Proteiinipitoinen punajuurikeitto (VE)

20190104_095442274_ios.jpg

Just nyt mun onni koostuu kolmesta melko materiaalisesta asiasta: uudesta, supertehokkaasta sauvasekoittimesta, siitä että voin kirjoittaa tätä postausta omalla, korjatulla läppärilläni ja lämpimän ja pehmeän sosekeiton syömisestä lounaaksi. Proteiinia tähän tulee kikherneistä ja valkoisista pavuista ja silkkisyyttä kaurakermasta. Mä keitin punajuuret itse, mutta jos et halua ryhtyä siihen operaatioon, en kiellä käyttämästä valmiiksi keitettyjä. Kunhan et ota niitä etikassa säilöttyjä, koska sitä makua emme nyt tähän keittoon halua.

Punajuuri-palsternakkakeitto

4-5 punajuurta
2 palsternakkaa
1 pkt valkoisia papuja (esikeitettyjä)
1 pkt kikherneitä
2 dl kaurakermaa
1 kasvisliemikuutio
vettä

Kikherneitä varten:

öljyä paistamiseen
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl currya

 

1. Kuori ja pilko palsternakat ja punajuuret. (Palojen ei tarvitse olla hirveän pieniä.)

2. Laita punajuuret kattilaan ja kaada vettä päälle sen verran että ne peittyvät.

3. Lisää kasvisliemikuutio, kun vesi kiehuu. Keitä n. 30 minuuttia.

4. Lisää palsternakat ja tarvittaessa vettä. Jatka kypsentämistä vielä n. 15 minuuttia, kunnes palsternakat ovat hajoavia ja punajuurista menee haarukka läpi.

5. Huuhtele pavut ja kikherneet ja kaada ne kattilaan, mutta säästä kourallinen kikherneitä koristeluun.

6. Hämmentele pari minuuttia, niin että pavut hieman lämpenevät.

7. Nosta kattila pois liedeltä ja soseuta keitos sauvasekoittimella sileäksi.

8. Sekoita kaurakerma keiton sekaan.

9. Lämmitä paistinpannulla öljyä ja paista koristekikherneitä kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan. Mausta paprikajauheella, juustokuminalla ja currylla.

<3 Maria

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli

Vegaaniset ja gluteenittomat punajuuriletut

20180122_152424452_ios.jpg

Tämän viikon ruokapostausten teema on punajuuri, joka on lempijuurekseni, kuten olen joskus saattanut mainita. Punajuuriletuista tulee vegaanisia ja gluteenittomia tattarijauhojen avulla. Kuvassa näkyvien leipien päällä on myös punajuurihummusta, johon tulee kikherneitä (1 prk), 1 raastettu punajuuri ja 1 valkosipulin kynsi,  n. 1/2 dl öljyä ja hieman vettä. Kaikki vaan sileäksi joko sauva- tai tehosekoittimella.

Punajuuriletut savutofulla

3-4 annosta

4 dl tattarijauhoja
4 dl kauramaitoa
1 iso tai 2 pientä punajuurta
1 tl suolaa
öljyä/margariinia paistamiseen

Päälle:

1 pkt savutofua (Jalotofu)
muutama lehtikaalin lehti

  1. Kuori ja raasta raa’at punajuuret.
  2. Sekoita raaste kauramaitoon ja lisää jauhot ja suola, vatkaa paakut pois.
  3. Anna taikinan turvota sillä aikaa kun valmistelet muut jutut: valuta ja pilko tofu mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Riivi lehtikaalista suupalan kokoisia lehtiä ja huuhtele ne siivilässä.
  4. Lämmitä pannulla öljyä tai muuta rasvaa (mä suosin Keiju-margariinia) ja odota että pannu on sopivan kuuma.
  5. Paista pieniä lettuja parin minuutin ajan molemmilta puolilta. Käännä siinä vaiheessa, kun taikina on hyytynyt päältä melkein kokonaan.
  6. Paista myös tofu ja lehtikaali niin, että tofuun tulee rapea pinta.
  7. Kokoa annokset!

Tätä ruokaa voisi syödä hyvin sekä aamupalaksi että lounaaksi. Punajuuri sisältää muuten paljon rautaa, jonka imeytymistä voi tehostaa syömällä samalla aterialla esim. tomaattia tai sitrushedelmiä. Huomenna sitten se toinen punajuuriohje!

<3 Maria

Lue myös:

Pinaattiletut

Vaaleanpunainen kesäkeitto

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli