Meksikolainen tomaattikeitto
Kun olin lapsi ysärillä ja 2000-luvun alussa, meillä ei koskaan syöty kotona sipsejä (eikä limua, maistoin sitä haltioituneena ensimmäisen kerran 7-vuotiaana kaverin synttäreillä), mutta sen sijaan meillä oli usein maissilastuja. Sillä nimellä niitä kutsuttiin silloin, enkä vieläkään oikein tunne nacho-nimitystä omakseni. Joka tapauksessa tykkään niistä edelleen tosi paljon, ehkä koska pidän suolasta ja rasvasta ja koska maissia syödessään voi uskotella itselleen olevansa terveellinen. (Poppareiden kanssa sama homma.)
Nachoja voi tehdä itse paahtamalla öljyllä siveltyjä tortilloja uunissa muutaman minuutin ajan, ja aion ehdottomasti kokeilla tätä joskus, mutta nyt on ollut sellaisia viikkoja, että eilisen ruoan lämmittäminenkin mikrossa on tuntunut vaivalloiselta. Ostin siis maissilastut tätä reseptiä varten ihan valmiina kaupasta.
Tomaatti-mustapapukeitto (4 annosta)
2 prk tomaattimurskaa
2 prk mustapapuja
2 dl kaurafraichea (esim. oatly)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 avokadoa
kourallinen nachoja
2 tl paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
2 tl juustokuminaa
1 tl inkivääriä
vähän suolaa
vähän rypsiöljyä
2 dl vettä
tuoretta korianteria
1. Hienonna sipulit ja kuullota niitä hetki ison kattilan pohjalla öljyssä. Sekoita mausteet sipuleihin ja öljyyn.
2. Lisää tomaattimurska ja 3/4 huuhdelluista pavuista (säästä loput koristeluun). Puhdista tomaattipurkit ravistamalla desin verran vettä niiden sisällä ja kaada molempien purkkien vesi keittoon. Keitä n. 10 minuuttia.
3. Lisää puolet eli 1 dl kaurafraichea, nosta kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi.
4. Pilko avokadot pitkittäissuunnassa neljään osaan, kuori ne ja halkaise lohkot vielä kahtia.
5. Koristele valmis annos mustapavuilla, avokadosiivuilla, kaurafraichella, nachoilla ja korianterisilpulla.
Hauskaa helmikuun viimeistä viikkoa!
<3 Maria