7 helppoa ja halpaa lohturuokaa
Edellisten viikkojen aikana, kun melkein kaikkea on rajoitettu, mä oon keskittynyt siihen, että syön mahdollisimman hyvin. Reagoin usein stressiin niin, että mun ruokahalu katoaa, mistä seuraa tyhmä kierre, joka johtaa väsymykseen ja alentuneeseen mielialaan.
Nämä poikkeusolot saattavat lisätä myös syömishäiriöistä käyttäytymistä. Epävarmuudessa vellominen voi aiheuttaa sen, että tekee mieli alkaa kontrolloida niitä asioita joita pystyy hallitsemaan, esim. ruokaa.
Puhun muutenkin intuitiivisen syömisen ja itsensä kuuntelemisen puolesta, mutta juuri nyt nämä asiat ovat musta erityisen tärkeitä. Jos elämässä on yksikin asia, josta voi saada lohtua ja iloa, siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Intuitiivinen syöminen tarkoittaa mulle sitä, että pidän ateriarytmistä kiinni, mutta en rajoita itseltäni mitään ruoka-aineita ”epäterveellisyyden” takia.
Rakastan kasviksia, pastaa, paistettua tofua, kaurakermaa, linssejä ja leipää, ja niistä mun ruokavalio suurimmaksi osaksi koostuu. Ruoka voi kuitenkin olla terveellistä sekä kehon että mielenterveyden kannalta. Siksi mä syön välillä myös sipsejä, suklaakeksejä ja vaahtokarkkeja kaakaon seassa.
Seuraavaksi esittelen seitsemän ruokaa, jotka ovat ilahduttaneet mua tosi paljon tässä viime aikoina. Vaikka mulla on nyt paljon ylimääräistä aikaa, en silti jaksa seistä mun keittosyvennyksessä tuntikausia. Nämä reseptit ovat siis sekä supermaukkaita että helppoja (ja tietysti vegaanisia):
Lohkoperunat ja hampurilaiset
1 kg kiinteitä perunoista, esim. siikli
4 hampparileipää, esim. reissumies
1 pkt kasvisjauhispihvejä
1 tomaatti
muutama lehtikaalin lehti tai jotain muuta vihreää
ketsuppia/majoneesia
1 prk kaurafraichea (esim. oatly)
1 valkosipulinkynsi
tuoreita yrttejä (esim. tilli tai persilja)
Lohkoperunat valmistetaan niin, että perunat pilkotaan kuorineen ja laitetaan hetkeksi vedellä täytettyyn kulhoon, jotta tärkkelys huuhtoutuu niiden pinnalta pois. Sen jälkeen kieritetään pellillä oliiviöljyssä ja mausteissa (esim. suola, pippuri, rosmariini) ja paistetaan 180-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Katso tarkempi ohje Satu Koiviston blogista.
Apetitin kasvisjauhispihvit ovat musta parhaita burgereihin, mutta jos haluat tehdä pihvit itse, kokeile tätä mustapapupihvien ohjetta. (Yllä olevassa kuvassa on lohipihvejä, koska kaikki muu oli hamstrattu, älkää hämmentykö.)
Tomaattiviipaleita ja lehtikaalin lehtiä voi vähän paistaa pannulla tai laittaa ne leivän väliin ihan tuoreena.
Lohkoperunoiden kanssa on kiva syödä kaurafraichesta, hienonnetusta valkosipulista ja yrteistä sekoitettua kastiketta.
Porkkana-linssisosekeitto
1 kg porkkanoita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl linssejä
1 kasvisliemikuutio
1 dl kaurakermaa
öljyä ja vettä
mausteita: esim. juustokumina, savupaprika, kurkuma
päälle: lehtikaalisipsejä (muutama lehtikaalin lehti)
Kuori ja pilko sipulit ja kuullota niitä hetken öljyssä kattilan pohjalla. Lisää porkkanat ja vettä sen verran että ne peittyvät (n. 1 l). Lisää kasvisliemikuutio, kun vesi kiehuu. Keitä porkkanoita n. 20 minuuttia, kunnes haarukka alkaa mennä niistä melko helposti läpi. Lisää huuhdellut linssit ja loput mausteet ja keitä vielä 5 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja kaada sekaan kaurakerma.
Lehtikaalisipsit: Huuhtele lehtikaalin lehdet ja kuivaa ne huolellisesti (muuten niistä tulee uunissa löllöjä). Riivi lehdistä irti suupalan kokoisia osia, kierittele ne uunipellillä oliiviöljyssä ja mausteissa (esim. sitruunapippuri). Paista 175-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Tarkkaile etteivät lehdet kärtsää. Lehtikaalisipsejä on kiva ripotella keiton päälle tai syödä leivän kanssa.
