Sato talteen näillä vinkeillä
Luonto antaa parastaan juuri nyt. Mansikat, mustikat, hillat, sienet, puolukat, herukat,omenat ja muut ihanat puutarhan sadot.
Miten ihanaa on ottaa marjoja puuron päälle talvipakkasilla pakasteesta. Tai niitä itse tehtyjä hilloja lättykesteille ja flunssassa lämmittää herukkamehua.
Meillä pakasteesta löytyy marjoja kokonaisina. Sekä omenasta, raparperista ja kirsikoista hilloa. Hillon tekeminen on helppoa. Laita vain haluamasi määrä puhdistettuja (ja pilkottuja) hedelmiä tai marjoja sopivan kokoiseen kattilaan ja hillosokeripussin ohjeen mukaan hieman vettä sekä hillosokeria, eikä keittäminenkään vie kauaa.
Tämän lisäksi mehustan herukoista mehuja. Mehustaminenkin on helppoa ja onnistuu myös ilman mehumaijaa. Mehumaijalla mehustamiseen ohje tästä. Dansukkerin sivuilla voit myös itse suunnitella ja tehdät ihanat etiketit pullojen ja purkkien kylkeen etikettiautomaatilla, kokeileppa ja tutustu samalla moniin erilaisiin säilöntävinkkeihin ja Dansukkerin tuotteisiin.
Itse käytän mehumaijaa, mutta alkukesän raparperimehut keitän yleensä kattilassa. Varaa sopiva kattila ja kattilaan yhtä marja kiloa kohti puoli litraa vettä. Kiehauta vesi ja lisää marja. Keitä noin 15 minuuttia. Erota marjat vedestä harson avulla apunasi toinen astia, joho mehu valuu. Kiehauta mehu vielä sokerin kera kattilassa, kuori vaahto pinnalta pois. Pullota puhtaisiin keitettyihin pulloihin ja nauti tai pakasta osa.
Hävikkivinkki; keitä hilloa mehustuksesta jääneestä marja-aineksesta!
Sieniä haluaisin oppia löytämään, tunnistamaan ja säilömään paremmin. Tänä kesänä kasvimaan sato oli vaatimaton, mutta ne itse kasvatetut vesimelonit tuli jo syötyä. Myös pihlajanmarjan, ruusunmarjan, juolukan ja variksenmarjan käyttöä haluaisin oppia vielä.
Huippuja nämä luonnon omat vitamiinit, nappaa ne siis talteen talveksi ja nauti nyt vielä tuoreeltaan kun sato antaa parastaan.