Kaikilla pitäisi olla kesäloma

Vuosi sitten (1.7.2019) SYL eli Suomen ylioppilaskuntien liitto ehdotti, että opiskelijoillakin voisi olla oikeus palkalliseen kesälomaan. Ajatusta perusteltiin sillä, että monet opiskelijat joutuvat opiskelemaan ja tekemään töitä vuoden ympäri taatakseen oman toimeentulonsa. Jatkuva työnteko ilman lepoa voi lisätä opiskelijoiden jaksamis- ja mielenterveysongelmia. Lisäksi opiskelijoiden tilanne on epäreilu työssäkäyviin verrattuna, useimmilla kun on ainakin kesällä muutaman viikon palkallinen loma.

Mä kommentoin tätä ehdotusta vuosi sitten aika kärkkäästi, koska se kuulosti musta vähän hölmöltä ajatukselta. En ole koskaan ollut sitä mieltä, etteikö lomailu ja lepääminen olisi kaikille ihmisryhmille tärkeää. Mun mielestä tätä asiaa on kuitenkin SYL:n kannanotossa lähestytty vähän oudosta kulmasta. (Toki ehdotuksen oli varmaan tarkoituskin olla keskustelua herättävä ja hieman provosoiva.)

Oon pohtinut tätä asiaa nyt itse asiassa koko vuoden, kun oon pitänyt useita lomia, ja suunnitellut tammikuusta asti, että heinäkuussa mulla on kesäloma. Mulla ei kuitenkaan ole ollut yhtään palkallista lomaa. Miten tämä on mahdollista?

Mä oon tehnyt jokaisena kesänä 18-vuotiaasta asti jonkinlaisia töitä, mutta en ole koskaan ollut sellaisessa virallisessa kesätyössä, jossa pitäisi olla 40 tuntia viikossa toukokuusta syyskuuhun. Koko mun työura koostuu keikkatöistä, freelance-töistä, sijaisuuksista ja määräaikaisuuksista, jotka ovat sitten vain jatkuneet samanlaisena hahmottomana, mutta kaikeksi onneksi säännöllisenä virtana myös kesäkuukausina.

Kerran olin kolme kuukautta korkeakouluharjoittelussa kesän ajan. Pari vuotta sitten tein osa-aikaisena tutkimusavustajan töitä. Viime vuonna ja tänä kesänä elätän itseni satunnaisilla kustannusalan töillä ja talven aikana kertyneillä säästöillä.

Monen opiskelijan toimeentulo on luultavasti kursittu kasaan yhtä epämääräisistä aineksista kuin mun. Sen takia SYL:n kannanotossa maalailtu kuva tuskanhiessä työskentelevästä superahkerasta opiskelijasta vastaa todellisuutta vain osittain. Mä en esimerkiksi ole enää muutamaan vuoteen stressannut kesätyöhauista, koska oon tehnyt lukukauden aikana niin paljon töitä, että kesällä oon voinut ottaa vähän rennommin. Lisäksi mun tulovirrat koostuvat suurimmaksi osaksi opettajan töistä, joita on luonnollisesti enimmäkseen tarjolla syksyn ja kevään aikana.

Mun tapauksessa on siis ollut mahdollista sekä syödä kakkua että säästää se: vaikka kukaan ei suoranaisesti maksa mulle lomailusta, voin itse päättää, että nyt on kesäloma, ja raivata kaikki työ- ja gradujutut niiltä viikoilta pois. Oon ollut niin monta kertaa aivan puhki kaikista opiskelu-, työ-, ainejärjestö- ja blogihommista, että oon karvaasti oppinut sen, miten elintärkeää on välillä olla tekemättä mitään.

Isoin syy sille, miksi mun taloudellinen tilanne on tällä hetkellä näin hyvä, on se että maksan tosi vähän vuokraa (n. 400 euroa) ja oon saanut oman alan töistä ihan kivasti rahaa (viime vuonna tienasin karkeasti laskettuna n. 1000 euroa kuussa tukien lisäksi). Keskituloisen näkökulmasta nämä summat kuulostavat ehkä pieniltä, mutta kun ei ole mitään kalliita harrastuksia tai paljon rahaa nieleviä matkasuunnitelmia, 1500 euron kuukausitulot riittävät aika hyvin.

(Lisäksi oon ottanut opintojen alussa melkein kymppitonnin opintolainaa, jota ei tavallaan enää ole, mutta ilman sitä olisin varmaan nyt pahasti miinuksella. Tätä menojen ja tulojen ja säästöjen suhdetta on vähän vaikea selittää, mutta joka tapauksessa mulla on nyt suunnilleen puolet tuosta lainasummasta säästössä, ja elokuusta lähtien saan taas palkkaa.)

Tämän sekavan selonteon tarkoituksena oli siis avata sitä, että pienituloisuus ei automaattisesti tarkoita sitä, että olisi mahdotonta säästää tai utopistista olla kuukausi tai pari vuodessa tekemättä töitä.

SYL:n ehdotuksessa tuntui hassulta myös se, että opiskelijoiden sanottiin siinä olevan ”ainoa väestöryhmä Suomessa, jolla ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon”. Palkallinen loma on tietysti etuoikeus, mutta mun mielestä opiskelijat ovat jo monella tavalla etuoikeutettu ihmisryhmä. Olemmeko me todella ainoita, joilla ei ole kesälomaa? Onko omaishoitajilla palkallista kesälomaa? Tai työttömillä, jotka hakevat töitä niin paljon, että se käy työstä? Tai aloittelevalla yrittäjällä, joka tulee jotenkuten toimeen, eikä voi jättää yhtään tilausta ottamatta?

Mun mielestä kaikki nämä epäkohdat voisi ainakin osittain ratkaista perustulolla, joka kai oli kantavana ajatuksena myös SYL:n ehdotuksen taustalla, vaikka sitä ei tuotu kovin selkeästi esille.

On uskomattoman ihana ajatus, että heinäkuussa voin unohtaa hetkeksi gradun tekemisen, kirjoittaa vain tätä blogia muutaman tunnin viikossa ja pyöräillä joka päivä rannalle tai istua Kasvitieteellisessä juomassa jääkahvia ja opetella iltaisin vaikka skeittaamaan tai leipomaan kakkuja. Olisi kiva että kaikilla olisi mahdollisuus tällaiseen muutaman viikon taukoon.

Tiedän että kaikilla opiskelijoilla ei ole yhtä hyvä rahatilanne kuin mulla, enkä halua luoda sellaista mielikuvaa, että mahdollisuus lomailuun olisi kiinni vain asenteesta. Toisaalta mä oon päättänyt, että haluan käyttää mun tulot juuri vapaa-aikaan ja siihen, että välillä voin käydä keikoilla ja juoda viiniä, enkä esim. isommassa asunnossa asumiseen.

Haluaisin siis lähinnä kannustaa siihen, että jos se vain mitenkään on mahdollista, kannattaa pitää kesäloma, vaikka se ei varsinaisesti olisikaan palkallinen. Jos on tottunut suorittamaan, siitä irti päästäminen voi olla lomailun suurin hankaluus taloudellisen tilanteen sijaan. Kesällä voisi myös ehkä pärjätä osa-aikatyöllä, jolloin voi olla suurimman osan viikosta vapaalla. Tai talvella voi yrittää etsiä itselleen kokopäivätyön, ja nauttia sen ansiosta mahdollisesti kertyneistä säästöistä lämpimänä vuodenaikana.

Uskon että joskus tulevaisuudessa perustulo tekee jollain tavalla tyhjäksi pohdinnat siitä, kenellä on oikeus palkalliseen lomaan tai kenellä on siihen varaa.

Kirjoitin tämän postauksen Oodin terassilla, jossa on aamupäivällä kivan varjoisaa. Nyt vielä kaksi viikkoa läppärin naputtelemista kirjastossa, ja sitten on se kuuluisa kesäloma <3

Voisit tykätä myös:

Millaista on asua 15 neliön yksiössä?

Opiskelijat menot ja tulot kuukaudessa

Miten opiskelija voi säästää 100 euroa kuussa?

// INSTAGRAM / BLOGLOVIN //

tyo-ja-raha opiskelu tyo uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *