Kolmen ruokalajin kesäillalliset (V)
Meillä on mun lukioaikaisen kaveriporukan kanssa tapana järjestää kesällä illallisia, joita me kokataan vuorotellen muille. Tässä perinteessä yhdistyy monta ihanaa asiaa: se että näkee muissa kaupungeissa asuvia ystäviä vähintään muutaman kerran kesässä, saa syödä sellaisia ruokia joita ei itse tulisi tehneeksi ja voi istua jonkun toisen kattamaan pöytään.
Mä valmistin tänä vuonna ruokalajeja, jotka olivat mahdollisimman helppoja ja nopeita tehdä. Raparperivispipuuron ohjeen otin Viimeistä murua myöten -blogista, mutta kukkakaalikeiton ja yrttipastan kehittelin vain klikkailemalla kauppakassitilaukseen sesongin kasviksia ja valmistamalla ne melko yksinkertaisesti.
Keskiviikkona pidetyille illallisille mun piti tehdä kaikkea kaksinkertaiset annosmäärät, koska meitä oli seitsemän, mutta nämä ohjeet ovat nyt noin neljälle hengelle.
Alkuruoka: kukkakaalikeitto
Ainekset (4 annosta)
- 1
- kukkakaali
- 2
- salottisipulia
- 2
- valkosipulinkynttä
- 2 rkl
- rypsiöljyä
- 2 dl
- kaurakermaa
- 1 tl
- valkopippuria
- 2 tl
- juustokuminaa
Tee näin:
- Paloittele kukkakaali, hienonna sipulit.
- Kuullota sipuleita kattilan pohjalla öljyssä hetken aikaa.
- Lisää kukkakaalipalat ja vesi, kiehauta.
- Vähennä lämpöä ja keitä n. 20 minuuttia, kunnes kukkakaaleista menee helposti haarukka läpi.
- Nosta kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella.
- Lisää kaurakerma ja mausteet ja pidä kattilaa vielä hetki jäähtyvällä liedellä, jotta se ei haalene ennen syömistä.
Pääruoka: kesäkurpitsa-yrttipasta
Ainekset (4 annosta)
- 1
- kesäkurpitsa
- 1 pkt
- kylmäsavutofua (Jalotofu)
- 3 rkl
- rypsiöljyä
- 300-400 g
- spagettia (täysjyvä)
- 2 tl
- sitruunapippuria
- 1
- minttu
- 1
- basilika
Tee näin:
- Suikaloi kesäkurpitsa kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Leikkaa suikaleita ohuemmiksi, niin että ne ovat kuin spagettia.
- Kuutioi tofu mahdollisimman pieniksi paloiksi, melkein muruksi.
- Laita pasta kiehumaan ja paista sillä aikaa muut asiat.
- Lämmitä öljyä isolla pannulla ja odota, että se kuumenee kunnolla.
- Kaada tofut pannulle. Anna niiden paistua yhdeltä puolelta kullanruskeiksi, ennen kuin sekoitat niitä. Paista tofua yhteensä n. 5 minuuttia.
- Lisää kesäkurpitsasuikaleet ja vähän öljyä, sekoita tofut ja kesäkurpitsa ja jatka paistamista parin minuutin ajan. Mausta sitruunapippurilla.
- Kun pasta on kiehunut, sekoita tofupaistos siihen. Saksi päälle kunnolla minttua ja basilikaa.
Jälkiruoka: raparperivispipuuro
Ainekset (6 annosta)
- 1,5 l
- vettä
- 1,25 dl
- sokeria
- 0,25 dl
- vaniljasokeria
- 6 vartta
- raparperia
- 2 dl
- mannasuurimoita (tummia)
- kardemummaa
- vadelmia, nektariineja, aprikooseja (koristeeksi)
- kauramaitoa (ikaffe)
Tee näin:
- Kuori ja pilko raparperit.
- Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja raparperinpalat.
- Keitä n. 15 minuuttia, kunnes raparperi on hajoavaa.
- Lisää mannasuurimot veteen hitaasti sekoittaen. Vähennä lämpöä ja keitä viitisen minuuttia, kunnes suurimot ovat turvonneet.
- Jäähdytä puuroa yön yli jääkaapissa (tai esim. kylmässä vedessä tiskialtaassa, jos olet kiireinen).
- Vispaa puuro sähkövatkaimella samana päivänä kun aiot tarjoilla sen.
- Koristele annokset marjoilla ja hedelmillä ja kaada vispipuuron päälle kylmää maitoa, jos haluat.
Jos puuro on vellimäistä keittämisen jälkeen, ei kannata huolestua, koska se kiinteytyy vielä jäähtyessään.
<3 Maria