Pohdintaa suomalaisista kodeista ja niiden sisustamisesta

Tein joku aika sitten Meillä kotona-sivuston testin, missä kyseltiin löytyykö kotoa samoja asioita kuin muilta suomalaisilta. Testi perustuu kyselyyn, johon vastasi yli 11 000 ihmistä. Oma tulokseni taisi olla 13/20, mikä kirvoitti pohtimaan, miksi kotini on samanlainen kuin muilla, vaikka olen koittanut tehdä siitä persoonallisen.

En käy testin kaikkia kohtia läpi tässä postauksessa.

1. Kivi-tuikut

Mulla on näitä muistaakseni 12. Osa on saatu lahjaksi, osan olen ostanut itse. Löytyy niin täysvärisiä kuin myös ”kakkoslaatua” olevia välivärejä. Omasta mielestäni nämä ovat simppeleitä, sopivat joka paikkaan ja kestävät yllättävän paljon kolhuja 😀

Värivaihtoehtojen puolesta nämä sopivat myös miesten koteihin, joten miksi eivät olisi suosittuja? Lisäksi kun ovat suomalaista tekoa. Kyselyssä 76 prosenttia vastasi omistavansa Kivi-tuikun.

2. Valkoiset keittiökaapit

49 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi keittiössään olevan valkoiset kaapit. Meilläkin on, koska keittiö on sama kuin tänne muuttaessa. Valkoinen on helppo väri. Siihen on yhdistettävissä kaikki mahdolliset värit ja siksi minäkin aion pitää keittiömme valkoisena.

Kuva on muutaman vuoden takaa, mutta muuten vaaleassa keittiössä on tumman puun värinen taso ja muuta väriä siellä täällä.

Ihmiset valitsevat keittiönsä toivottavasti oman maun ja talon tyylin mukaan, ei muodin. Itseni on esimerkiksi vaikea kuvitella meille vaalean mintun värisiä keittiökaappeja, mutta vanhempieni taloon ja tyyliin ne käyvät täydellisesti.

3. Fiskarsin oranssit sakset

Klassikko, toimiva klassikko. Suomalaista neroutta, ei kai tätä tarvitse edes sen enempää selitellä?

86 prosenttia kyselyyn vastanneista omistaa nämä sakset.

4. Muumimukit

Muumit mielletään suomalaisiksi ja minäkin olen lapsena ollut täysin kyllästetty muumeilla. Muistan, kun isä lähti aikaisin töihin ja kasetille oli telkkarista nauhoitettu Muumilaakson tarinoita ja niin minut istutettiin katselemaan niitä, ennen kuin äiti heräsi 😀

Muumit ovat sympaattisia hahmoja ja mukeihin on laitettu ihania kuvia. Monella varmasti muumimuistot liittyvätkin sinne lapsuuteen.Voihan myös olla, että muumeihin liitetty arvomaailma vaikuttaa mukien hankkimiseen?  Näistäkin mukeista osa on saatu lahjaksi ja osan olen ostanut itse. 71 prosenttia kyselyyn vastaajista omistaa muumimukin/mukeja.

5. Peikonlehti

Koko viherkasvitrendi on vasta viime vuosina nostanut päätään täällä Suomessa. Itsekin kasveihin hurahtaneina kasvatan kokoelmaa jatkuvasti, varsinkin vähän erikoisemmilla kasveilla. Osa viihtyy hyvin meillä, osa kupsahtaa melkein heti.. Meiltä löytyy kaksi peikonlehteä, yksi aarnipeikonlehti ja yksi, jonka version nimeä en edes tiedä.

Peikonlehti on helppohoitoinen, joten en ihmettele sen suosiota. Kuitenkin vain 15 prosenttia kyselyyn vastanneista omisti kyseisen kasvin.

6. Rottinkituoli

Viime aikoina muotiin ovat taas tulleet rottinkikalusteet. Ehkä rottingissa viehättää sen nostalgisuus, maanläheiset värit ja kestävyys? Kyselyssä kysyttiin eritoten rottinkituolia, joka löytyy viidesosalta (n.20%) vastaajista. Meiltäkin löytyy, koska muuten kyseinen yksilö olisi päätynyt kaatopaikalle.

Vähän kuin Kivi-tuikut, myös rottinki on mielestäni joka paikkaan sopivaa. Oli kyse sitten juuri rakennetusta tai melkein 100 vuotta vanhasta kodista, rottinki sopii sinne varmasti – jos se on asujan mieleen.

Samanlainen, mutta silti erilainen

Vaikka meidänkin kotoa löytyy paljon suomalaisten suosimia sisustusesineitä, koen, että en kuitenkaan kulje täysin trendien mukana. En ole koskaan sisustanut kotiani sen mukaan, mikä on muodissa, vaan sillä, mistä itse tykkään.

Yksi uusimmista sohvatyynyistäni käy yksi yhteen meidän ryijyn kanssa.

 

Sainkin joku aika sitten vanhaan blogiin kommenttin, missä todettiin meillä näyttävän melko mummomaiselta. En koe asuvani missään mummolassa, mutta tietysti jos musta-valkoinen ja kiiltävä, minimalistinen sisustus on kommentoijan mieleen, varmasti meillä näyttää mummolta. Itse kuvailisin meidän kotia lämpimäksi, kodikkaaksi ja viihtyisäksi. Meillä saa sohvalla olla kuin kotonaan eikä haittaa, jos jotain läikkyy jonnekin. Ystävät ovat sanoneetkin, että meille tulee kuin kotiin 🙂

Pohtiessani trendejä ja persoonallisuutta, mieleen tulee pakostikin se, että Suomi on pieni maa ja verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin, valikoima sisustamisessa on melko pientä. Tietysti netistä saa tilattua ja ulkomailta ostettua, mutta luulen monen muun suomalaisen sisustajan olevan kuin minä – kun visio iskee, se pitää toteuttaa heti niillä mitä on saatavilla. Joten onko ihmekään, että suomalaisten sisustajien kodit muistuttavat toisiaan?

 

Jos viihdyt muodin mukaisessa kodissa, siitä vaan! Jos rakastat kierrätystä ja vanhoja tavaroita, anna palaa! Kunhan koti tuntuu kodilta ja näyttää omalta.

koti sisustus trendit testit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *