Parhaat vegaaniset pinaattiletut + päällysteitä

20180715_094903746_ios.jpg

Vegaanisten lettujen tekeminen ei varsinaisesti ole vaikeaa – jättää vain kananmunan ja laittaa maidon tilalle kasvimaitoa – mutta olen silti ollut vähän tyytymätön moniin lettukokeiluihini. Vaadin nimittäin letuiltani kahta asiaa: läpikypsyyttä ja rapeutta. Monesti vehnäjauhoja, maitoa ja pinaattia sekoittamalla olen saanut aikaan vain sellaisia lettuja, jotka ovat keskeltä täyttä mössöä. Kun annoin kuitenkin pinaattiletuille vielä yhden mahdollisuuden keittiössäni, ja kokeilin tehdä niitä Vegeä aamusta iltaan -kirjan ohjeella (Mattias Kristianson), onnistuin täydellisesti! Reseptin salainen ainesosa on tattarijauho, jolla saa letuista paitsi hyviä koostumukseltaan, myös gluteenittomia (jos käyttää gluteenittomia tattarijauhoja).

Täydelliset pinaattiletut

4 dl tattarijauhoja (löytyy ihan tavallisen kaupan jauhohyllyltä)
4 dl kauramaitoa
pinaattia (pakastepussi käy hyvin)
1 tl suolaa
öljyä/margariinia paistamiseen

Päällysteet

kauden kasviksia (esim. kesäkurpitsaa)
tofua (+ mausteita)
fetaa (jos haluat)

1. Aloitetaan letuista. Sekoita kaikki ainekset kulhossa, järjestyksellä ei ole kovin paljon väliä. Jos käytät pakastepinaattia, sulata sen ensin mikrossa.

2. Paista letut. Käytän paistamiseen yleensä mummoni tekniikkaa: taikinaa kaadetaan pannulle pieniä määriä vierekkäin, jolloin letuista tulee pieniä ja helppoja käännellä. Kun keskiosa on lähes jähmettynyt, voit kääntää. Kullankeltainen väri kertoo kypsyydestä.

3. Kun letut paistuvat, pilko kasvikset ja tofu melko pieniksi kuutioiksi. Paista samalla pannulla (sitten kun olet paistanut letut) tai erikseen, jos kaikki päällysteet eivät mahdu pannulle samaan aikaan. 

4. Mausteista: kesäkurpitsan kanssa sopii esim. valko- tai sitruunapippuri, tai ihan vain suola ja kuivatut yrtit. Tofun voi ostaa valmiiksi marinoituna, tai marinoida itse. Minä laitan sen vaan yleensä kylmiltään pannulle ja heitän perään soijakastiketta, juustokuminaa ja paprikajauhetta.

5. Kun kaikki on paistettu, kokoa annokset. Tofun tilalla tai sen kanssa voi käyttää fetaa, joka tekee annoksesta kivan raikkaan. Laitoin tähän annokseen fetaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. 

Seuraavaksi aion kokeilla punajuuri- ja porkkanalettuja samalla ohjeella! Tämä ruoka on muuten hyvää myös kylmänä, jos tekee sellaista mieli hellepäivänä.

hyvinvointi liikunta vastuullisuus ruoka-ja-juoma