Maatyöt

Pääsimme aloittamaan maatyöt suunnitelmien mukaan alkukesästä. Tonttimme on haastava rinnetontti, joten maatöiden kesto ja kustannukset jännittivät jo etukäteen. Odotimme myös, että rinteestä löytyy kalliota jota tullaan räjäyttämään usean päivän ajan. Maaperätutkimuksessa kaivaukset olivat loppuneet noin metrin jälkeen kiveen, kallioon tai lohkareeseen. Joten meillä ei ollut varmaa tietoa mitä rinteen sisältä paljastuisi.

Yllätys olikin suuri, kun tontilta ei löytynyt kalliota. Maatyöt saatiin siis tehtyä ennätysajassa, alle kahdessa viikossa.

Alla kooste, miten meidän maatyöt eteni päivä päivältä.

Ennen maatöiden aloitusta

Kaadoimme  pienempiä puita ja pensaita jo heti tontin ostamisen jälkeen jotta pääsimme hahmottamaan tontin pinnanmuodot. Talon ja pihan visualisointi oli helpompaa, kun tontti oli ns. siivottu. Arkkitehti näkee suunnitteluaineistosta pinnanmuodot  ja pystyy suunnittelemaan talon hyvin sen pohjalta. Itselle tontilla pyöriminen ja näkymien tarkastelu helpotti suunnittelutyötä. Yli 10cm halkaisijaltaan olevien puiden kaatoon vaaditaan rakennuslupa, joten viimeiset ja isoimmat puut kaadettiin vasta juuri ennen maatöiden aloitusta.

Päivä 1

Tontilta poistettiin ensin pintamaa ja muu irtain aines. Pinnan alta paljastui paljon isoja kiviä ja hiekkaista oranssia maa-ainesta. Nyt tontille pääsi ajamaan jo pihaan, kun etuosaan kaadettiin kasa soraa.

Päivä 2

Toisena päivänä kiviä ja oranssia hiekkaa oli enemmän ja niitä oltiin kasattu tontin reunoille korkeiksi vuoriksi. Etupihalle oli kaivettu jo autokatoksen pohjat.

Päivä 3

Rinne oli kaivettu kokonaan auki tontin takaosassa. Tontilla oli noin 5m syvä kuoppa, mikä näytti hurjalta. Kalliota ei ollut paljastunut rinteestä ollenkaan. Isoja kiviä oli löytynyt lisää ja päätimme hyödyntää niitä pihan korkeuserojen pengerryksissä ja istutusten välissä koristeena.

Päivä 4

Pieni kallion lohkare/kivi löytyi tontin matalimmasta kohdasta ja se päätettiin kiilata rikki. Lohkare oli siis siinä kohtaa jossa rinnettä ei enää ollut. Räjäytys olisi vienyt enemmän aikaa, sillä se vaatii enemmän valmistelutöitä mm. naapuritalojen katselmuksia ja luvan hakemisen. Kiilaus taas hoitui nopeasti yhdessä päivässä.

Päivät 5-6

Lohkare kiilattiin rikki ja tontilta vietiin jälleen useita kuormia maa-ainesta pois.

Päivät 7-10

Viimeisinä päivinä autokatoksen ja talon kaikki putkistot, viemärit ja johdot laitettiin paikoilleen. Tämän jälkeen alueet peitettiin paksulla sorakerroksella. LVIS -urakoitsija toi tontille sähkökaapin ja paikallinen energiayhtiö kävi kytkemässä sähköt päälle. Kunnan rakennusavalvonnasta käytiin myös merkkaamassa autokatoksen ja talon nurkkapisteet.

Koska maatyöt etenivät niin nopeasti, niin heinäkuussa raksalla ei tapahtunutkaan mitään. Saimme ottaa pienen tauon raksa-asioista ja viettää rentoa kesälomaa mikä teki hyvää. Rakennustyöt alkoivat nyt elokuussa, joten siitä lisää myöhemmin.

koti piha-ja-puutarha remontointi oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *