Helppo ratatouille
Ratatouille on ihan taivaallisen ihanaa ruokaa ainakin kolmesta syystä: 1. se sisältää lempikasviksiani 2. se on luonnostaan vegaanista 3. se tuo mieleen Ranskan. Sitä kannattaa tehdä vaikka jonain kiireettömänä päivänä, kun ruoan kypsymistä uunissa voi rauhassa odotella, ja valmistaa kerralla iso määrä. Suosittelen myös viinilasia vihannesten pilkkomisen oheen.
Olen kokeillut ratatouillen tekemistä monilla eri ohjeilla ja kehitellyt niistä oman versioni, joka on tosi yksinkertainen. Yksinkertaista koko ruoka onkin, laitetaan vaan kesän parhaita kasviksia samaan vuokaan mausteiden kanssa ja annetaan kypsyä uunissa. Resepti on tarkoitettu muunneltavaksi, lisää tai vaihtele siis rohkeasti ainesosia ja lisukkeita oman makusi mukaan. Tässä monien kokeiluideni tulos:
Ratatouille à la Maria
tarvitset:
1 munakoison
1 kesäkurpitsan
4 sipulia (tavallisia ja punaisia)
5 tomaattia
2 paprikaa (punainen ja keltainen)
3 valkosipulinkynttä
timjamia, rosmariinia, laakerinlehti, yrttisuolaa ja pippuria
rypsiöljyä
lisukkeiksi esim. valkoisia papuja ja pastaa/riisiä
1. Itketä ensin munakoisot, eli leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi (1–1/2 cm), levitä lautaselle ja ripottele suolaa päälle. Pyyhi viipaileiden pinnalle nouseva neste talouspaperilla, käännä siivut ja toista sama toiselle puolelle. Voit pilkkoa muita kasviksia sillä aikaa, kun munakoisot keräävät kyyneliä.
2. Viipaloi kesäkurpitsa ja tomaatit myös mahdollisimman ohuiksi. Tomaatit voi myös kuoria tai kaltata, mutta minusta se ei tunnu tarpeelliselta. Jos olet kutsunut presidentin syömään, voit ehkä käyttää aikaa myös kalttaamiseen.
3. Leikkaa paprikasta siivuja vaakasuunnassa eli niin, että syntyy pyörylöitä. Kuori ja viipaloi sipuleista lohkoja, hienonna valkosipulinkynnet.
4. Laita viimeistään tässä vaiheessa uuni lämpeämään 175 °C:een. Ota uunivuoka (tai pari) ja aloita ratatouillen kokoaminen. Asettele kasvissiivut jonoksi, joka kiertää koko vuuan ulkoreunalta sisäänpäin spiraalin muotoisesti. Kasvisten järjestyksellä ei ole väliä, minä laitoin ne näin: munakoiso, kesäkurpitsa, tomaatti, paprika, sipuli jne. Jos joitain kasviksia jää yli, voit työntää ne lopuksi spiraalin rakoihin.
5. Kun kaikki siivut ovat vuoassa, lisää vielä hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Kaada vuokaan myös n. 1 rkl öljyä. Vettä ei tarvita, koska kasviksista lähtee uunissa nestettä.
6. Paista ratatouillea uunissa 175 °C:ssa n. 45–60 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä (voit kokeilla haarukalla). Jos haluat pataan mukaan papuja, lisää ne vuokaan n. 5 minuuttia ennen paistoajan loppumista (jos siis käytät valmiiksi kypsennettyjä papuja). Keitä myös pastaa tai riisiä lisukkeeksi sillä aikaa kun ratatouille kypsyy.
7. Tarjoile! Valuta annoksen päälle kunnolla sitä hyvää lientä, jota on syntynyt vuuan pohjalle, ja ripottele päälle yrttejä. Tunne miten hengität Ranskaa kaikilla asteillasi.