Löydä parhaat kirjat kesäksi. 17 kirjan vinkkilista! 📚

Löydä itsellesi parhaat kirjat kesään. Vinkkauslistalta löydät 17 kirjaa, jokaiselle jotakin. Maalaisromantiikkaa, uutuuksia, kesän kovimmat uudet kotimaiset dekkarit ja dekkarisarjat, esikoisteoksia, hömppää, chicklitiä, melankoliaa… kaikkea ihanaa! Eikun lukemaan siis!

📚 Juuli Niemi erottuu rakkaustarinoiden joukosta ironisen hauskan surullisella romaanillaan Mahdottomia oletuksia. 

Noran ja Juhon rakkaustarina saa alkunsa 2000-luvun alkupuolella kotibileissä parvekkeelta. Kertomus siitä miten me oletamme paljon, oletamme toisten puolesta, oletamme mahdottomuuksia ja näin olemme vaarassa menettää paljon, ehkä sen tärkeimmänkin ja toisinaan jopa menetämmekin. Suoraa puhetta seksistä parisuhteessa sekä menneisyyden arvista ja kokemuksista.

Erilainen, särmikäs ja vaikeiden asioiden äärellä horjuva rakkaustarinan alku.

WSOY 2022,383 sivua.

🎧Hakoisten Anna on Riikka-Maria Rosenbergin ihastuttava ajankuvaus naisten elämästä 1700- luvun Suomessa.

Tämä kirja oli Viisikko-lukupiirimme toukokuun valinta. En lue yleensä historiallisia kirjoja, mutta tämä olikin aivan huippu. Sarja seuraavia osia odotellessa.

Anna Magdalena Lilliebrunnin kohtalo on jäädä vanhaksipiiaksi, mutta elämässä alkaa uusi vaihe kun, Annalle nimetään puolisoksi pikaistuksistaan mainetta niittänyt  upseeri Karl Gustaf Uggla. Voi mitkä nimet kirjan henkilöillä onkaan!

Hakoisten kartanossa on tarjolla kopeita sukulaisia ja miehen rakastajatar. Mihin Anna joutuukaan?

Kirja tarjosi kiehtovia historiallisia faktoja, mielikuvituksen liitämään saavia kuvauksia, rakkaustarinan ja sukujen saloja. Mielenkiintoiset kuvaukset kartanoelämän arjesta ja juhlasta olivat taiten kirjoitettu, juhlapöytien antimet saivat veden kielelle.

Hushållerska, joka valmistelee nukkumaan ja sanan käänteet joissa hameen helmat saadaan nousemaan ovat hienointa ajankuvaavaa kerrontaa jota olen aikoihin lukenut, voi jospa olisin ollut paikalla kartanossa.

Tammi 2022, 384 sivua.

📚 Seppo Jokinen pistää taas Tampereella parastaan komisario Koskisen joukoissa kirjassa Pahasti tehty. 

27. Komisario Koskinen-sarjan dekkari ei taaskaan tuota pettymystä. Olen lukenut nämä kaikki. Koskiseen perustuva sarja, joka parhaillaankin pyörii televisiossa taas ei vakuuttanut, joten sen jätin muiden katsottavaksi.

Tällä kertaa tutkitaan henkirikosta, jossa Nesteen pihalle jätetystä autosta löytyy kuristettu ruumis. Mysteeri alkaa avautua, ja epäiltyjen joukossa esiintyy Koskisen ryhmälle tuttu nimi, joka nostaa esiin menneisyyden virheitä. Koskisen ura ja parisuhdekin joutuu kovalle koetukselle komisarion omien valintojen takia.

Maailman paras kesäloma dekkari löytyy tästä! 🖤

Crime Time 2022, 368 sivua.

📚 Elina Annola sykähdyttää sydänalaa surullisella ajankuvalla esikoisteoksessaan Kunnes kukkivat puut. 

Opettajan kesäloma edessä ja vihdoin seitsemän vuoden tavoittelun jälkeen saatu opettajanvirka takaavat Emilialle unelmien kesän. Somesta tutut annoskuvat, Artekin huonekalut ja pakollinen Norjan matka kuuluvat elämään, myös Emilian pitää saada nämä.

