Mustapapuburgerit
Kasvispihveissä on nykyään kaupoissa tosi paljon valikoimaa, mutta niitä on myös helppo tehdä itse. Mustapavut ovat minusta parhaita pihviraaka-aineita sekä makunsa että koostumuksensa puolesta, koska kun ne muussaa hyvin, niistä tulee sellaista kivaa muhjua, joka pitää pihvit hyvin kasassa. Tärkeintä on panostaa muussaamisvaiheeseen! Suosittelen ottamaan järeät aseet, eli esim. sauvasekoittimen käyttöön jonkun heiveröisen perunansurvimen sijasta.
Mustapapuburgereihin (neljälle) tarvitset:
hampparisämpylöitä (kuvassa grahamsämpylöitä)
hummusta/majoneesia (vegaanista on esim. X-tran kevytmajo)
tomaattia
salaattia/versoja
punasipulin
sekä pihvejä:
mustapapuja (2 purkkia, esim. GoGreen)
punasipuli
valkosipulin kynsi
1 rkl rypsiöljyä + paistamiseen jonkin verran
1/2 dl korppujauhoja
suolaa, paprikajauhetta, chilijauhetta, juustokuminaa
1. Hienonna toinen punasipuleista ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi.
2. Valuta ja huuhtele mustapavut ja laita ne kulhoon sipuleiden kanssa. Jätä suunnilleen puolet punasipulista vielä erilleen!
3. Sekoita myös muut ainekset eli öljy, korppujauhot ja mausteet papujen ja sipulien kanssa. Survo sauvasekoittimella sileäksi. Tämä vaihe on tärkeä. Taikinasta ei tarvitse tulla aivan silkkisen sileää ja siinä saa olla sattumia, mutta yritä saada lopputuloksesta kuitenkin mahdollisimman kiinteä ja tönkkö, eli ei sellainen mureneva.
4. Lisää loput pilkotusta punasipulista ja vähän öljyä, jos seos tuntuu liian kuivalta.
5. Kuumenna paistinpannulla öljyä. Muotoile pihviseoksesta ensin pieniä palloja (kämmenten sisään sopivia) ja litistä ne sitten käsien välissä 1−2 sentin paksuisiksi. Kannattaa tehdä melko pieniä, vaikka taikinan pitäisikin raivokkaan muussaamisen ansiosta olla hyvin koossapysyvää.
6. Paista pihvejä molemmin puolin parin minuutin ajan. Kypsyyden tunnistaa kullanruskeasta väristä ja rapeasta pinnasta.
7. Sillä aikaa kun pihvit paistuvat, ei tarvitsekaan tehdä muuta kuin voidella leivät hummuksella tai majoneesilla ja siivuttaa tomaatti ja toinen punasipuli. Kun pihvit ovat valmiita, kasaa hampparit!
Vinkki: mausteilla saa muunneltua tätäkin ruokaa paljon. Esim. texmex-mausteen tai kuivattujen yrttien avulla saisi aika erilaisia pihvejä.