Paras vegaaninen marjapiirakka
Saatan olla lähipiirissäni tunnettu siitä, että olen hyvä leipomaan, mutta oikeasti noudatan elämässäni kahden leipomuksen taktiikkaa. Tuon kaikkiin kotibileisiin/tupareihin/illanviettoihin vuorotellen kahta eri ruokaa: marjapiirakkaa tai soijarouhepasteijoita. Kun osaa tehdä kahta hyvää juhlaruokaa, pystyy hurmaamaan kenet tahansa ja jää ihmisten mieleen ”sinä tyyppinä, joka toi sitä superhyvää rahkapiirakkaa”. Niin ainakin kuvittelen ihmisten ajattelevan minusta, kun paistelen leipomuksiani kiireessä kotona silloin, kun pitäisi olla jo lähdössä.
Jos olet minun kaltaiseni leipoja, joka ei saa sämpylöitä kohoamaan, mutta haluaa silti tehdä vaikutuksen ihmisiin, kokeile tätä piirakkaa. Se on vaatimattomasti sanottuna paras makea vegepiirakka, jonka tiedän: helppo, mutta ei liian tylsä. Ohje on alunperin Kamomillan konditoria -blogista, mutta olen muunnellut sitä vähän. Kurkkaa alkuperäinen ohje, jos haluat piirakasta gluteenittoman.
Rahkamarjapiirakka
pohjaan tarvitset:
150 g margariinia (esim. sininen keiju)
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 rkl vettä
täytteeseen tarvitset:
400 g soijarahkaa (esim. 1 prk alpron go onia)
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl sokeria (jos käytät happamia marjoja, voit laittaa vähän enemmän)
2 tl vaniljasokeria
3 dl marjoja (pakastemarjat käyvät hyvin, myös ulkomaiset)
1. Aloitetaan pohjasta. Vaahdota sokeri ja margariini vaaleaksi vaahdoksi. Lopputuloksen ei tarvitse olla mikään supersileä kermavaahdon kaltainen vaahto, kunhan siihen tulee vähän kuohkeutta.
2. Sekoita vaahtoon muut ainekset. Muista sekoittaa leivinjauhe ensin vehnäjauhoihin ja vasta sitten muiden ainesten joukkoon.
3. Rasvaa uunivuoka tai vuoraa se leivinpaperilla, ja painele taikina vuokaan.
4. Paista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia uunin keskitasolla, ja tee sillä aikaa täyte:
5. Sekoita kaikki muut täyteainekset paitsi marjat yhteen.
6. Kun pohja on paistunut vartin, levitä täyte sen päälle, ja kaada päällimmäiseksi marjat. Kannattaa laittaa ne niin, ettei piirakkaan tulee kovin isoja marjaryppäitä, koska ne vetistävät täytettä. Jätä siis valkoista täytettäkin jonkin verran näkyviin ilman marjoja.
7. Paista piirakkaa vielä 20 minuuttia.
8. Anna täytteen jäähtyä ja jähmettyä hieman, jos luonteenpiirteisiisi kuuluu kärsivällisyys. Minulle se ei ole vahvin puoleni, ainakin jos puhutaan tiskipöydällä odottavista herkuista, joten leikkaan yleensä piirakasta ensimmäisen palan heti, kun se ei enää polta suussa. (Siihen menee n. 7 minuuttia.)
Tämän reseptin myötä olen siis paljastanut teille yhden suurimmista salaisuuksistani! Käyttäkää saamaanne tietoa harkiten.