Alkutervehdys ja vaaleanpunainen kesäkeitto

20180526_145731710_ios.jpg

Moi!

Et vielä tunne minua, enkä minä sinua, mutta tutustutaan tässä vähitellen. Kerron itsestäni aina ensimmäiseksi kolme asiaa, joten teen sen nytkin: olen Maria, opiskelen kirjallisuutta ja rakastan Helsinkiä. Jos juttelet kanssani pidempään, saatat huomata että kirjallisuuden, Helsingin ja itseni lisäksi tykkään puhua ruoasta, kulttuurista ja kaikista yhteiskunnallisista jutuista, jotka sillä hetkellä ärsyttävät. Täällä kirjoitan näistä kaikista ‒ maanantaisin jaan ruokaohjeita, keskiviikkoisin kulttuurivinkkejä ja perjantaisin ajatuksia sekalaisista aiheista, kuten tasa-arvosta, opiskelijaelämästä ja rahasta. Jos tämä olisi työhaastattelu, siirtyisin tässä vaiheessa kertomaan ylimaallisista luonteenpiirteistäni, mutta koska tämän kirjoituksen piti kertoa enemmän kesäruoasta kuin minusta, on parasta siirtyä itse asiaan.

Yksi lempisafkoistani on kesäkeitto, ja yksi lempivihanneksistani punajuuri. Nämä kaksi lempparia yhdistyivät kuitenkin vasta silloin, kun eräänä sunnuntaina menin ostamaan kesäkeittoaineksia, enkä löytänyt irtoporkkanoita, joten otin niiden tilalle pari punajuurta. (Punajuurireseptejä tullaan todennäköisesti näkemään tämänkin jälkeen muutamia.) Kesäkeitto on siksi kiva ruoka, että se maistuu no, kesältä, ja sitä voi varioida helposti valitsemalla niitä kasviksia, joista tykkää eniten. Syön suurimmaksi osaksi vegaanisesti, mutta se ei kesäkeittoelämyksiä pilaa, koska rasva ja kerma on helppo vaihtaa vegetuotteisiin.
 

Vaaleanpunainen JA vegaaninen kesäkeitto

Tarvitset:

uusia perunoita (5‒10)
kukkakaalin (1)
herneitä (200g)
punajuuria (1
‒2)
porkkanoita (1‒2)
retiisinipun
kasvisliemikuution
kaurakermaa (4 dl, esim. maustamaton ja plantin french herbs)
margariinia (esim. sininen keiju)
tilliä tai persiljaa
vettä

1. Pilko kaikki kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi. Muita kuin punajuuria ei tarvitse kuoria. Tee punajuuripaloista tarpeeksi pieniä, koska ne kypsyvät kaikkein kauimmin.

2. Laita kasvikset isoon kattilaan suunnilleen tässä järjestyksessä: Ensin punajuuret ja porkkanat ja vettä sen verran, että ne peittyvät. Kun vesi kiehuu, liuota kasvisliemikuutio veteen ja lisää hetken kuluttua perunat ja kukkakaali. Herneet ja retiisit kaadetaan kattilaan vasta ihan viimeiseksi, kun muut kasvikset ovat kypsymäisillään. Varsinkin retiisien kanssa kannattaa olla tarkkana, koska ne pehmenevät ja menettävät kauniin värinsä aika nopeasti. Laita vettä tarvittaessa lisää.

3. Kaada lopuksi keitokseen kaurakerma ja muutama margariininokare ja saksi päälle yrttejä. Säästä yrttejä myös tarjoiluun.

Vinkki nro 1: Usein kysytään, mistä kasvissyöjä löytää proteiininsa. Tässä keitossa se tulee herneistä! Niitä voi lisätä enemmänkin jos haluaa, mutta silloin muita kasviksia kannattaa myös vähän santsata, ettei annoksesta tule ihan täyttä hernettä. Muitakin proteiininlähteitä, kuten kikherneitä tai tofua, voi toki kokeilla.

Vinkki nro 2: Punajuuri on tosi värjäävää, joten kannattaa varoa vaatteiden sotkeutumista. Kädet saattavat näyttää päivän ajan siltä, niin kuin olisi murhannut jonkun, jos ei käytä kumihanskoja. (Minusta aivan turhaa.) Yksikin pieni punajuuri riittää muuttamaan liemen punaiseksi taikakeitokseksi, joten yksi on jo ihan tarpeeksi.

Tässä kuussa tulossa muitakin kesäruokia, pysykää kuulolla!

Koti Ruoka ja juoma