan projektia nelihenkisenä perheenä <3

 

SEURAA

Blogit.fi / Bloglovin' / Facebook / Instagram

Pages