Harira eli punainen linssikeitto
Tämän viikon ruokapostausten teema on linssit, joita on tosi monia erilaisia: tavallisesta kaupasta löytyy yleensä ainakin punaisia, vihreitä ja mustia belugalinssejä. Mä en ole koskaan käyttänyt sellaisia, jotka pitäisi ensin liottaa itse, koska en todellakaan jaksa. Punaiset linssit ovat mun lemppareita, koska niiden keittoaika on vain n. 5 minuuttia, mutta belugalinssit taas ovat mielettömän kauniita, eikä niiden kypsentämisessä mene mahdottoman kauan (20-25 minuuttia). Vihreät linssit tuovat mun mieleen ruskean linssikeiton (ne muuttuvat keitettäessä ruskeiksi), jota mun isä teki usein kun olin lapsi. Aika usein linssikeitto valmistetaan punaisista linsseistä ja tomaateista, mutta niistä vihreistä tuli sellaista ihanan hajoavaa ja pehmeän makuista ruokaa.
Nämä tämän viikon ohjeet eivät valitettavasti herätä henkiin sitä ruskeaa linssikeittoa, koska mä en ole uskaltanut kokeilla sen tekemistä itse. Punaisista ja mustistakin linsseistä syntyy kuitenkin tosi lempeitä, maukkaita ja helppoja ruokia. Ja pienin maustemuutoksiin saman keiton saa maistumaan aika erilaiselta.
Tässä postauksessa on linssikeiton ensimmäinen versio, seuraavassa sitten se toinen ja sen lisäksi yksi linsseistä tehty lisuke.
Harira punaisista linsseistä
2 dl linssejä (esim. gogreenin)
1 ptk kikherneitä
500 g tavallista tomaattimurskaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl currya
1 kanelitanko
1 tl yrttisuolaa
2 dl kaurakermaa
tuoretta korianteria/basilikaa
1 rkl öljyä
1-2 dl vettä
1. Kuori ja hienonna sipulit, pilko porkkanat. Kuumenna öljy ison kattilan pohjalla ja kuullota sipuleita ja porkkanoita hetken aikaa. Lisää mausteet. (Laita niitä vain ihan rauhassa enemmän jos haluat, keittoa on vaikea saada maistumaan liian voimakkaalta.)
2. Lisää tomaattimurska ja hieman vettä, esim. tomaattimurskapurkillisen verran. Keitä n. 15 minuuttia, kunnes porkkanat ovat melkein kypsiä.
3. Huuhtele linssit ja kikherneet siivilässä ja kaada nekin keitokseen. Keitä vielä n. 7 minuuttia.
4. Sekoita kaurakerma keiton sekaan ja hämmentele muutama minuutti (voit jo ottaa levyn pois päältä), kunnes kerma lämpenee.
5. Koristele annoksesi korianterilla, tai jos inhoat sitä, niin basilikalla tai persiljalla. (Sivuhuomio: korianteri on musta aivan sairaan hyvää, tosi koukuttavan ja raikkaan makuista, samoin kuin persilja. En kovin usein osta kumpaakaan tuoreena kotiin, mutta jos mulla on persiljaa, saatan syödä sitä isoja nippuja suoraan siitä puskasta.)
Kivaa viikkoa!
<3 Maria