Täytetyt paprikat
4 isoa paprikaa
2 dl kvinoaa (tai riisiä/ohraa)
2 dl soijarouhetta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
tacomaustepussi
öljyä ja vettä
Laita kvinoa keittymään ja paista sillä aikaa soijarouhe ja sipulit. Kuullota pilkottuja sipuleita ensin pannulla öljyssä, lisää sitten soijarouhe ja imeytä siihen lisää öljyä. Lisää 1 dl vettä hitaasti, niin että soijarouhe turpoaa. Kaada sekaan maustepussi.
Sekoita kvinoa ja soijerouheseos toisiinsa. Leikkaa paprikoista hattu irti ja koverra siemenet sisältä pois. Lusikoi täyte paprikoiden sisään. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.
Tortillat
Tortilloihin voi laittaa sisälle ihan mitä vaan, joten tämä ei nyt ole mikään kunnon resepti, mutta tässä kuitenkin lista mun lempparitäytteistä:
täysjyvätortilloja
beanit-suikaleita (lempeä sitruuna on musta paras)
avokadoa
tomaattia ja kurkkua
lehtikaalia (onko mitään ruokaa johon sitä ei voisi laittaa???)
salsaa
korianteria
Avokadopasta
Tämä ruoka on näiden helppojen reseptien joukossa erityishelppo:
100 g kikhernespagettia
1 avokado
1 valkosipulinkynsi
sitruunapippuria
oliiviöljyä
ravintohiivahiutaleita
Keitä kikhernespagetti (siinä menee n. 3 min, jonka aikana voit valmistaa muut asiat). Kuutioi avokado ja hienonna valkosipuli, sekoita öljyssä ja sitruunapippurissa ja ravintohiivahiutaleissa. Pastan sekaan voi laittaa myös esim. paistettua savutofua tai valkoisia papuja, mutta mä en ole viime aikoina jaksanut.
Perunarieskat
Perunarieskojen ohje on Urbaani vegenda -blogista. Perunamuusin ohjeen puolestaan löydät täältä.
7 dl perunamuusia
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä
suolaa tarvittaessa
Lisää jäähtyneeseen perunamuusiin muut ainekset. Voit lisätä myös vähän kauramaitoa, jos muussi on tanakkaa. Taputtele taikina pellille n. puolen sentin paksuisiksi rieskoiksi. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.
Oon tehnyt näitä rieskoja jo pari kertaa. Tokalla kerralla kaadoin jauhoja ja kauramaitoa suoraan perunamuusikattilaan ja laitoin niitä ihan fiiliksen mukaan (muusiakin oli enemmän kuin seitsemän desiä). Tässä ei voi mennä kauhean pahasti pieleen, jos vain jättää taikinan sopivan löysäksi eikä kaada siihen jotain kokonaista suolapurkkia.
Suklaahippukeksit
Tämän viikon paras asia (sellainen joka ei liity ystäviin tai rakkauteen) on ollut suklaahippukeksien leipominen. Oon tehnyt keksejä ehkä kaksi kertaa elämässäni, enkä oo kovin hyvä leipomaan, mutta näitä ihania, tahmeita ja suklaisia leipomuksia söin suoraan pelliltä!
Ohje on Saara Atulan Viimeistä murua myöten -blogista, enkä edes yritä tiivistää sitä tähän, koska Saara osaa selittää sen paljon paremmin.
Mä muuntelin ohjetta kuitenkin hieman, koska halusin tyhjentää mun kuivakaappia. Tein tällaisia muutoksia: laitoin fariinisokerin sijasta tummaa ruokosokeria, käytin sekä gluteenitonta jauhoseosta että täysjyvävehnäjauhoja, en löytänyt kaurajauhoja joten korvasin ne kauraleseillä ja tumman siirapin sijaan käytin agavesiirappia. Jos haluat pelata varman päälle, tee niin kuin Saara ohjeistaa, mutta jonkinlaisella yli-itsevarmuudella varustettu leipoja voi mennä myös vähän omia reittejään.
Ihanaa viikkoa, toivottavasti teillä on aikaa leipoa ja ulkoilla ja tehdä kaikkea kivaa!
<3 Maria
Täältä löydät lisää mun reseptejä:
Vaaleanpunainen punajuuri-linssipasta