Banaaniletulla hyvä päivä käyntiin
Banaanilettu on aihe josta on pitänyt kirjoittaa jo monta kertaa aikaisemminkin, mutta koskaan en saa letuista haluamani kaltaisia valokuvia joten teksti on jäänyt toteuttamatta. Tänä aamuna tuli fiilis että haluan aiheesta viimein kirjoittaa, joten kuvina toimikoot ei-niin-viimeistellyt kuvat ajalta jolloin ulkona tarkeni vielä syödä. Sovitaan että ei ne kuvat ratkaise vaan se letun maku. 🙂
Lettujen ohje on simppeli, lopputulos ainakin minun suuhuni maistuva ja pitää nälkää pitkään. Netistä ja kavereilta ohjeesta löytyy lukuisia variaatioita. Oma perusohjeeni on ensimmäinen jonka aikoinaan kuulin. Letun täytteet kuitenkin vaihtelevat usein sen mukaan mitä kaapista löytyy.
Yhden hengen lettuannoksen valmistamiseen tarvitset:
1 banaani
2 kananmunaa
kylmäpuristettua kookosöljyä paistamiseen
Ensin yhdistetään banaani ja kananmunat. Käytän sauvasekoitinta, sillä letusta saa kuohkeamman ja jollain tapaa makeamman. Ville muussaa haarukalla, tuolloin lettu maistuu hieman enemmän kananmunalta. Tykkään paistaa letun nopeasti melko kuumalla pannulla, sillä tuolloin keskustan saa jäämään jopa hieman raa’aksi, eli herkullisen makeaksi. Ville taitaa paistella matalammassa lämpötilassa, jolloin lettujen laatu säilyy kieltämättä tasalaatuisempana ja letun saa isolta paistinpannulta nostettua vaikka kokonaisena lautaselle. Omalla tavallani tehtynä letut jäävät löysemmiksi eikä niistä tule kovin visuaalisesti kauniita mutta kukapa siitä välittäisi, heh. Meillä käytetään kookosöljyä paistamiseen mutta muutakin öljyä tai rasvaa voi käyttää.
Letun päällä tarjoillaan meillä yleensä rahkaa, chia siemenistä tehtyä kiillettä ja esimerkiksi mustikoita. Omaan versiooni sopii mielestäni maustamaton rahka paremmin, sillä maustetun rahkan kera annos on todella makea. Tunnustan kuitenkin maustavani rahkan lisäämällä koristeeksi hippasen suklaista proteiinijauhetta. Aikaisemmin saatoin lisätä proteiinia jos paistotaikinaan, mutta totesin pian että tuolloin lettu palaa helpommin.
Kuten jo kirjoituksestani huomaa, letun voi tehdä hyvin monella tapaa. Yhteistä tavoille on kuitenkin se, että letuista tulee hyvä mieli koska ne ovat todella ravitsevia ja myös terveellisiä. Olen sitä mieltä että päivä ei voi olla huono jos se alkaa banaaniletulla. Sitten kaikki testailemaan!