Emilia on varma, että tämä kesä on kaiken uuden alku. Uusi parisuhde, piknik-illat Linnamäen kallioilla ystävien kera. Huulilla hymy, ilo, huulipuna Mandarin O. Kesä. Siitä se elämä alkaa.

Äiti soittaa, että Auri-täti on kuollut. Tuntemattomaksi jääneen tädin hautajaisissa Pohjanmaalla, mansikkapelloilla Emilia palaa juurilleen. Oireet ja sairaudet peräperää, rahahuolet sekä tädin päiväkirja vievät Emiliaa tapahtumiin ja syviin vesiin.

Todentuntuinen, elämänmakuisen surumielinenkin kuvaus kaikesta siitä mitä nuoren kaupunkilaisaikuisen pitäisi olla, mutta kun läsnäolon ja pysähtymisen hetki oman itsensä eteen liukuu sormien välistä kuin hiekka. Välillä teki mieli huutaa ääneen päähenkilölle, että älä googleta kaikkia oireita, kirja herätti tunteita.

Tämä kosketti.

Bazar 2022, 332 sivua.

📚 Liisa Tammion romaani Kemiaa ja kelvottomia miehiä on takakansi tekstiinsä saanut maininnan ”hulvaton chick lit-romaani. Minusta tämä oli enemmin maalaisromantiikkaa vanhahtavaan tyyliin.

Kun Mervin kihlattu osoittautuu petturiksi, samassa hänen elämäänsä astuu uusi mies, hänen oikea isänsä. Isän yllättävä ilmestyminen on alkusysäys Mervin ja hänen ystävänsä muuttoon maalle. Monien sattumusten ja onnettomuuksien summa maalla tuo Mervin elämään monia uusia miestuttavuuksia. Lieneekö joku heistä saa Mervin sydämen sykkimään?

Aivan hyvä kirja, mutta ei kuitenkaan oikein lähtenyt kerronta kulkemaan jouhevaan ja uskottavaan tarinaan. Muutaman virkkeen välein tapahtui useampikin kuolema, ja kyse kun ei ollut dekkarista oli nämä vähän epäuskottavia kohtauksia. Vanhahtavaksikkin ehkä tarkoitettu kerronta ei oikein osunut nyt kohdalleen, jotain uupui.

Saga Egmont 2021, 216 sivua. 

📚 Aino Leppänen on kirjoittanut lukion opettajan arjesta ja koulumaailmasta korona-ajan kynnyksellä ja sen aikana kirjassaan Terkuin ope. 

Aisku on kutsumusammatissaan lukion äidinkielen lehtorina. Arki sujuu yksinhuoltajana Alina tyttärelle ja lentopallo joukkueen valmentajana. Korona iskee, koulut menevät kiinni ja etäkoulu alkaa. Ex-mies tulee etätöihin saman katon alle, janottaako vanha suola vai virittäisikö jotain uutta. Rehellisen valmisruoka arjen ja oppilaiden tempausten värittämää kuvausta varsin totuudenmukaisesti kuvaava kirja.

Tätä lukiessa, tuli tunne että aivan samat jutut ja ongelmat koulumaailmassa on edelleen, mutta korona ja etäkoulu tuntuivat jo jotenkin historialliselta ajanjaksolta. Hyvä kirja, samaistuttava, kevyt ”chicklitmäinen” arkirealistinen lukukokemus.

Myllylahti 2022, 328 sivua.

📚Paholainen pukeutuu Pradaan on saanut uuden jatko-osan Lauren Weisbergerin kynästä, Paholainen puuttuu peliin. 

Chick lit kirjallisuutta, jossa vuodet ovat vierineet ja ystävyyttä taas tarvitaan Emilyn, Miriamin ja Karolinan kesken. Manhattanilta on muutettu esikaupunki alueille ja perhe-elämät kukoistavat, vai kukoistavatko sittenkään? Kun yhden ystävyksistä elämä saa kolauksen ja kataluuksia alkaa paljastua naiset yhdistävät voimansa.

Tämä ei vakuuttanut. Luin kurjan kuitenkin loppuun ja loppua kohti tarina parani ja jouhevoitui. Muuten näiden naisten elämä jäi varsin irralliseksi ja pinnalliseksi tällä kertaa, chick lit tyylikin oli niin ja näin.

Nemo 2022, 383 sivua.

📚 Asta Ikosen Rakkautta röttelössä on kuin suoraan Anni Polvan kirjoista tuttua siirtolapuutarha romantiikkaa. Olin myyty heti ensi sivusta alkaen. Mistä näitä löytyisi kesälomalle kassillinen?

Anni aloittaa kesälomansa yllättäen siirtolapuutarhamökistä, hän perii yllättäen mökin juuri lomansa alkajaisiksi tuntemattomaksi jääneeltä sedältään.

Velipuoli Jopi liittyy Annin seuraan remontoimaan mökkiä ja viettämään omaa lomaansa sisarpuolensa kanssa. Naapurimökeissä asuu toinen toistaan värikkäämpiä ja kiinnostavia persoonia, ja sisarukset viihtyvätkin siirtolapuutarha-alueella mainiosti. Aidan toisella puolella majailee sopivasti heidän ikäisensä Sofia ja Juuso, joiden kanssa löytyy paljon yhteistä puuhaa ja nikkaroitavaa. Väärinkäsitykset tulevat useammankin kesäromanssin tielle ja kuinkas sitten kävikään?

Reuna 2021, 144 sivua.

📚 Anni Saastamoinen on luonut huikean kuvauksen kahden erillisen päähenkilön tarinaksi siitä, kuinka on helpompi pärjätä ja antaa tunteiden padon kerääntyä kuin ryhdistäytyä tai etsiä ketään kenelle puhua.

Ja mutta että sitten on kertomus Luigista. Se on myös kertomus Lailasta. Kaksi erillistä päähenkilöä on molemmat tahoillaan olleet suuren oman henkilökohtaisen menetyksen edessä. Luigi on kokenut avioeron ja on yksin kummissaan uudessa asunnossa, eikä osaa ryhtyä mihinkään. Lailan ystävä on kuollut yllättäen. Laila ei saa puhuttua omasta raastavasta surusta kenelleekään, pitkän yhteisen ystävyyden omaavasta neljän hengen ystäväporukasta yksi on poissa, ja kahta muuta Laila ei halua vaivata, Laila on yksin surunsa kanssa.

Yksin, mutta silti jokaiseen aamun kannattaa nousta. Lämminhenkinen, ihana ja surupukuinen arkirealistinen, jopa lohduttava kirja. Loistava lukukokemus!

Gummerus 2022, 218 sivua.

📚 Anna Alangon esikoisteos Ensimmäinen kesäpäivä oli todella ahdistavaa ja katkeraa luettavaa.

Nainen, mies ja lapsi. Uutta lasta toivotaan ja yritetään. Parisuhde rakoilee, katkeroituu, muuttuu pahantuuliseksi avoimeksi suhteeksi.

Kirja parisuhteesta ja perhe-elämästä. Kirjan henkilöillä ei ole nimiä, on vain iso lapsi, pieni lapsi, koulukaveri… Luin kirjan loppuun saakka, vaikka se olikin ahdistavaa ja välillä raivostuttavaa luettavaa, ensimmäisestä kesäpäivästä ei ollut tietoakaan.

Otava 2022, 304 sivua.

📚Minna Mikkanen luo mahtavaa aavemaista kevytdekkari tunnelmaa, niin että välillä hirvittää lukijaakin kirjassa Mustissa vesissä. 

Pihla ja Henri ostavat kesämökin lammen rannalta ja valmistautuvat ensimmäiseen mökkeily kauteen laittelemalla paikkoja kuntoon. Pinja viettää mökillä koko opettajan kesälomansa, Henri puolestaan vierailee mökillä viikonloppuisin tuoreesta työpaikan vaihdoksesta johtuvien vähien lomapäivien takia.

Outo naapuri, höppänä Alina-mummo, aavemainen soutelija, hillasuon mustista vesistä kesken marjareissun löytyvä kumisaapas ja kaiken kukkuraksi vielä Henrin ja Pihlan mökin entisen asukkaan vuosia sitten kadonnut ruumis saavat Pihlan mielikuvituksen laukalle. Pihla päättää selvittää mitä lammen mökkikylässä tapahtuu myös oman henkensä uhalla.

Ronskilla otteella ja kielellä höystetty, väliin pelottavankin todellinen suokuvauksineen kirja pitää lukijansa otteessaan. Taidan joutua omille suoretkilleni tästä lähtien ottamaan seuraa, ettei oma mielikuvitus juokse liian tiuhaan kun kumisaapas uppoaa lämpäreeseen.

Reuna 2022, 188 sivua.

📚 Julien Sandrelin Unelmien lista saa nauramaan ja itkemään, myös lämpö läikähtää sisimmässä.

Thelma on uranainen, pariisilainen yksinhuoltaja jalkapalloa rakastavalle pojalle. Hänen poikansa jää rekan alle ja vajoaa koomaan. Ennuste ei ole hyvä ja epätoivo valtaa äidin sydämen.

Thelma löytää poikansa salaisen unelmien vihon ja päättää toteuttaa pojan haaveet ja kuvata ne, jotta sairaalan väki voi pistää videoita pyörimään sairaalasängyssä makaavalle pojalle. Unelmien lista vie Thelman jalkapallokouluun, Tokioon kokeilemaan kummallista vessaa, punaiselle matolle ja moneen muuhun riemukkaaseen seikkailuun. Herääkö poika? Mitä Thelma oppii itsestään ja äitiydestään? Lue niin tiedät.

Tammi 2021, 213 sivua.

🎧 Tittamari Marttisen Säntilliset vieraat on nopea lukuinen tarinakokoelma itsenäisiä kertomuksia.

Samaistuttavia tositarinoita taitavin sanan kääntein. Hieman Anna-Leena Härkösen novellikokoelma tyyppisiä kertomuksia ulkomailta, kotimaasta, korona-ajasta ja vierailija tyypeistä ja tyyleistä.

Oivaa kesälukemista välipalaksi.

Avain 2022, 205 sivua.

🎧 Jojo Moyes koukutti lukijansa Yömusiikkia kirjassaan kertaheitolla.

Viulisti Isabelin mies kuolee yllättäen, ja varakkaaseen elämäntyyliin tottuneen perheen elämä mullistuu. Isabel ja hänen kaksi lastaan joutuvat karun totuuden eteen, jossa selviää että perheellä on vain velkaa. Lontoon talo täytyy myydä, lastenhoitajastakin joudutaan luopumaan ja muutto maaseudulle on edessä. Romanttinen kartano maalla osoittautuu rähjäksi, jossa ei ole edes toimivaa jääkaappia saati kylpyhuonetta.

Rahaton ja avuton Isabel pyytää apua naapureilta talon suhteen, mutta kaikilla ei ole puhtaat jauhot pussissa.

Lämminhenkinen kasvu- ja selvitymistarina äidistä ja kahdesta lapsesta, jotka kukin tahoillaan tekevät surutyötä ja etsivät paikkaansa. Ihastuttava kerrassaan!

Gummerus 2021, 421 sivua.

📚 Reijo Mäen uusin Vares-dekkari Hotel California ei vakuuttanut tällä kertaa, moneen otteeseen kyllästyin turhaan jaaritteluun ja toiminnan puutteeseen. Onneksi luin kuitenkin kirjan loppuun, koska sen paras anti oli loppu metreillä.

Vares vierailee työtehtävissä rapakon takana, mukanaan novellikirjailija Luusalmi. Maastopalot ajavat yksityisetsivän takaisin Turkuun, mutta valtameren takaiset kummitukset näyttäytyvät myös Turun toreilla ja turuilla ja tapahtumia riittää.

Otava 2022, 359 sivua.

📚Kirsi Pehkonen on julkaissut jo kuudennen osan Jylhäsalmi-sarjasta, Uutta elämää Jylhäsalmi. Sarjan kirjat ovat itsenäisiä jatko-osia, ja ne voi lukea missä järjestyksessä vain, täydellinen riippumatto-sarja kesäksi.

Jälleen lossi tömähtää rantaan Jylhäsalmen puolella ja Lossarin-kahvilassa tuoksuu tuore, vahva kahvi. Tänä kesänä lossi tuo kyydissään Inkerin, joka on valittu kotikylälleen kesäksi eläinlääkäriksi. Mikäs se on Inkerin ajellessa kotimaisemissa navetasta toiseen, vaikka välillä pitkät työvuorot vaativat veronsa. Miten on Inkerin sydämenasioiden laita, onko toinen kesätuuraaja mieleen vai Jylhäsalmen oma salaperäinen kasvatti? Luvassa myös jännittävän kutkuttavia hetkiä, mukana menossa lehmien lisäksi tuttuja kyläläisiä ja lapsuudenystävä Jenni.

Jos haluat tietää mikä harrastus on suuntiminen, on tämä sinun kesäkirjasi.
Luvassa siis Maatilaromantiikkaa Jylhäsalmen maalaisidyllissä. Suuntimisesta tuli kyllä itselle heti uusi harrastus, suosittelen. Myös melontareissu kuumetta nostattaa tämä kirja.

Karisto 2022, 333 sivua. (Kirja saatu pr-tuotteena Karistolta.)

Nyt kyllä löytyi kirja, joka alkaa ja päättyy huikean kutkuttavan jännittävästi.

🎧 Kirja, joka on täynnä yllättäviä käänteitä ja vauhdikkaita tapahtumia sivu sivulta on Christian Rönnbackan uusi dekkarisarja avaus Henna Björk Isku. 

Tämä kirja oli mennä minulta sivusuun, viimeisimmässä Rönnbackan Hautalehto-sarjan kirjassa ymmärsin, että Hautalehto jää tauolle ja Henna Björk ottaa hänen paikkansa. Jotenkin, en innostunut ajatuksesta ollenkaan, mutta onneksi tartuin tähän. Nimittäin, nyt taisi itse Hautalehtokin jäädä pimentoon tämän kirjan käänteiden tahdissa.

Kirjan kuunteluun meni neljä päivää pienissä erissä.

Jännimpien kohtien lähestyessä oli pakko välillä vetää henkeä ja kuunnella radiota.

Aivan huikeista huikein jännäri aikoihin! Jotenkin välillä kävi mielessä välillä kirjan edetessä, josko kohta Antti Hautalehto tulisi apuun, mutta eipä tietenkään, tämä on Hennan ihan oma itsenäinen dekkarisarja ja hyvä näin.

Viimeisimmässä Hautalehto-dekkarissakin vieraillut Henna Björk on palannut Ruotsiin, vain kuullakseen että vanhojen poliisitehtävien tapahtumien vuoksi terapia-istunnot kutsuvat ja puhelinneuvonta saa riittää poliisin riveissä siihen saakka. Elämä saakin uuden käänteen, kun Henna saa tehtävän Suomen poliisista. Björkin tehtävänä on tuoda entinen lapsisotilas Ismael elävänä Suomeen. Kansainvälinen rikollisjärjestökin on pian ihmeissään Hennan suhteen ja kyytiin päätyy myös ylimääräinen matkustaja.

Lue tämä, et tule lukemaan yhtään tylsää lausetta, lupaan sen!

Hautalehtokin muuten pääsee pian taas kehiin, kun uusi Kostajan merkki ilmestyy lokakuussa, en malta odottaa!

Bazar 2022, 272 sivua.

Toukokuussa luin yhteensä 17 kirjaa, 5051 sivua. Oi ihana toukokuu. Mahdottoman luipakkaa lukemista oli. Töiden osalta mahdottoman kiireistä, mutta kaikki muu liikenevä aika työmatkat, kotityöt ja puutarhahommat ovat sujuneet kirjan kera vastapainoksi.

~Villasukka

blogit-150x60.png

kulttuuri kirjat suosittelen ajattelin-tanaan
Kommentit (9)
  1. Vuoden ensimmäinen lukukuukausi – Villasukka | Lily
    30.1.2023, 19:18

    […] Terkuin ope,Aino Leppänen. […]

  2. Lokakuun kirjat 🍂 – Villasukka | Lily
    30.10.2022, 10:45

    […] Lue myös Elina Annolan Kunnes kukkivat puut arvio.  […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *