Parasta dagen efter -ruokaa osa 1: tulinen lehtikaalipasta

20180218_150136727_ios.jpg

Pikkujoulukausi on kivaa mutta hieman rankkaa aikaa. Yhtenä hetkenä sitä tanssii kultaisessa paljettipaidassa monta tuntia putkeen ja yksien levottomien yöunien jälkeen sängystä nouseminen tuntuu elämän raskaimmalta saavutukselta. Hampaiden päällä on tahmea kerros, kurkku on karhea eilisillan yhteislaulujen hoilaamisesta ja mahassa velloo joko nälkä tai jokin, joka pyrkii ylös. 

Näistä päivistä selviämiseen on musta kaksi hyvin erilaista taktiikkaa: voi joko woltata jotain mättöä ja viettää sängynpohjalla ja lempparisarjan kanssa koko päivän, tai voi kerätä itsensä virkistävälle viikonloppukävelylle, valmistaa puhdasta ja terveellistä ruokaa ja tuntea itsensä kaikkia muita paremmaksi ihmiseksi. Molemmissa systeemeissä on puolensa. Ensimmäinen on hyvin vaivatonta, ja suolan ja rasvan parantava vaikutus on taattu. Toisaalta pelkkä toisen vaihtoehdon aiheuttama ylemmyydentunne poistaa osan darrasta.

Tässä kaksiosaisessa postaussarjassa esittelen mun parhaat ruokavinkit niihin hetkiin, kun on niin sanotusti kuradima kova pohmakas. Ensimmäiseksi se terveellinen ja ylväs vaihtoehto, ensi viikolla mättö! Suosittelen hankkimaan molempien ainekset valmiiksi kaappiin ja tekemään esivalmisteluja mahdollisuuksien mukaan etukäteen, jos sunnuntaikävely tai hellan ääressä hääriminen ei aamusella innostakaan. Molemmat ruoat on kuitenkin helppo ja nopea tehdä.

Marian krapulaeliksiiri: tulinen pasta lehtikaalista ja vihreistä pavuista (2 annosta)

spagettia tai muuta pastaa (täysjyvä)
muutama lehtikaalin lehti
1 pussi pakastepinaattia
1 pussi vihreitä papuja
1 valkosipulinkynsi
1 dl chilikaurakermaa (planti)
1 tl valkopippuria
1 tl yrttisuolaa
öljyä paistamiseen

1. Keitä pasta ja valmista muut ainekset sillä aikaa paistinpannulla. (Voit myös tehdä nämä työvaiheet peräkkäin, jos samanaikaisuus rasittaa kognitiivisia taitojasi liikaa.)

2. Hienonna valkosipuli, pese lehtikaali ja riivi se suupalan kokoisiksi paloiksi. 

3. Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä ja aloita vihreiden papujen ja lehtikaalin paistamisella. Valkosipulin voi myös laittaa heti tässä alussa sekaan, kunhan kääntelet raaka-aineita sen verran, ettei mikään tartu pohjaan kiinni.

4. Jatka kuumentamista n. 5 minuutin ajan, kunnes pavut ovat kypsiä ja lehtikaali pehmennyt. Mausta valkopippurilla ja suolalla.

5. Sulata pinaatti mikrossa (n. 3 min). Kaada pannulle lopuksi vielä sulanut pinaatti ja kaurakerma ja sekoita kaikki huolellisesti.

Jos haluat lisää tulisuutta, tai et löydä chilikaurakermaa, voit pilkkoa sekaan myös tuoretta chiliä. Kuumalla ruualla on todella puhdistava vaikutus, syödessä oikein tuntee, miten kaikki syntiset aineet valuvat hien mukana pois kehosta ja terveellisyys asettuu niiden tilalle. Ensi viikolla sitten se toinen, tuhmempi vaihtoehto!

hyvinvointi mieli vastuullisuus ruoka-ja-juoma