Ensimmäiset raksaviikot

Kaupallisessa yhteistyössä Lammi-Kivitalojen kanssa.

 

Elokuussa raksalla alkoi tapahtua, kun rungon pystyttäminen alkoi. Raksaviikkoja on nyt takana kuusi kappaletta ja kaikki on mennyt yllättävän hyvin. Meillä on luotettava runkourakoitsija, joka hoitaa runkourakan ns. avaimet käteen -periaatteella. Meille tulee Lammi-kivitalo, joten talon materiaalit tulevat heiltä vesikattoon asti (pois lukien ikkunat). Runkourakan ensimmäisenä päivänä Lammi toimitti meidän työmaalle tassut, lämpökivet sekä muuta rakentamiseen kuuluvaa tarviketta esim. harjateräkset. Heti seuraavana päivänä alkoikin rakentaminen eli anturan teko Lammin Tassuilla.

Lammin Tassu on valmiiksi perusraudoitettu ja muovilla ympäröity muotti, jonka avulla antura tehtiin mittatarkasti ja nopeasti. Tassut asetettiin tiivistetylle sorapatjalle talon mittojen mukaisesti noin päivässä ja seuraavana päivänä niihin valettiin betonit. Anturavalun jälkeisenä päivänä alkoi jo harkkojen ladonta.

Meidän talo rakennetaan LL400 Lämpökivestä. LL400 on perinteinen valueristeharkko, jota on valmistettu jo kymmeniä vuosia Lammin tehtaalla. Meidän valintaan vaikutti se, että harkot tehdään Suomessa ja niitä on käytetty jo vuosia eri rakennuskohteissa. Lammi oli meille tuttu ja turvallinen valinta. Samalla kivellä voidaan rakentaa sekä kellari että toinen kerros, mikä kuulosti myös selkeältä.

Talon takaosassa olevan kattoterassin seinät rakennetaan MH200 Muottikivestä. Meille tulee sisäseinätkin kivestä, koska haluamme saada mahdollisimman hiljaisen kodin, jossa ääni ei kantaudu huoneesta toiseen. Kantavat sisäseinät rakennetaan  MH150 ja MH200 Muottikivestä ja kevyet väliseinät tehdään VSK100 väliseinäharkoista.

Kun urakoitsija oli saanut ladottua harkkoja useamman rivin, niin maatyöurakoitsija kävi tekemässä talon sisä- ja ulkotäytöt. Talon sisäpuolelle tuotiin soraa, joka tiivistettiin tasaiseksi pohjaksi. Ulkopuolella talon seiniin tuli vesieristys ja patolevyt, jonka jälkeen seinän vierusta täytettiin soralla. Maatyöt jatkuvat vielä myöhemmin kun kellarikerros on rakentunut, sillä ulkotäyttöjä ei pysty vielä tekemään loppuun asti.

Vaikka runkourakoitsija hoitaa talon rakentamisen itsenäisesti, niin emme ole voineet olla kokonaan erossa rakennustyömaalta. Meidän vastuulla on ollut tehdä sopimukset muutamiin paikkoihin, joista saadaan ostettua rakentamiseen tarvittavia materiaaleja tai vuokrattua koneita. Me avattiin paikalliseen K-Rautaan rakennustili ja urakoitsija hakee itse työmaalle tarvittavat materiaalit, mm. puutavaraa, ruuveja tai patolevyt. Meidän tehtävänä on tarkistaa laskut viikoittain ja maksaa ne ajallaan. Betonivaluja varten avasimme tilin Ruskon Betonille ja urakoitsija tilaa betonivalut sieltä meidän laskuun. Työmaakopin, nostureiden ja telineiden vuokraaminen on myös meidän vastuulla. Rakennuttajan täytyy olla yhteydessä todella moneen paikkaan, mutta onneksi nämä kaikki vastuuasiat olivat meillä ennakkoon tiedossa, niin pystyimme kartoittamaan kumppaneita jo hyvissä ajoin.

Ensimmäiset raksaviikot ovat sujuneet hyvin, joten nyt pidetään sormet ja varpaat ristissä, että runkourakka sujuu näin mutkattomasti. Olen ehtinyt jopa leipomaan pitkästä aikaa pullaa, joten rakentaminen ei ole todellakaan vienyt meidän kaikkea vapaa-aikaa (ainakaan vielä). Talon sisähommat tulevat olemaan varmasti meidän osalta kiireisempiä, sillä tavoitteena olisi tehdä joitain kokonaisuuksia itse jos vain ehdimme.

Aurinkoisia syyspäiviä kaikille!

koti sisustus diy remontointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *