Raksa etenee

Meidän raksa on edennyt suunnitelmien mukaisesti syksyn aikana ja talon runko on nyt valmis. Taloon rakennetaan vielä katon sivulle tulevat viisteet ja sen jälkeen taloon saadaan katto päälle. Sitä odotamme kovasti, koska olisi hyvä saada talo säältä suojaan talveksi, jotta ei jouduta lumitöihin talon sisälle 😉 Vuoden vaihteessa alkaakin jopa 10 viikkoa kestävä talon kuivatus, kun katto on paikallaan, lattiavalut tehtynä ja ikkunat on saatu asennettua.

Ennen kuin aletaan fiilistelemään tulevia työvaiheita, voisin kertoa tarkemmin miten runkourakka eteni tämän syksyn aikana. Viime blogipostauksessa kerroin miten olimme saaneet maatyöt valmiiksi ja harkkojen ladonta aloitettiin perustusten päälle. Viimeiset viikot ovat menneet siis ensimmäisen ja toisen kerroksen harkkoja latoessa. Eristevaluharkkoja (Lammin LL400) ladotaan päällekkäin rakennesuunnitelmien mukaisesti. Harkkojen väliin tulee polyuretaanivaahtoa (Penosil GoldGun), jotta saumat saadaan tiivistettyä. Harkkojen väliin laitetaan myös vaakaan ja pystyyn harjaterästä, jotta runko on jämäkkä. Kun harkkoja on ladottu vajaa 2m, niin niiden sisälle valetaan betonia. Meillä betonit ovat tulleet Ruskon Betonilta, koska Lammin kivitalorakentajilla on sovittuna sinne hyvät alennukset. Meillä on sopimus auki Ruskon Betonille, mutta runkourakoitsija tilaa betoniauton sopivana päivänä paikalle.

Lammin valuharkot ovat ns. onttoja, joten sähkö- ja vesiputket  asennetaan seinän sisään. Valmista seinäpintaa ei siis tarvitse lähteä urittamaan  jälkikäteen, vaan kaikki putkitukset tehdään runkourakan aikana harkon sisään. Tämä on ehkä hieman hidastanut meidän runkourakkaa, koska meillä on panostettu valaistukseen ja äänentoistoon. Esimerkiksi valokytkimiä on normaalia enemmän, koska meillä on himmennettäviä valoja, joita ei voi laittaa tuplakytkimeen vaan ne tarvitsevat omat kytkimet. Olohuoneessa meillä on nostettu kaiuttimet seinälle katon rajaan, koska halusimme turhat johdot piiloon olohuoneesta. Kaiuttimien putkitukset piti suunnitella jo hyvissä ajoin sähkösuunnitteluvaiheessa. Runkourakoitsija toteutti putkitukset ja aukotukset työmaalla sähkökuvien perusteella.

Talotekniikan ostamme kokonaisuutena Spigot Oy:ltä ja olemme olleet yritykseen todella tyytyväisiä. Meidän ostamaan urakkaan kuuluu LVIS-suunnittelu eli siihen kuuluu lämmitys-, vesijohto-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät. Suunnitelmien lisäksi Spigot tulee myös asentamaan ko. järjestelmät sekä toimittaa tarvittavat laitteet ja materiaalit. Kaikki materiaalit eivät kuulu tähän urakkaan vaan sisustukseen liittyvät asiat, kuten valaisimet ja vesikalusteet, hankimme erikseen niihin erikoistuneilta jälleenmyyjiltä.

On ollut hienoa seurata runkourakkaa, sillä talon muodot ovat tulleet koko ajan paremmin esiin kun harkkokerrokset ovat nousseet. Meillä on talossa paljon isoja ikkunoita ja ikkuna-aukot ovatkin tuntuneet livenä paljon suuremmilta kuin 3D-ohjelmassa, jossa pyöritimme talon suunnittelua yhdessä arkkitehdin kanssa. Tämä on ollut kuitenkin vain positiivista, sillä tykkään itse suurista ikkunoista, jotka alkavat lattiatasosta. Leveyttä meidän ikkunaseinillä on n. 2,5-4m ja korkeutta  2,3-2,5m. Ikkunat tulevat Klas1:ltä Kuusamosta. Klas1 on erikoistunut suurien ikkunapintojen valmistamiseen (+3m leveät), joten halusimme ottaa kaikki ikkunat heiltä, koska muutoin meille olisi voinut tulla kahden toimittajan valmistamia ikkunoita.  Monilla muilla ikkunavalmistajilla ikkunoiden maksimileveydet ovat 3m.

Runkourakan puolivälissä saimme raksalle Parmalta ontelolaatat, jonka jälkeen pääsimme seisomaan toiseen kerrokseen. Jouduimme siirtämään ontelolaattojen toimitusta hieman eteenpäin ja toimituksen kanssa piti olla hereillä, koska ontelolaattoja ei voi toimittaa tontille etukäteen, vaan ne asennetaan isolla nosturilla suoraan rekasta. Ontelolaatoista osa oli 8m pitkiä, jotka olivat kuulemma pisimpiä mitä Parma valmistaa. Nämä tulivat meidän katetulle terassille, jonka arkkitehti ja rakennesuunnittelija saivat suunniteltua ilman teräspalkkeja. Tämä oli ehdoton toive meille, että taloon ei tule teräspalkkeja esim. katoksiin tai terassille.

 

Nyt meillä alkaa kiireiset viikot raksalla, sillä loppuvuoden aikana tapahtuu paljon eri työvaiheita, joissa on mukana eri urakoitsijoita. Meidän täytyy pitää huolta aikatauluista eli materiaalitoimitukset sekä urakoitsijat pitää saada tontille oikeaan aikaan, jotta raksa etenee suunnitellusti. Seuraavien viikkojen aikana on mm. katon asennusta, maatöitä, LVIS-asennuksia, lattiavaluja, ikkunoiden ja ovien asennukset sekä talon kuivatus. Talon kuivattamiseen menee useampi viikko, joten sitten saadaan hieman hengähtää ennen sisätöitä.

koti diy remontointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *