Samettinen palsternakka-papukeitto
Nyt seuraa hieman asiaa yhdestä lempijuureksestani, palsternakasta. Jos et jaksa kuunnella kasvishorinoitani, skrollaa rauhassa suoraan reseptiin, mutta lue ensin edes vähän alempana oleva lainaus Samae Koskisen biisistä, joka on aivan ihana (ja liittyy aiheeseen).
Palsternakka on mielettömän kaunis, porkkanan vaalea ja ylväs sukulainen. Se sisältää paljon esimerkiksi kaliumia, joka auttaa verenpaineen säätelyssä ja flavonoideja, jotka taistelevat sydän- ja verisuonitauteja vastaan. Lisäksi se on kuitupitoinen ja todella hyvän makuinen: kun palsternakka pääsee suuhusi, se aloittaa lempeän makutulituksen, jossa voi aistia sekä makeutta että pähkinäisyyttä. Erilaisia sävyjä voi houkutella siitä esiin joko keittämällä, paahtamalla uunissa tai raastamalla kirpeäksi, mutta kaikilla tavoilla valmistettuna se säilyttää persoonallisuutensa olematta silti uhkaava. Joka kerta se tuo ruokaan hieman ylellisyyttä, mutta sen lisäksi myös lohtua, turvallisuutta ja pehmeyttä. Voiko parempaa olla?
Samae Koskisen kappaleessa Sinä on mainiot ja romanttiset sanat, joissa rakastettua verrataan mm. Britteinsaarten murhamysteeriin ja kuoharilasin kuplaan. Toinen säkeistö, jossa puhutaan samassa yhteydessä sekä rakkauden kohteesta että palsternakasta, on musta kauneinta mitä tästä juureksesta on koskaan sanottu (ja myös yksi kauneimmista rakkaudentunnustuksista, jonka olen koskaan kuullut):
Sinä olet palsternakka ostoslistalla
jonka makuu ei oo helppoo kuvailla
mutta josta aina kaunis tuoksu käsiin jää
ja se ruokkii sen joka on niin nälissään
Todellakin! Ruokkii nälkäiset ja parantaa sairaat! Palsternakan lisäksi tässä reseptissä on myös valkoisia papuja, koska a) proteiini (sori palsternakka, tarvitset kaveriksesi vähän sitäkin) b) valkoiset pavut ovat yhtä ylväitä kuin saman väriset juuresystävänsäkin.
Kasvissosekeitto palsternakasta ja valkoisista pavuista (4 annosta)
4 palsternakkaa
1 sipuli
1 tlk valkoisia papuja (suuria tai pieniä)
3 valkosipulinkynttä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl öljyä/margariinia
1 tl valkopippuria
2 dl kaurakermaa
n. 1 l vettä
jos haluat: suppilovahveroita tai muita sieniä
1. Kuori ja pilko palsternakat (esim. leikkaa ensin pitkittäin neljään osaan ja sitten toiseen suuntaan pieniksi paloiksi). Hienonna sipulit. Valuta ja huuhtaise pavut.
2. Kuumenna öljy/margariini ison kattilan pohjalla ja laita kattilaan palsternakat ja sipulit. Kuullota muutaman minuutin ajan.
3. Lisää vesi, odota että se kiehuu ja sekoita joukkoon kasvisliemikuutio. Lisää myös pavut. Vähemmän hieman lämpöä ja anna kiehua n. vartin, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Kannattaa antaa niille oikeasti kunnolla aikaa, etenkin palsternakoille, koska muuten ne alkavat soseutusvaiheessa nikotella ja jäävät tyhmiksi paakuiksi.
4. Kun kaikki kattilassa on hajoavan pehmeää, kaada sinne kerma ja ripottele valkopippuri. Soseuta keitto sauvasekoittimilla sileäksi. (Tähänkin voi mennä jonkin aikaa sekoittimesi tehosta riippuen, mulla on sellainen todella surkea vanha tehosekoitin, jonka nimestä tekisi mieli jättää ensimmäinen sana pois, koska se on niin avuton. Silläkin tulee kyllä samettista keittoa, kun vain jaksaa sekoitella.)
5. Jos keitto meinää jäädä liian paksuksi, lisää vähän vettä. Annokset voi koristella esim. krutongeilla tai paistetuilla suppilovahveroilla, kuten mä tein. Aivan sairaan hyvää! Ja kalium ja flavonoidit virtaavat suoniin.